Irland lukker for teknologigiganternes foretrukne skattehul

Blandt andet Apple og Google får fremover lov at betale mere i skat, når muligheden for 'Double Irish' forsvinder.

I Irland tager regeringen nu fat om elefanten i lokalet - den efterhånden alment kendte skattemanøvre, 'double Irish', som udenlandske firmaer har udnyttet til at at betale skatteprocenter på næsten ingenting af milliardindtægter. Det skriver Reuters.

»Jeg vil være sikker på, at nedladenheder om 'The double Irish' ikke længere er noget man forbinder med Irlands omdømme. Det var efterhånden blevet noget, man smed efter os internationalt,« siger den irske finansminister Michael Noonan ifølge Reuters under lancering af den nye skattelov.

Double Irish hed således, fordi det var muligt for et udenlandsk firma at etablere to firmaer i landet, hvoraf det ene var 'skatteborger' i et andet land, for eksempel et skattely som Bahamas eller Jersey. Gennem transaktioner kunne det helt efter bogen føre indtægterne ud af landet, næsten uden at betale skat.

Læs også: Apple mistænkt for skattesvig i milliardklassen

Ordningen blev i sin tid indført for at lokke udenlandske firmaer og deres arbejdspladser til Irland, men ophører nu efter intenst pres fra EU og USA. Nu har firmaerne indtil 2020 til at finde en lovlig måde at betale sin skat på eller forlade landet.

Initiativet kommer i hælene på et internationalt fokus på skatteundvigelse. Senest kunne den danske skatteminister offentliggøre en skatteaftale med Luxembourg og Østrig, opnået gennem EU.

Reuters citerer Googles landechef i Irland, John Herlihy, for at udtale, at Google er dybt engageret i landet og nu vil finde en måde at leve op til reglerne på, når de bliver til lov fra januar næste år af.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Hans Andersen

Det er jo så langt ude, skatte spekulation er svineri fra øverste hylde. Banker ect. er jo ivrige deltagere. Og i sidste ende bliver det dig og mig samt små og mellemstore virksomheder som bliver taberne !

 • 4
 • 2
#4 Knud Jensen

Det er jo Irland selv, der har indført det som lokkemiddel, og så kan de jo ikke bare ændre reglerne fra dag til dag - slet ikke hvis Irland gerne vil bevare de mange tusinde arbejdspladser.

Man kunne så argumentere at de ved at give virksomhederne 6 år til at ændre praksis, også giver dem mulighed for at spare op til at flytte virksomheden til det næste fordelagtige land.

 • 2
 • 0
#5 Richard Foersom

I artiklen John Herlihy, Google: "... nu vil finde en måde at leve op til reglerne på"

Det lyder ikke som om de har planlagt at betale selskabsskat.

Oversat: Lede efter det næst-bedste hul i skatteloven til at undgå at betale skat.

 • 2
 • 1
#7 Peter Stricker

Det er for at give firmaer ca. 5 års chance for at kunne indrette sig efter den nye struktur. Det er sådan set fair nok.

Firmaerne har udelukkende indrettet sig efter den nuværende struktur for at kunne spare skat. Det har intet med deres kerneforretning at gøre, og EU har sagt til Irland, at det skal stoppes. Derfor virker det absolut ikke fair at give dem endnu 5 års næsten skattefrihed.

Det er ikke fair overfor de andre lande i EU, der har svært ved at konkurrere med Irland om at tiltrække store skatteydere.

Det er ikke fair overfor borgerne i EU, der enten må kompensere for det lavere skatteprovenue ved selv at spytte mere i kassen, eller må leve med et lavere offentligt forbrug uden selv at få en lavere beskatning.

Det er ikke fair overfor konkurrerende virksomheder, der enten har fravalgt denne skattespekulation eller ikke er store nok til at kunne udnytte den.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere