Iransk talsmand: Vesten bombarderer Iran med nye Stuxnet-orme

27. december 2012 kl. 10:109
Irans elnet, olieforsyning og landets atomprogram er blevet udsat for en bølge nye angreb af Stuxnet-orme, der bruges af Vesten til at smadre landet, hævder talsmand.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En stribe nye Stuxnet-orme har ramt Irans elforsyning, nogle af landets olie-anlæg og ikke mindst Irans omdiskuterede atomprogram i Hormozgan-provinsen i det sydlige Iran.

Det hævder Ali Akbar Akhavan, der er iransk sikkerhedsansvarlig i området, skriver BBC.com.

Ifølge den iranske talsmand er det Vesten, med USA og Israel i spidsen, der bomber landet med avanceret spyware og malware, der har fået navnet Stuxnet-orme, som kan bruges til at ødelægge og overvåge iransk infrastruktur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mellem 2009 og 2010 blev Iran ramt af det hidtil største angreb med Stuxnet-orme, hvor det klare formål var at bremse Irans voksende atomprogram. Som følge af ormenes gnaven, måtte Iran derfor sætte sine centrifuger til berigelse af uran i stå i en periode.

Senere afsløringer fra interne sikkerhedsmedarbejdere i det amerikansk CIA har dog slået fast, at præsident Barack Obama, i nært samarbejde med israelske politikere, beordrede angrebene gennemført.

Ifølge Ali Akbar Akhavan skulle de nye angreb dog være bremset, så Hormozgan-provinsen stadig har strøm og olie i stik og haner.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. december 2012 kl. 11:15

Når de nu går ud i den "frie" presse og selv erklærer at de er hårdt ramt, er det i den tro at hvis deres fjender tror på at de stadig kører Sårbare-Windows, er de usårlige hvis de bare kører noget andet (end Windows).

9
31. december 2012 kl. 02:03

I Kaspersky's rapport stod der, at dem der lavede Stuxnet vidste alt om Stuxnets "mål" (lige fra software/hardware samspil til udokumenteret funktioner).

Bagmændene bag Stuxnet havde deres 'intel' i orden, så et sådan "PR trick" havde altså intet gjort.

Der er stadig en del af 'Flame'-angrebet som ikke er blevet dekrypteret. Dens nøgle er lavet af ét hash af alle mappe navne i C:\Program Files\ - det kræver godt nok at man har styr på hvad der er installeret på computeren (e.g. skulle en person installere et nyt program eller slette noget, så mislykkes angrebet). Hvorfor skulle man dog risikere et mislykket angreb, medmindre man har helt 100% styr på sit mål?

4
27. december 2012 kl. 15:14

Ja, det kalder man "krig mellem guldhandlere", på godt persisk. Resultatet er ikke andet end at prisen på guld vil stige, og så bliver alle konfliktens parter bare rigere. Israel får igen støtte fra vesten og bygger fortsat nye byer, USA får fortsat solgt sine jagerfly til arabere og præstestyret få lov til fortsat at banke opositionen ned.

Smart, ikke ?

3
27. december 2012 kl. 13:42

Stuxnet orme? Altså nu var "Stuxnet" ét stykke malware, med én funktion og det var at ødelægge centrifuger til uran berigelse, så når der skrives: "Som følge af ormenes gnaven, måtte Iran derfor sætte sine centrifuger til berigelse af uran i stå i en periode" - er det også forkert. De blev ødelagt (på en sådan måde at man ikke kunne finde ud af hvorfor de gik i stykker), det var dét der tog tid (selve den periode hvor de blev stoppet har været relativ kortvarig, da man jo "bare" skulle rense alle computere for malware).

Men for at komme tilbage på Stuxnet 'orme', så ville det være mere korrekt at kalde dem "Flame orme", da Stuxnet menes at være et modul til "Flame platformen". DuQu menes også at være et modul til Flame. De eneste, til dato, publiceret stykker malware er Stuxnet, DuQu og Flame. Stuxnet var den første (og mest avanceret), men Flame er platform for dem alle, så hvis man endeligt skal give dem ét navn, så ville "Flame orme" være mest korrekt.

"Senere afsløringer fra interne sikkerhedsmedarbejdere i det amerikansk CIA har dog slået fast, at præsident Barack Obama, i nært samarbejde med israelske politikere, beordrede angrebene gennemført." - Nej. En journalist fra NYT har en "hemmelig kilde" som har sagt at det hele foregik under noget kaldet "Olympic Games". Dog er nogle af de 'afsløringer' fra journalisten helt forkerte (og direkte "dumme"), så spørgsmålet er om hele "Olympic Games" også er helt forkert, eller om det skulle være den éneste ting han har ret i. Personligt tvivler jeg meget.

5
27. december 2012 kl. 15:25

Stuxnet, DuQu og Flame = Flame platform.....

Findes der uafhængige kilder, der bekræfter "historien", ellers er det en af de vanlige opsamlinger - meget lig 1. april, den sagesløse befolkning oversvømmes med i dagene mellem jul og nytår.

Det er en konstant plage med de ansattes mætte dovenskab og fri-/feriedage i juleperioden, så noget forud fabrikeret opkog på en pølsepind skydes af 25-31 Dec. :)

6
27. december 2012 kl. 17:16

Det man læser på V2, ComOn, newz og andre "IT nyhedssider" har generalt altid et par fejl eller to, ligegyldigt tidspunktet ;-)

Hvis man vil være sikker på at det man læser også er korrekt, så er Kaspersky/Symantec's rapporter faktisk ret gode.

"Kaspersky Lab discovered that a module from the early 2009-version of Stuxnet, known as “Resource 207,” was actually a Flame plugin. This means that when the Stuxnet worm was created in the beginning of 2009, the Flame platform already existed, and that in 2009, the source code of at least one module of Flame was used in Stuxnet." (Taget fra: https://www.kaspersky.com/about/news/virus/2012/Resource_207_Kaspersky_Lab_Research_Proves_that_Stuxnet_and_Flame_Developers_are_Connected).

(det kan godt være at jeg bytter lidt rundt på "tilded" og Flame, men Stuxnet er i hvertfald ikke den platform det hele er bygget på / har relationer til).

7
28. december 2012 kl. 17:41

(det kan godt være at jeg bytter lidt rundt på "tilded" og Flame, men Stuxnet er i hvertfald ikke den platform det hele er bygget på / har relationer til).

Enig med dig Nicolai (du misforstod mig vist), som du så tror jeg oprindelsen er en Flame platform.

Min anke er, at indlægget fra BBC.com faktisk er meget tyndt, hvis man giver sig tid til at læse det, da >95% er listning af allerede kendt info fra 2009-2011 - det indeholder kun få linier med en udokumenteret påstand - altså spin eller et partsindlæg.

Det ser vi så forkortet + afskrevet i V2 med en alarmerende overskrift - suk.

2
27. december 2012 kl. 13:09
  • at een knapt ved hvor een skal begynde. For det første ligger 'Israel' ved middelhavets bred i det mellesmste Østen, og kan derfor ikke ligge i 'Vesten'. Jeg studsede med det samme over at en Iransk 'talsmand' ville udnævne hele 'Vesten' som fjende, og ifølge BBC's rapport -- som denne artikel bygger på -- så er det da også udelukkende USA og Israel som han beskylder for at stå bag. Det er sandt at BBC's rapport nævner at Iran i 2010 beskyldte 'Vesten' for at stå bag Stuxnet, men her skal man [læs enhvber seriøs journalsit] huske på hvordan BBC's berømte objektivitet i de senere år er blevet kompromiteret af at Israel-venlige journalister og mellemledere nu har taget kontrollen med nyheds-formidlingen i dette førhen så hæderkronede nyheds-formidlingsorgan, akkurat som de har gjort det i de fleste større amerkanske medier. Det er selvfølgelig en udvikling som stærkt skal beklages af alle ærlige og friheds-elskende mænd og kvinder, fordi sandelig, rapporteringen af mellemøstlige begivenheder er i forvejen skævvredet i Israel's favør, så vi har ikke lige brug for at også gamle hæderkronede BBC nu også begynder at fable op om 'Vesten' i denne sammenhæng, når sandheden som nævnt er at det er USA og Israel som står bag disse cyber angreb. Og tro mig: USA ville ikke være kommet på ideen selv, hvis det ikke var for Israel, som begyndte at se Iran som en fjende omkring 1992, hvor det efter afslutningen af den kolde krig, opfandt denne ny fjende, som et kit til at 'genoplive' alliancen med USA, hvor USA ellers var ved at miste interessen.
10
2. januar 2013 kl. 17:45

Kære lille Lisbeth.

Hvor pokker læser du at, Iran skulle ligge i den vestlige verden?

Jeg læser at det er vesten som angriber Iran, intet om deres geografiske placering.