Isenkræmmerkæde lader BI udpege svageste led: »Jeg kan ikke forestille mig en verden uden«
En indkøbskurv i Kop og Kandes isenkræmmerbutikker bliver i gennemsnit fyldt med varer til 276 kroner. Så hvis en butik kan præstere et snit på 320, så bliver det opdaget.
»Så vil vi gerne vide, hvad butikken gør,« fortæller Peter Rønn, der er administrerende direktør i Kop & Kande.
Hvad end de gode salgstal skyldes, at en butik er særligt gode til at sælge de dyre køkkenmaskiner eller lange ekstra Eva Solo-bakker over disken, når kunden alligevel er i gang, starter opdagelsen med data i isenkræmmerkædens BI-system.
»Jeg kan ikke forestille mig en verden uden det her system,« fastslår Peter Rønn og tilføjer:
»Vi ville blive bombet tilbage til at stole på mavefornemmelser frem for viden.«
Top 10
Med BI-systemet bliver al salg, indkøb, markedsandel og indtjening til data, der kan bruges til at vælge varer fra eller til, justere marketingskampagner helt ned til præsentationen på de enkelte sider i tilbudskataloget.
»Det foregår på butiksniveau. Vi kan godt dykke ned i det på medarbejderniveau, men det prioriterer vi ikke,« fortæller Peter Rønn.
Hver dag får butikkerne dagens datasæt om salg per kunde og varer per kunde samt butikkens gennemsnit og kædens gennemsnit på den dag. På den måde kan hver af de selvejende butikker i kæden se, hvor godt eller skidt de præsterer.
Med i den daglige informationspakke kommer også kåring af den butik i kæden, der har klaret sig bedst.
Dårlige data får konsekvenser
Centralt kan Peter Rønn og resten af chef-holdet i Kop & Kande bruge data-udtræk til at planlægge strategisk og satse på produkter som for eksempel stegepander i en bestemt prisklasse. Men langt størstedelen af BI-aktiviteten er automatisk.
Når kæden sætter gang i en kampagne, får butikkerne en top-10 over solgte varer efter tre dage. Når kampagnen er slut, kommer der automatisk en PDF-fil ud til butikkerne, som viser salg per side og avance per side i kataloget.
»Så vi har et klart billede - og det har butikkerne også - over, hvordan de forskellige butikker og varer har performet,« fortæller Peter Rønn.
Hvis en butik kontinuerligt performer dårligt i dataene, får det konsekvenser.
»Så tager vi fat i indehaveren af butikken og snakker med vedkommende om, hvad der går galt. Og hvad de kan gøre,« forklarer Peter Rønn.
Flere tal - færre følelser
Kop & Kande har arbejdet med sit BI-system, InfoSuite, i et par år og udvikler løbende på de statistikker, der skal trækkes ud.
»Vi bruger lige så meget tid foran skærmen som tidligere, men før ringede vi rundt og lagde tal sammen i hånden. Det betyder rigtigt meget,« vurderer Peter Rønn og fortsætter.
»Detail-branchen stiller større og større krav til effektivisering, og til at man får noget ud af de penge, vi investerer. Og her er det et meget vigtigt værktøj.«
Trods den store datadrevne beslutningsbase mener Peter Rønn ikke, at købmandssans og mavefornemmelsen er sat helt ud af spillet. Men de fylder mindre.
»Vi er gået fra at have mange følelser og få tal til at have mange tal og færre følelser,« fastslår direktøren.
