Iranske præster skal være mere tolerante overfor nettet

De gejstlige i Iran skal være mere tolerante overfor internettet, da det er vitalt for de unge generationer, mener Irans præsident.

Nye teknologier og specielt internettet har ikke den højeste stjerne hos Irans gejstlige. Men nu vil Irans præsident, Hassan Rouhani, have dem til at være mere tolerante over for internettet og andre nye teknologier. Det skriver BBC News.

I sidste uge kaldte en af Irans lærde, Ayatollah Makarem Shirazi, internettet for »amoralsk og ulovligt«, og det er den type holdninger, Hassan Rouhani, som blev valgt i 2013, vil have de gejstlige til at genoverveje.

I en tale på iransk tv sagde Rouhani, at det var vitalt at den yngre generation får adgang til internettet, og han har i forbindelse med sit valg, lovet at arbejde for større mediefrihed - hvilket oppositionen i det konservative præstestyre ikke har været enig i.

Har givet 3G-licenser

De opponerer mod, at man introducerer mobilt bredbånd, og at man dermed vil give lov til at dele amoralske billeder mere frit og let. I de seneste uger har Iran nemlig givet 3G-licenser til tre mobilselskaber.

»Vi kan ikke lukke portene til verden for vores unge generationer. Hvis ikke vi flytter os frem mod den nye generation af mobiler i dag og i stedet modsætter det, vil vi skulle gøre det i morgen, og hvis ikke der, dagen efter i morgen,« lød det fra Hassan Rouhani i sin tv-tale til nationen mandag, hvor han også nævnte, at internettet er afgørende i forhold til at holde sig opdateret i videnskabens verden.

Mange iranere undgår censur

Det er i dag forbudt at benytte Facebook, Twitter og Youtube i Iran. Det blev det i 2009, men mange iranere hopper udenom censuren via proxyservere og andre online værktøjer.

BBCs egen mellemøstanalytiker, Sebastian Usher mener, at det er usikkert om Rouhanis kommentarer vil få nogen reel vægt i landet, selvom de vil give genlyd i befolkningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere