Iphone-udviklingschef: iPod-klikhjulet duede ikke til telefonnumre

Illustration:
Steve Jobs insisterede på at få iPod'ens klikhjul til at fungere på den første iPhone, fortæller tidligere Apple-designer.

Apples iPhone gjorde den kapacitive touchskærm til grundlaget for den moderne smartphone, men før Apple nåede frem til slutresultatet, var udviklerne gennem adskillige bud på at lave en telefon i iPod-familien.

Det fortæller Tony Fadell, som var leder af udviklingsteamet for først iPod og siden iPhone i et interview med The Verge.

Baggrunden er en video, der viser to iPhones, som kører, hvad der ligner to tidlige udgaver af en brugerflade til iPhone. Den ene med et virtuelt klikhjul, som var kendt fra iPod, og den anden med nogle knapper, der kunne bruges til navigation i menuer.

Læs også: Ipod Classic har fået kniven

Men videoen viser ikke reelle prototyper ifølge Tony Fadell. Apple-udviklerne arbejdede udelukkende med softwaren på Mac og porterede den ikke til prototype-hardware. Videoen viser i stedet, at en udvikler senere valgte at tage to tidlige bud på softwaren og portere den til den første færdige udgave af hardwaren, men det var ikke en del af udviklingsprocessen.

Videoen viser dog, at udviklerne langt hen ad vejen arbejdede ud fra iPod'en, som havde været en stor succes for Apple.

»Vi ville lave en bedre iPod Video med en større skærm, så vi prøvede at fjerne klikhjulet og i stedet gøre det virtuelt. Så var der iPod-telefonen, hvor vi kunne beholde den lille skærm, ligesom Nokia havde. Der ville vi kunne bruge hjulet som brugerflade. Hjulet var ikonisk, så vi ville ikke droppe det. Men i sidste ende døde hjulet, fordi det ikke duede til at indtaste et telefonnummer. Det skulle have været som en drejeskivetelefon, men det var for besværligt,« siger Tony Fadell til The Verge.

Læs også: Bogen om Steve Jobs er computerhistorie på første parket

Klikhjulet, som var kendetegnet for iPod'en, kunne umiddelbart virke som en oplagt parallel til drejeskiven på en gammeldags telefon, men ligesom det tager længere tid at ringe til et nummer med en drejeskivetelefon end med en telefon med numeriske taster, så var det altså upraktisk at dreje et nummer på iPod-telefonen.

Ifølge Tony Fadell insisterede daværende direktør Steve Jobs på, at klikhjulet skulle fungere, og foreslog blandt andet udviklerne at prøve at hente inspiration fra Nokia 3650, som havde knapperne placeret i et cirkulært mønster. Ligesom hos Nokia lykkedes det ikke Apple-folkene at få den idé til at fungere tilfredsstillende.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere