iPhone-udviklere gør oprør mod Apples afvisninger

Applikationer, der bliver afvist, fordi de indeholder et billede af en iPhone eller nævner Apple, er nu blevet for meget for en gruppe udviklere, som nu vil trække alle tvivlsomme afvisninger frem i lyset.

Apples iTunes App Store er med mere end 100.000 applikationer indtil videre den mest omfattende butik for applikationer til mobiltelefoner, men Apples hemmelige kriterier for, hvad der må sælges gennem butikken, får nu en gruppe udviklere til at gøre oprør. Det skriver Infoworld.

Apple skal godkende samtlige applikationer, der bliver solgt gennem App Store, og App Store er den eneste vej til at distribuere applikationer til iPhone, medmindre brugerne vælger at bryde spærringen i Apples firmware.

Processen med godkendelsen er imidlertid dikteret af en række kriterier, som Apple ikke vil offentliggøre. Et af kriterierne er angiveligt, at en applikation ikke må indeholde billeder eller henvisninger til Apples produkter og varemærker.

Det betyder, at en applikation, som nævner Apple eller indeholder et billede af, hvordan applikationen ser ud på en iPhone, hvor selve telefonen er synlig, kan blive afvist af Apple. Men ifølge webstedet apprejections.com bliver selv det kriterium ikke håndhævet konsekvent.

Dermed bliver det vanskeligt for udviklerne at gennemskue, hvorvidt en applikation vil slippe gennem Apples nåleøje. Da selve godkendelsen kan tage flere uger, kan gentagne afvisninger betyde en lang forsinkelse for lanceringen af en applikation.

»Siden Apple hårdnakket nægter at dokumentere deres kriterier eller diskutere sagen på andet niveau end for hver enkelt sag, så har jeg besluttet at samle alle kendte eksempler på applikationer, der er blevet afvist,« siger den britiske iPhone-applikationsudvikler Adam Martin til Infoworld.

Blandt andet det danske iPhone-udviklingsfirma Kiloo oplevede at få bandlyst deres Commodore 64-emulator. Det skete på baggrund af, at det var muligt for brugerne at bryde sikkerheden i applikationen, så de kunne skrive deres egen Basic-programkode. Det er i strid med Apples regler om, at man ikke må tilbyde applikationer, der åbner for programmering på iPhone.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicolai Klausen

At Apple har lavet en cool mobil er der ikke nogen tvivl om. At den har sparket gang i smartphone maket er der heller ikke nogen tvivl om.

At udviklere og bruger burde vide, at Apple holder et jerngreb om deres platforme er der heller ikke tvivl om.

Dette jerngreb har både fordele og ulemper som bør vejes op mod hinanden ind man vælger en Apple platform... lige som man bør veje fordele og ulemper op mod hinanden med alle andre platforme inden køb.

Nogen syntes at deres jerngreb er en begrænset ulempe (nogen måske end da en fordel) andre ikke. Er ulemperne for dig større en fordelene - Vælg en anden platform.

Hvis en udviklere vil have fri hænder, så er Apples platform nok ikke det rette valg. Vil udviklerene ind på en meget populært og udbredt men styret platform, er Apples den rette.

Livet er fuld af valg...

 • 0
 • 0
#4 Per Erik Rønne

Fordelen ved Apples politik er at en ikke-jailbreaket iPhone endnu ikke er blevet hacket.

Ulempen består i at Apple i hvert fald endnu ikke har frigivet APIer til brug for 3. parts udviklere til at accesse de indbyggede databaser til kalender og alarm, eller til MobileMe eller Exchange Server.

Klart en ulempe, ikke mindst for udviklere af PIMer. »Personal Informantion Management« applikationer. Og for deres brugere.

Til gengæld er iPhone den eneste mobiltelefon hvor man kan have Gyldendals Røde Ordbøger på. Engelsk, tysk, fransk og spansk med knap 200.000 indgange hver. Nok værd at tage i betragtning når man vælger smartphone.

 • 0
 • 0
#5 Johan RB

Det er jo flot at sige at der er 10^6 apps i App store, men min erfaring er at en del af dem er totalt ubrugelige og ligegyldige. For min skyld måtte de gerne afvise nogen flere.

Men det er klart, det er ikke iorden at de afviser en app pga. tåbelige ugennemsigtige regler, det kan der ikke være nogen diskussion om.

 • 0
 • 0
#8 Jakob Damkjær

Givet der er et vist antal apps der bliver afvist og godkendt på baggrund af en dårlig analyse af det. Men en del af det er at der er et sygeligt antal apps der skal gennem godkendelses proceduren hver uge.. så hvis alle analyserne ikke er lige i skabet så kan man ikke være så overasket.

Desuden så er der flere måder at publisere sin app på uden om godkendelses proceduren man kan bruge en ad hoc licens så kan man instalere den på op til 200 telefoner eller foretningslicencen hvor man kan udvikle inhouse apps til virksomheder.

Massere muligheder der... men hvis du vil ind i app storen med exponering overfor 30 milioner mulige kunder så skal man igennem nåleøjet... 100.000 er kommet igennem nåleøjet så hvis man ikke bryder med developer aftalen bruger udokumenterede APIer eller nogen af de andre aftaler som man skriver under på når man får sin developer licens så er der en rimelig mulighed for at man kommer igennem.

Der er så en del tilfælde hvor app godkendelses processen ikke går helt som den skal men der er intet system der er perfekt. Der er ikke fuldstændigt i stykker og ingen seriøse sikkerhedsproblemer der er kommet igennem godkendes processen er ikke så dårligt et resultat.

Ja der er nogen som hellere ville sætte det hele fri og det skal være gratis be my guest til at nørde... Hvorvidt det vil slå igennem i mainstreamen vil fremtiden vise...

NB! det vil være godt hvis de gør det men pt er det ikke lige tilfældet.

Og hvordan går det med den Danske android webstore ?

/Jakob

PS! Hvilke andre app stores med milioner af registrede kunder hvor de kan købe med 1-click, er der hvor developerne kan gå hen ? Som desuden samtidigt har scope med musik (og tv serier og film i de ikke distributionsaftale låste dele af verden... Nordisk Film et al whatever GÅ VÆK ! eller få for helvede en aftale med iTunes) ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere