IPv6 sniger sig op på 10 procent - men kun i weekenden

Hver tiende Google-bruger kan forbinde via IPv6. I Danmark er IPv6 imidlertid næsten ikke-eksisterende ifølge Googles tal.

På verdensplan kan nu 10 procent af dem, der bruger Google, oprette en forbindelse via IPv6-protokollen. Det skriver Ars Technica. Andelen er størst i weekenden og varierer meget fra land til land.

Et kig på Googles fordeling pr. land viser således, at Danmark ifølge Googles data blot ligger på 0,13 procent. Nabolandene Sverige og Norge ligger på henholdsvis 2,5 og 8,4 procent.

Google anvender et Javascript til at måle, om en bruger kan oprette forbindelse via IPv6, eller om forbindelsen kun er tilgængelig via IPv4.

Det er op til internetbrugerens internetudbyder, hvorvidt der tilbydes en IPv6-forbindelse. Så længe internetudbyderne i et land har nok IPv4-adresser til alle brugere, vil udbyderen indtil videre anvende IPv4.

Alle danske internetudbydere understøtter og anvender IPv6 på deres backbone, men det er vanskeligt for private forbrugere at få en IPv6-forbindelse fra udbyderne.

Bortset fra Afrika, så er de regionale organisationer, som administrerer fordelingen af IP-adresser til offentlige myndigheder, læreanstalter, virksomheder og internetudbydere, løbet tør for IPv4-adresser og bruger nu af de sidste reserver.

Udbredelsen af smartphones og andre internetforbundne enheder var spået til at gøre det nødvendigt at tage IPv6 i brug forholdsvis hurtigt, men brugen af eksempelvis NAT både på lokale netværk og i udvidet form hos internetudbyderen har indtil videre gjort det muligt at strække forsyningen af IPv4-adresser.

IPv6 har eksisteret i 20 år og er primært interessant, fordi der med IPv4 blot er cirka fire milliarder unikke adresser. IPv6 bruger 128 bit i stedet for 32 bit til adresserne og giver derfor potentielt et mere end astronomisk stort antal unikke adresser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jacob Rasmussen

46,88% af ISP’erne på min liste tilbyder IPv6. Størstedelen kun til erhverv…

Var det en idé at udvide din liste, med en slags underskrifts indsamling, evt. anonym? 'Jeg er kunde hos XX ISP, og ønsker IPv6'.

Jeg har fx ikke selv tænkt mig at hænge i røret til Energimidt, blot for at fortælle dem, at jeg også efterspørger IPv6. Indtil videre lever jeg med en HE.Net tunnel...

Det kunne være sjovt at se, hvor mange andre der havde samme holdning, fordelt på de forskellige ISP'ere. Erhverv er jo næsten undtaget, da de åbenbart godt kan få IPv6, eller også må lave et netværk selv, incl RIPE registreringer og BGP forbindelser.

 • 0
 • 0
#5 Kurt Mielke

Man kan ikke klare sig med en IPv6 adresse, der er alt for få, som understøtter det, når man alligevel skal have en ipv4 adresse, hvorfor så have besværet, som en dødelig bruger.

Jeg trak min bookmark-liste, og tilføjede sites, man kunne tro ville understøtte ipv6 også, som version2.dk, ku.dk, dtu.dk, nemid.nu, e-boks.dk m.fl. tilsammen blev det til godt 100 sites. dk-hostmaster.dk, var det eneste danske site ud over mine egne. Men også mange store sites understøtter heller ikke v6, mest overraskende sourceforge.net.

EU kunne lovgive, at har man et offentligt tilgængeligt sted, skal det understøtte IPv6, men Google kunne jo også bare justere sin berømte algoritme, så site med kun IPv4, først dukker op på side 4! Men hvorfor alle offentlige hjemmesider/mail, ikke allerede er på. må skyldes at det kun er nogle få nørder, der kan se nødvendigheden af IPv6.

 • 0
 • 0
#6 Baldur Norddahl

www.dtu.dk har ipv6...

Det er mindre vigtigt om indholdsleverandørerne (version2 etc) har IPv6 support. Der er ikke nogen der taler om at du skal gå IPv6 only. Det kan være at din adgang til IPv4 går gennem NAT eller andre tilsvarende overgangsteknologier kombineret med at du gør brug af IPv6 der hvor det gør en forskel.

Hvis der var bred understøttelse af IPv6 blandt de danske internetudbydere, så ville det være muligt for dig at have din hjemmeside for din søns lilleput fodboldhold på din egen hjemmeserver med IPv6. Også selvom din adgang til version2.dk er via en fælles IPv4 adresse som du deler med naboerne.

Det er allerede sådan at man får bedre download hvis man har IPv6 på peer to peer protokoller som Bittorrent. Der er simpelthen flere peers tilgængelige.

 • 2
 • 0
#7 Esben Madsen

Jeg prikker med jævne mellemrum til min fiberudbyder (Tidl. comx der nu er overtaget af dansk kabeltv, som ejes af tdc - der har godt kunnet mærkes på kvaliteten på det sidste)... Seneste svar (i går) var

Vi har IPv6 i vores backbone, men ingen status på at rulle dem ud til vores kunder, da vi har rigeligt med IPv4-adresser tilbage.

Øh, ok.. hvad hjælper det mig når jeg gerne vil tilgå ting på ipv6? Så jeg fik til sidst nok af vente tiden og opsatte 6to4 på min router (og i samme omgang opgraderet openwrt til den nyeste udgave) - imponerende nok gav det mig en lavere latency (og færre hop på traceroute) mod min vps end på ipv4

 • 1
 • 0
#8 Christian Halgreen

Det er op til internetbrugerens internetudbyder, hvorvidt der tilbydes en IPv6-forbindelse. Så længe internetudbyderne i et land har nok IPv4-adresser til alle brugere, vil udbyderen indtil videre anvende IPv4.

Alle danske internetudbydere understøtter og anvender IPv6 på deres backbone, men det er vanskeligt for private forbrugere at få en IPv6-forbindelse fra udbyderne.

Når man læser artiklen, kunne man få det indtryk, at den eneste forhindring for brugen af IPv6 er den manglende tilgængelighed til IPv6 forbindelser fra ISP’erne i Danmark. Når det kun er 0,13% af danske forbindelser til Google, der sker på IPv6, må der være mange andre forhindringer. For selvom der er mange, der ikke kan få IPv6 fra deres ISP, så er der dog mere end 0,13%, der kan. Det viste sig debatten efter PHK’s Blogindlæg om IPv6 i Slagelse, at virksomheder på TDC’s access via fiber kan få IPv6, Telmore tilbød i samme blog IPv6 til en stor del af deres kunder på kobbernettet, Gigabit tilbød det på TDC’s fibernet, tilsammen må det krybe op på langt mere end 0,13% tilslutninger vægtet efter intensiteten af trafik til Google. Der er altså mange opslag på Google fra kunder, der har adgang til IPv6 fra deres ISP, der ikke benytter det. Man kunne spørge, hvorfor? Det kunne også være interessant at se, hvor stor IPv6- andel er af opslag til Google fra en ISP, der tilbyder IPv6 til alle sine kunder. Baldur – kan du skaffe det tal – eller eventuelt IPv6-andelen af kald til ’gigabit.dk’ fra dine egne kunder?

 • 1
 • 0
#9 Baldur Norddahl

Det hjælper ikke ret meget hvis IPv6 er tilgængeligt men som "opt in", sådan som Fullrate åbenbart har lavet det. Der er kun meget få der vil opsøge det og få det slået til. Selv dem der har en interesse i IPv6 gør det ikke, fordi de simpelthen ikke ved muligheden er der.

Der er omkring 40% af vores kunder der har IPv6. Resten har en router der ikke tager imod vores konfiguration.

Hvis du er en del af de 40%, så vil du med stor sandsynlighed også komme ind med IPv6 på en IPv6 enabled webserver. Browserne foretrækker IPv6 over IPv4.

Der er cirka 10% af vores kunder der har en router der spørger efter en IPv6 opsætning, men som så ikke forstår den opsætning vi giver dem. De sidste 50% har en router der helt ignorerer IPv6.

Jeg vil ved lejlighed implementere en ændring, som nok får lidt flere på. Men jeg kan ikke få dem alle på, da problemet i en del tilfælde er at routeren ikke supporterer DHCPv6 prefix delegation eller at den ikke supportere DHCPv6 IANA. Det sidste betyder at routeren skal kunne tage imod en WAN adresse via DHCPv6. Nogle routere antager at vi bruger link local adresser til routing, hvilket ikke er en mulighed i vores net. Vi router prefix til WAN adressen, så uden en WAN adresse, ikke noget prefix.

 • 3
 • 0
#10 Christian Halgreen

Hvis der var bred understøttelse af IPv6 blandt de danske internetudbydere, så ville det være muligt for dig at have din hjemmeside for din søns lilleput fodboldhold på din egen hjemmeserver med IPv6. Også selvom din adgang til version2.dk er via en fælles IPv4 adresse som du deler med naboerne. Det er allerede sådan at man får bedre download hvis man har IPv6 på peer to peer protokoller som Bittorrent. Der er simpelthen flere peers tilgængelige.

Det er denne slags af fordele for brugerne ved at skaffe sig adgang til IPv6, der kan drive en reel efterspørgsel. Med reel efterspørgsel, mener jeg at brugere vælger ISP efter om de tilbyder IPv6 eller ej, ikke bare, at de spørger efter det. Men selvom mere end halvdelen af kunderne kunne få IPv6, ville man næppe lægge fodboldholdets hjemmeside på en IPv6 server, og udelukke de forældre, der stadig hænger på IPv4. Og effektiviteten af Bittorent er vel ikke så vigtig for den almindelige bruger, nu hvor så meget content kan hentes legalt. :-)

 • 0
 • 0
#11 Christian Halgreen

Jeg er selv kunde hos Fibia (tidligere SEAS og Dansk Bredbånd), og hver gang jeg har forespurgt dem om IPv6 har svaret været "der er ingen efterspørgsel."

Kan du ikke få IPv6 fra for eksempel Fullrate, som beskrevet i Bloggen 'Hvordan får man IPv6 i Slagelse? Og hvis det er nødvendigt for dig med fiber, har du så spurgt f.ex. Gigabit, om de kan levere til dig?

 • 0
 • 0
#12 Christian Halgreen

Det hjælper ikke ret meget hvis IPv6 er tilgængeligt men som "opt in", sådan som Fullrate åbenbart har lavet det. Der er kun meget få der vil opsøge det og få det slået til. Selv dem der har en interesse i IPv6 gør det ikke, fordi de simpelthen ikke ved muligheden er der.

De kunder, der efterspørger IPv6, ville vel overkomme denne hurdle. Som jeg husker fra Slagelse-bloggen, skulle man blot gå på 'Mit Fullrate' og sætte flueben ved enabling af IPv6.

Tak for informationerne fra dit net, Baldur. Som jeg forstår dem, er der 60% af dine kunder, der ikke får IPv6 gennem deres router. Og af dem der får det, er der så en ukendt andel der tilgår www via enheder eller browsere, der ikke understøtter IPv6, således som de er sat op. Hvor stor andelen er, ved jeg ikke, men måske kunne du måle det ved at se på IPv6 andelen af tilgange til Gigabit.dk

 • 0
 • 0
#14 Baldur Norddahl

De kunder, der efterspørger IPv6, ville vel overkomme denne hurdle. Som jeg husker fra Slagelse-bloggen, skulle man blot gå på 'Mit Fullrate' og sætte flueben ved enabling af IPv6.

Og du mener helt seriøst at der er mere end 0,13% af danskerne der efterspørger IPv6 endsige overhovedet ved hvad det er?

En opt-in løsning tæller kun som et beta program. Det er ikke slået til før at det er der for alle, også for bedstemor And der ikke ved hvad en IP pakke er for noget.

Du fisker efter om der kan være en masse browsere der ikke gør brug af IPv6 selvom det er tilgængeligt. Men alle operativsystemer, browsere, Android og IOS gør brug af IPv6 hvis det er der. Der er ikke noget at komme efter her. Når der er 24% af amerikanerne og 22% af tyskerne der bliver registreret af Google som IPv6 enablede, så vil det ikke være spor anderledes her i Danmark - såfremt altså der var en væsentlig del af danskerne der har IPv6 adgang, hvilket der så ikke er.

Lige pt. er det omkring 40% af Gigabits og Bolignets kunder der udgør IPv6 massen i Danmark. Fullrate har bestemt potentialet, men det er ikke slået til, så jeg vil æde min hat på at der ikke er 100 fullrate kunder med IPv6.

 • 1
 • 0
#17 Baldur Norddahl

Hvad er det der er interessant her? Jeg mener det er at se hvilken succesrate du kan forvente hvis du sætter et IPv6 site op for din søns miniput fodboldhold. Lige nu vil det fejle alle steder i verden. Men i USA kan du forvente at 24% af de besøgende faktisk kommer ind på dit site. I Danmark er det tilsvarende tal mindre end 2 promille. Det er dét Google har målt.

Hvad de ikke har målt er noget løst som "hvor mange danskere der har adgang til IPv6". Hvordan vil du definere det? Har jeg adgang til IPv6? Når jeg er hjemme, så har min telefon IPv6 på wifi. Når jeg er ude, så har den ikke da mit mobilselskab ikke har IPv6. Resultatet er at jeg kan se miniput holdets hjemmeside når jeg er hjemme men ikke når jeg er ude.

I USA er mobiloperatørerne en af de store drivere inden for IPv6, så der er det sjovt nok omvendt for mange. De har IPv6 på deres telefon når den ikke er på wifi.

Artiklen handler om at IPv6 når op på 10% i weekenden. Med andre ord, så er der 10% på verdensbasis der kan se miniput holdets hjemmeside i weekenden. Men der er færre der kan på hverdage. Hvordan giver det mening? Det er fordi på hverdage er der flere der browser fra arbejdspladsen og IPv6 i virksomhederne halter bagefter - også i USA.

IPv6 er ikke særligt brugbart til andet end niche anvendelser før at dette tal kommer meget højere op. Udviklingen peger på at det kan ske inden for få år i USA og Tyskland. I Danmark er vi end ikke startet.

Det er vigtigt at vi ikke lader os forlede til at tale om hvor mange der kan få IPv6. Det er dybt irrelevant. Det eneste der tæller er hvor mange der har IPv6. Indtil at vi når kritisk masse, så er IPv6 ikke noget der efterspørges af folk der ikke har en speciel interesse i emnet, men hvis ikke de får IPv6, så når vi aldrig kritisk masse. Derfor tæller opt in løsninger ikke, ligesom at tunnel løsninger kun er interessant ved at teknisk interesseret kan få lidt erfaring med protokollen.

Jeg forudser at vi en dag vil opleve en kattevideo der er gået viralt på Facebook og som ikke kan ses i Danmark fordi den ligger på et IPv6 only site. Amerikanerne er ligeglade da de alle kan se den.

 • 2
 • 0
#18 Christian Halgreen

Jeg forudser at vi en dag vil opleve en kattevideo der er gået viralt på Facebook og som ikke kan ses i Danmark fordi den ligger på et IPv6 only site. Amerikanerne er ligeglade da de alle kan se den.

Hvis du forventer at det vil ske, kan jeg forstå, du er bekymret. Men det forventer jeg nu ikke. Der er ikke meget, der går viralt på IPv6 only, så længe andelen her er under 90% - man vil jo gerne have de sidste med. Og når andelen i USA - eller i Beligen for den sags skyld - så kommer de danske operatører nok med. Det, de rbliver installeret i dag er jo IPv6 ready.

 • 0
 • 2
#19 Esben Madsen

@Christian, Baldur har helt ret i at det er HE der gør forskellen :) På IPv4 fedter den stadig rundt på tdc's net på 5. hop (og rammer til sidst HE på vejen på hop 11 med en latency over 100 ms!). På IPv6 rammer den (en anden del af) HE allerede på 3. hop og tager derefter en langt hurtigere rute til Tyskland hvor min VPS står (med en slut-latency på ca 30 ms - stadig noget over de 10-15 ms jeg normalt havde før TDC for alvor begyndte at lege med forbindelsen...

Btw. blev jeg i firefox nødt til at opdatere about:config og sætte network.dns.disableIPv6 til false før diverse sider faktisk brugte ipv6-forbindelsen

 • 2
 • 0
#20 Christian Halgreen

Btw. blev jeg i firefox nødt til at opdatere about:config og sætte network.dns.disableIPv6 til false før diverse sider faktisk brugte ipv6-forbindelsen

Netop. Det er endnu et eksempel på forhindringer, der gør accesser til Google bliver på IPv4 selvom kundens ISP tilbyder IPv6.

Jeg forstår effekten af HE som angivet i det link, Baldur Nordahl postede, men jeg læser det som noget, man har glæde af med en native IPv6 adresse. Hvordan du får gavn af det, når du selv installerer 6to4 i din router, der hænger på en IPv4 forbindelse forstår jeg ikke. Det generer vel en omvej om ad en 6to4 relæ-server med native IPv6. Men det er givetvist blot et udtryk for min manglende viden om IP routning, så det søger jeg at få rettet op på, når jeg ved lejlighed træffer en expert med tålmodighed til at forklare mig det :-)

 • 0
 • 0
#21 Baldur Norddahl

Netop. Det er endnu et eksempel på forhindringer, der gør accesser til Google bliver på IPv4 selvom kundens ISP tilbyder IPv6

Google bruger ikke DNS til deres tjek. Det er et stykke JavaScript der kører på Google.com så man bliver talt med uanset om man henter siden med IPv4 eller ipv6.

Har Firefox ikke happy eyeballs ligesom andre browsere?

Wiki siger at den gør, så det burde ikke være nødvendigt med DNS hacks medmindre det var en gammel version.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Happy_Eyeballs

 • 1
 • 0
#24 Baldur Norddahl

i medvind men alligevel.

Her er lidt data fra vores net: https://snapshot.raintank.io/dashboard/snapshot/ebkjSTMiQ9e70ivJIkKenz2q...

Det man ser er at om eftermiddagen udgjorde IPv4 cirka 90% af den samlede trafik. Dvs. IPv6 udgjorde 10%. Senere på aften falder IPv6 andelen dog til 5%. Og om natten er det helt galt, men her må man bemærke at der ikke er ret meget trafik.

IPv6 trafikken kommer hovedsagelig fra tre kilder: TDC, Google og en lille smule Facebook. Jeg har en teori om at TDC i virkeligheden er trafik fra en Netflix cache der står hos TDC. De rå TDC data ser således ud:

baldur@ballerup2:~/nfdump-1.6.13$ bin/nfdump -M /home/baldur/netflow/ballerup:albertslund -R . -n 20 -s srcip -O bytes -t -299 'src net 2001:6c8::/29' -o long6 
Top 20 Src IP Addr ordered by bytes: 
Date first seen     Duration Proto               Src IP Addr  Flows(%)   Packets(%)    Bytes(%)     pps   bps  bpp 
2016-03-03 23:15:26.880  242.090 any             2001:6c8:170:3::5    19( 2.7)  186351(19.5) 279.0 M(19.5)   769  9.2 M 1497 
2016-03-03 23:14:59.840  281.120 any             2001:6c8:180:2::b    87(12.2)  163463(17.1) 244.7 M(17.1)   581  7.0 M 1496 
2016-03-03 23:15:07.170  287.800 any             2001:6c8:180:2::d   118(16.5)  151170(15.8) 226.1 M(15.8)   525  6.3 M 1495 
2016-03-03 23:15:07.550  277.420 any             2001:6c8:170:3::9    63( 8.8)  134810(14.1) 202.0 M(14.1)   485  5.8 M 1498 
2016-03-03 23:15:11.870  261.090 any             2001:6c8:170:3::d    27( 3.8)  133164(13.9) 199.5 M(14.0)   510  6.1 M 1497 
2016-03-03 23:16:46.730  178.220 any             2001:6c8:180:2::9    35( 4.9)  96478(10.1) 144.3 M(10.1)   541  6.5 M 1495 
2016-03-03 23:15:03.780  247.180 any             2001:6c8:170:3::b    74(10.4)  78654( 8.2) 117.1 M( 8.2)   318  3.8 M 1489

Er der nogen der kan verificere hvad det er for noget? (nej Søren Pind ved det nok ikke).

Det er som tidligere skrevet kun omkring 40% af vores kunder der tager imod IPv6 opsætningen. Hvis de øvrige kom med, så kunne vi forvente en fordobling af IPv6 andelen. Så det er faktisk muligt for en ISP i Danmark at hente 10-20% af trafikken som IPv6 i 2016. Men det kræver at man sender routere ud til kunderne med IPv6 support (vi kører med at man selv køber en router).

 • 1
 • 0
#25 Emil Stahl

Er der nogen der kan verificere hvad det er for noget? (nej Søren Pind ved det nok ikke).

Det kan jeg ikke, men dit bud med Netflix er nok ikke helt ved siden af. Det kan også være Akamai etc.

Et eksempel fra IPv4: 195.215.37.40 har reverse DNS a195-215-37-40.deploy.akamaitechnologies.com og descr: Akamai servers located at the CO in Albertslund

195.249.26.35 har igen reverse DNS og descr: TDC A/S

Begge er Akamai servere, den ene viser det bare ikke så tydeligt som den anden.

 • 0
 • 0
#26 Kim Henriksen

Jeg prikker med jævne mellemrum til min fiberudbyder (Tidl. comx der nu er overtaget af dansk kabeltv, som ejes af tdc - der har godt kunnet mærkes på kvaliteten på det sidste)... Seneste svar (i går) var

Vi har IPv6 i vores backbone, men ingen status på at rulle dem ud til vores kunder, da vi har rigeligt med IPv4-adresser tilbage.

Same same når jeg spørger dem, hvornår kunderne i vores boligforening kan forvente at kunne tilgå ipv6 delen af internettet og jeg er oven i købet medlem af IT-udvalget i vores boligforening...

Jeg fik dem dog til at hoste op med en ekstra fast IPv4 den gang de ikke var på TDCs hænder - har fået lov at beholde den.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere