iPhone var ved at tage livet af VLC: Sådan overlevede open source-projektet

Det er ikke mange 25-årige forundt at overtage ansvaret for et produkt med 100 millioner brugere. I dag, ti år senere, er brugerantallet mere end firedoblet, og Jean-Baptiste Kempf, 35 år, har gjort VLC til sit levebrød. Illustration: Marius Jørgenrud
VLC er et af verdens mest brugte open source-programmer, men kender du historien bag multimedieafspilleren VLC? Eller ved, at hele projektet var ved at køre af sporet for ti år siden?

»Før i tiden arbejdede alle de seje med open source. De bedste af de bedste. Sådan er det ikke længere.«

Jean-Baptiste Kempf, 35 år, fortalte for nylig om historien bag multimedieafspilleren VLC på et medlemsmøde arrangeret af Norwegian Unix User Group (NUUG) i Oslo.

VLC har i dag 450 millioner brugere. Programmet findes til stort set alle platforme og er downloadet svimlende 2,8 milliarder gange.

Den franske ingeniør har været central i udviklingen af VLC siden 2005 og kom i berøring med projektet på et af de mest prestigefyldte universiteter i Paris, nemlig teknologiuniversitetet École Centrale de Paris, hvor projektet blev født i slutningen af 1990’erne.

Han lægger ikke skjul på, at han brugte meget af sin tid på det. Måske endda for meget, men erfaringen og den viden, han oparbejdede, blev også hans levebrød.

»Det er sjovt at arbejde med. Jeg lærer noget hele tiden. Det er som et kæmpestort puslespil,« svarer Jean-Baptiste Kempf på spørgsmålet om, hvad det fortsat motiverer ham. Og så elsker han i øvrigt bare film.

Følte, jeg måtte tage ansvar

For de oprindelige udviklere var VLC et studenterprojekt i årene 1998-2005. Men historien strækker sig endnu længere tilbage til dengang, hvor universitetets lokale computernetværk var baseret på IBM’s gamle Token Ring-protokol.

I 1993 mente studenterne, at dette var for langsomt. De havde behov for en løsning til at videostreame på LAN. Det blev til VideoLAN og en klient kendt som VLC.

»Jeg kom ind på et tidspunkt, hvor stort set ingen arbejdede med VLC længere. Hovedarkitekten bag både brugergrænsefladen og spillelisten havde forladt projektet,« fortæller Jean-Baptiste Kempf.

Selv beskæftigede han sig mest med streaming af tv-udsendelser til studenterne på universitetet. Han arbejdede på serversiden og havde næsten ingen erfaring med kodning. Det skulle ændre sig.

»Jeg begyndte at kode lidt, men havde stort set ikke arbejdet med C++ tidligere. De var i færd med at gå over til Qt. Det var mig, som begyndte at skrive Qt, og jeg følte, at jeg måtte tage ansvar. Kun meget få arbejdede med VLC dengang,« siger han.

Så dukkede iPhone op

I 2006 var projektet næsten dødt. Kempf husker, at han brugte meget tid på at opbygge udviklingsmiljøet omkring medieafspilleren. Det var sjovt. Men hurtigt påtog han sig også det, han kalder de kedelige opgaver som f.eks. at porte løsningen til Windows.

Til sidst indså han, at universitetet ikke længere var det rette sted til at håndtere den videre udvikling. Han skabte nonprofitorganisationen VideoLAN i 2008 for at redde projektet.

»Det gik super, indtil iPhone kom. Efterhånden ønskede alle sig, at videoafspilning også skulle understøttes på mobiltelefoner. Der indså jeg, at skulle vi også have VLC over på mobil, smart-tv’er og alt muligt, så havde vi brug for at hold af professionelle udviklere.«

Spørgsmålet chokerede mig

Ifølge Kempf havde de fleste open source-projekter deres storhedstid engang mellem 2009 og 2010. Så begyndte det at gå ned ad bakke. Det var simpelthen ikke længere smart at være med på den vogn.

»Det var noget, jeg indså, da jeg besøgte en konference, hvor de studerende spurgte mig, hvorfor jeg overhovedet gad arbejde med det her. Spørgsmålet kom som et chok for mig, for før i tiden var alle de seje i fuld sving med open source – de bedste af de bedste!«

»Men de studerende forstod ikke, hvorfor en med mine kompetencer ikke brugte tiden på at lave et startup i stedet. For eksempel starte mit eget ‘Uber for gravstens-branchen’. Tænk lige over det – der ligger et marked der. Eller hvorfor ikke blive den, der udvikler det næste Flappybirds-spil og tjene nogle millioner eller ti på det? Det store nu er jo at skabe startups, ikke? Ikke open source eller fri software længere.«

Det blev en øjenåbner for ham. Og Jean-Baptiste Kempf indså, at skal man lave software til smartphones, er der behov for flere og mere professionelle udviklere.

»Før var alt så meget enklere. Nu skal du have en skov af enheder, du skal have certifikater, der aldrig virker, og du skal teste på mange telefoner. Det er et kæmpe arbejde, så jeg havde brug for fuldtidsudviklere.«

Kommerciel succes

Fuldtidsudviklere skulle VLC-projektet få, for udviklingen kunne ikke længere bare baseres på holdånd eller bidrag fra studenter og frivillige som tidligere. Men det blev først efter, at Kempf lancerede en idé, som ikke umiddelbart blev positivt modtaget.

»I 2011 anbefalede jeg til VideoLAN-organisationen, at vi skulle oprette et kommercielt datterselskab. En underafdeling af organisationen. De fleste mente, at det var en dårlig idé. Men det følgende år skabte jeg min egen virksomhed.«

Han fortæller om sit levebrød – virksomheden VideoLabs, som arbejder med tjenester, der knytter sig til VLC og andre typer videosoftware. Det er en virksomhed, det fortsat vokser.

»Lige nu har vi 20 fuldtidsansatte om bord. Og vi står antageligt for omkring 80 procent af alt arbejde med VLC-udvikling nu. Det er grunden til, at udviklingen af VLC går hurtigere end tidligere, og at der er flere udgivelser. Jeg er ikke nødvendigvis helt tilfreds med, at det er sådan det skal være, men jeg kan ikke se, at der kan gøres på andre måder,« siger Kempf.

Men den tilgang til arbejdet med et ellers populært gratisprodukt, som VLC er, var måske slet ikke så dum. For det er blevet småt med dygtig bidragydere med årene.

»De fleste er blevet slugt af Google og Facebook,« siger Jean-Baptiste Kempf.

Artiklen er en forkortet version af den oprindelige på digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Benjamin Balder

Så fint arbejde Version2! Jeg kendte intet til historien bag VLC, og det er rigtig spændende at høre, hvordan sådanne projekter er blevet til - et universitet i Paris i 1993 og Token Ring, milde moster :)

I må virkelig gerne blive ved med at oversætte den slags artikler eller lave jeres egne interviews og historiefortælling fra den rigtige verden, som kan være med til at perspektivere open source verdenen i 2018 ift. tidligere tider.

  • 18
  • 0
#3 Andreas Bach Aaen

Mindes også at VideoLAN blev presset hårdt af softwarepatenternes fremtog i Europa. De stod i mod og insisterede på at softwarepatenter officielt ikke eksisterer (men det gør de i praksis).

Og havde VideoLAN ikke også en aktiv i opretsstriden om deCSS ? Den klump software, der gør det muligt at afspille video fra en DVD-skive og dermed ikke anerkende regionsblokeringerne.

EU anderkender iøvrigt stadig regionsblokeringer, så længe det ikke blokerer indenfor EU.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere