Iran på vej med Big Brother-system, der identificerer alle landets internetbrugere

Illustration: leowolfert/Bigstock
I et nyt fremstød for at kontrollere ytringsfrihed og regeringskritik, vil Irans regering nu sætte et massivt overvågningssystem af landets internetbrugere op.

De iranske myndigheder strammer det virtuelle greb om befolkningen. Landets 45 mio. internetbrugere er allerede forhindret i at besøge hjemmesider som Facebook, Twitter og Google Plus som en del af regeringens omfattende online censurkampagne.

Og nu er styret i Teheran ved at udvikle et nyt overvågningssystem, der skal kunne identificere samtlige af landets internetbrugere, når de færdes på nettet. Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

»Hvis du ønsker at bruge internettet i fremtiden, er du identificeret. Vi vil kende identiteten af hver web-bruger,« har den iranske telekommunikationsminister, Mahmoud Waesi, tidligere sagt ifølge Der Spiegel.

Systemet skal efter sigende kunne identificere brugerne i det øjeblik, de logger på netværket og vil ifølge ministeren være klar til at blive taget i brug inden for et halvt års tid.

Iran har en lang forhistorie med censur på internettet, blandt andet under genvalget af den tidligere præsident Mahmoud Ahmadinejad i 2009, hvor regeringen jævnligt blokerede sociale medier som Twitter og Facebook for at kvæle opstand.

Noget tyder dog på, at effekten af de iranske myndigheders censurkampagne er begrænset. Omkring 69 procent af de unge internetbrugere i Iran benytter sig nemlig af forskellig software til at omgå styrets internetfilter, viser en undersøgelse ifølge Der Spiegel.

Websitet Blocked In Iran kan fortælle, om en specifik hjemmeside er blokeret i Iran eller ej.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Niels Didriksen

Og nu er styret i Teheran ved at udvikle et nyt overvågningssystem, der skal kunne identificere samtlige af landets internetbrugere, når de færdes på nettet.

Haha hvor er de langsomme.. Sådan en har vi haft i mange år. Vores er midlertidigt stoppet fordi det ikke var for nemt at snyde, men vores folkevalgte har lovet at geninføre det når der er lavet noget bedre. http://www.version2.dk/artikel/justitsminister-sessionslogning-virkede-i...

Hvis de vil med på noderne i Iran, må de se at komme igang. Man kan ikke have folk rendende og bruge internet eller udøve demokratisk samfunds-deltagelse, uden at have godt fat i ørerne på dem. http://www.version2.dk/artikel/folkemoede-deltagere-skal-afgive-telefonn...

  • 11
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere