iPhone 5s lanceret med fingeraftrykslæser, 64 bit arkitektur og ny bevægelsessensor

31 kommentarer.  Hop til debatten
Apple lancerede tirsdag aften både en ny iPhone 5s og en billigere - og farverig - iPhone 5c. Se, hvad du kan vente dig.
11. september 2013 kl. 09:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apple havde traditionen tro hele verdens opmærksomhed, da topchef Tim Cook tirsdag aften præsenterede den nyeste iPhone samt en ny udgave af styresystemet iOS 7. Som noget nyt kunne Apple præsentere en iPhone 5c - en 'billig' model, hvis vigtigste fortrin er, at den kommer i fem forskellige farver. Det skriver Apple i en pressemeddelelse.

Med nye teknologier som indbygget fingeraftrykslæser og 64 bit arkitektur, som den første telefon på markedet, er det storebroderen og firmaets nye flagskib, iPhone 5s, der er den mest interessante nyhed.

Telefonen er udstyret med et nyt 8 MP kamera, der med en dobbelt blitz skyder både ‘varmt’ og ‘koldt’ lys og giver dermed billederne en mere balanceret farvetemperatur. Kameraet har ligeledes mulighed for at optage video med 120 billeder i sekundet, der gør det muligt at lave detaljerede slowmotion-optagelser.

Den velkendte ‘home’-knap har fået en ekstra dimension med en fingeraftrykslæser, som ikke bare kan låse telefonen op, men også vil erstatte behovet for at indtaste adgangskoder i AppStore og iTunes. Aflæseren kan gemme flere forskellige fingeraftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alle iPhone 5s-modeller sidder en ny M7-bevægelseshjælpeprocessor, der er dedikeret til at regne på fysiske bevægelser. Dermed aflaster den A7-processoren ved at overtage alle data sendt fra gyroskopet, accelerometeret samt kompasset. Det gør telefonen mere energieffektiv og åbner ifølge firmaet selv for helt nye muligheder inden for aktivitets-apps.

Endelig præsenterede Apple også det nye iOS 7, som de selv kalder for ‘den vigtigste iOS-opdatering siden den oprindelige iPhone’. Det nye styresystem med dets indbyggede applikationer er optimeret til 64 bit-strukturen, men er også kompatibelt med 32 bit, så ældre Apple-telefoner også kan få glæde af iOS 7.

Med mere regnekraft og større båndbredde er der grundlag for en ny generation af iPhone-apps, og det er også firmaets håb, at udviklere vil udnytte den nye funktionalitet til fulde.

»IOS 7 har fået et helt nyt design med en helt ny brugergrænseflade og over 200 nye funktioner, så det er ligesom at få en helt ny enhed, som brugerne med det samme er helt fortrolige med. I næste måned leverer vi vores iOS-enhed nr. 700 millioner, og vi er spændte på, hvad de hundredtusindvis af iOS-udviklere gør for at finde på fantastiske nye funktioner til deres apps,« sagde Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering, på Apples udviklerkonference.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår de nye telefoner bliver tilgængelige i Danmark, men det nye iOS 7 kan gratis downloades til iPhone 4-telefoner og nyere fra den 18. september.

Se hvad Version2's whitepaper-bibliotek har at byde på om emnet mobility.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
12. september 2013 kl. 09:27

Er det ikke et spørgsmål om regnekraft. En smartphone som iPhone benytter i den grad en masse regnekraft. Når man tager billede skal de komprimeres, optage video, ruteberegninger, spil osv. osv. osv. Skype, og almindelig tale er vel også komprimeret/encoded, og kan i den grad da benytte 64 bit beregninger.

Så jeg ved ikke om det er helt fair at sige, at det er ren markedsføring, der er da en hel del steder dette kan benyttes med fordel.

http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit_computing

Derudover er der selvfølgelig fragmenteringsdilemmaet, hvor Apple nu entydigt satser på 64-bit, fremadrettet (der er stadigt en masse 32 bit håndsæt at tage sig af, men de fades nok ud). Det vil på sigt gøre det billigere for Apple at vedligeholde deres OS portefølge (iOS er jo afledt af OS X).

Derudover er der jo dobbelt så mange registrer, det er da noget der flytter noget. M7 processoren til at tage sig af specifikke opgaver, er da også en god addition. Det er næsten et helt Amiga-agigt design.

27
11. september 2013 kl. 21:17

Ja jeg ved godt de eksistere men hvor rulles de ud ?

Har ikke set en eneste i nogen af de butikker jeg frekventere i det storkøbenhavnske område ? (Og ja jeg ser efter dem)..

64 bit arkitektur bringer ikke bare gigant størrelser af Ram og storage... Men dobbelt så hurtig (både cpu og gpu) som iPhone 5 er ikke langsomt men faktisk lyn hurtigt og specielt med bibeholdelsen af batteritiden.

Men fred være med 32 bit 64 bit chips og OSer men hvad gør det om iPhone 5S er 64 bit chip og OS. Intet så længe den er hurtig og det virker den som den i den grad er...

At Apple forklare det til dels med at den er 64 bit som den første er så deres forklaring, hvis man ikke tror på hvad de siger så er det jo hvad det men så må man jo komme med en anden forklaring på hvorfor den er rigtig hurtig.

Den kan nogle tricks som det ikke er muligt at lave på andre ligende platforme. Så som 60fps (jup 60fps) 1080p High profile h264 niveau 4.2 decoding (har ikke set nogen andre mobiler der har andet end baseline h264 1080p@30fps decodeing).

Superhurtig editering af 120fps 720p video med glidende slowdown /speedup fra og til 30fps... Og det at optage og encode 720p 120fps video kræver lidt regnekraft nu og da...

29
12. september 2013 kl. 10:48

"Ja jeg ved godt de eksistere men hvor rulles de ud ?"

Dansk Supermarked er begyndt - har bl.a. set dem i Netto på Hvidovrevej. Coop er også på vej. OK (benzin) har fået deres, Matas er klar med nye NFC-terminaler senest 1. november. Men ingen af dem er klar med NCF-betaling fra start.

22
11. september 2013 kl. 15:59

Jeg tænker på: Hvis man hader det indbyggede tastatur/stavekontrol nok til ikke at ville bruge telefonen bare af den grund, kan man så f.eks. installere et andet? (Swiftkey er f.eks. suverænt på Android phones og tablets.)

Hvis man gerne vil skifte native SMS, kalender - eller Phone Dialer program ell. lign. kan man så det nu?

En VPN App. Er der mon kommet sådan en..?

21
11. september 2013 kl. 15:40

Der er bare for meget iOS/iPhone ikke kan som andre systemer kan - Men der er selvfølgelig altid den høje pris at glæde sig over.

16
11. september 2013 kl. 14:12

Og sådan éen har min bærbare også, men jeg bruger den aldrig min søn (den vordende datalog) mener de er til grin: Sikkerhed lav- alle kan logge på, sikkerhed høj- du kan ikke selv logge på.

Nu har jeg lige haft brandvabler (det er farligt at lave mad!) på både tommel- og pegefinger, ville det ændre noget ifht fingeraftrykslæsere?

Jeg spørger fordi jeg har tænkt på det længe... (Mind you: Brombær- og rosentorne går også i fingrene)

Mvh Tine- der hellere må beholde begge hænder i lommerne

23
11. september 2013 kl. 16:46

Mht folk med fingre i klemme kommer der et news flash man har 10 fingre og de har alle unikke fingeraftryk...

Og iphone5S kan trænes med flere fingre så mm man får alle de fingre man har trænet systemet med svitset af på en stegepande så virker systemet stadigt....

Ang NFC fansne så er der nok et par ting man skal holde på radaren inden man gør regningen op.

Navnligt iBeacon BLE Bluetooth og den opsætnings frie wifi p2p tech som Apple bruger til AirDrop der kommer med iOS 7...

http://gigaom.com/2013/09/10/with-ibeacon-apple-is-going-to-dump-on-nfc-and-embrace-the-internet-of-things/

Måske vinder NFC men da der ikke er det helt store årsag til at købe nye terminaler bare for at få de få kunder der faktisk har NFC dimser der lige så nemt kunne vælge en af de andre betalingsmulighedder der ikke kræver at butikken køber en ny dyr terminal, så er det stadigt ret uklart hvordan det ender...

Og kameraet bliver lige lidt ekstra fedt når iPhoto og iMovie kommer gratis med på alle nye iOS dimser...

På den front kommer de også med iWork der gør det hele lidt enklere at benytte iOS dimser til at redigere lidt dokumenter på farten.

VPN App ? VPN har iOS været kompatibel med i et par år nu. Så hvad skal den bruges til ?

25
11. september 2013 kl. 17:25

@Jakob: Hvis du benytter dankort, har du måske lagt mærke til at alle betalingsterminaler i øjeblikket er ved at blive udskiftet i butikkerne - hvoraf langt størstedelen understøtter NFC. - så det er ikke et spørgsmål om butikkerne skal ud og anskaffe sig NFC udstyr - det er ved at ske nu.

En anden vovet påstand fra min side er, at tilnærmelsesvis alle mid- til high-end android & WP8 telefoner der sælges i dag har NFC, så det er ikke et spørgsmål om NFC vinder, men hvornår det bliver en standart som dankortet.

Og hvis ex Rejsekortet A/S kunne nosse sig sammen til at lave en NFC app der er kompatibel med deres tjek ind/ud-standere (som benytter NFC) er det endnu en grund til at NFC allerede har vundet det 'imaginære kapløb' der er mellem apple og alle de andre.

God dag :)

11
11. september 2013 kl. 12:46

Det kunne være at Nokia skulle lægge sag an mod Apple nu hvor man kan få deres telefon i mange farver...

Undskyld kunne ikke dy mig, jeg kravler tilbage under min sten nu...

31
12. september 2013 kl. 14:52

En iPod er altså ikke en telefon.

10
11. september 2013 kl. 12:35

Så alt i alt er der kommet en ny knap på telefonen, og stadig ingen NFC. Wow altså.

8
11. september 2013 kl. 12:24

Studser over hvad forkel 64-bit gør. Der er jo kun 2GB RAM i. Visse kryptoberegninger m.m. bliver hurtigere men en del andet er upåvirket. De fordobler så også antal general purpose registers, men det skal så opvejes af at koden fylder mere i cachen. Jeg tror i hvert fald ikke 64-bit delen gør en væsentlig forskel på performance, så hvis hastigheden er fordoblet er det pga. nogle andre ting omkring CPU'en.

Desuden er det jo stadigvæk kun en dual core sammenlignet med quad core som er standard i high-end android. Så er spændt på at se nogle uafhængige multitrådede benchmarks :-)

12
11. september 2013 kl. 13:03

Desuden er det jo stadigvæk kun en dual core sammenlignet med quad core som er standard i high-end android. Så er spændt på at se nogle uafhængige multitrådede benchmarks :-)

kerner er jo ikke alt, ganske som Ghz heller ikke er det.

Med din analogi bør en dualcore Cortex A9 være langsommere end en quad core Cortex A7..

Marketingsmaterialet siger 56/40 gange hurtigere end den første iPhone, det er under ideelle betingelser - så lad os bare sige dobbelt så hurtig som den forrige (iphone5). iPhone5 er på ingen måde en langsom telefon, den virker hurtigere end flere andre quad core androids ;)

Peter Sørensen: Ny homeknap med fingeraftrykslæser, bedre kamera, dobbelt blitz, ny motion tracking chip. Det er da lidt mere end blot "en ny knap"

26
11. september 2013 kl. 17:34

Jeg har ikke sagt kerner er alt. Men hvis jeg kunne vælge mellem en 64-bit med 2 kerne og en 32-bit med 4 kerner til denne brug og alt andet er lige, så ville jeg helt klart foretrække det sidste! For de 4 kerner kan trods alt bruges i mange kontekster, mens 64-bit er mere begrænset. Derfor undrede det mig den store fokus på 64-bit - jeg ser det mest som marketing fluff. Det kan godt være det kan komme til sin ret i en fremtidig telefon, men det er jo ikke et argument for dem der skal købe en telefon i dag. Men jeg er ikke i tvivl om noget er blevet hurtigere - de kan jo have forøget cachen, booste clocket eller lignende. Det manglede også bare, da den var ved at være lang i spyttet i.f.t. Android.

Enig i iphone 5 også føles smooth men nu er jo Apple selv der vælger at fremhæve de rå CPU specs såsom 64-bit, og så er det vel relevant at kommentere herpå.

Og angående din sammenligning med iphone vs android - har du da prøvet en telefon som htc one eller evt. nogle af Samsungs mere high end (hvor jeg dog ikke kan lide UI'en)? Det mytiske android lag ligger et par år tilbage :-)

13
11. september 2013 kl. 13:19

Din analogi er nu heller ikke helt korrekt. At iphone5 virker hurtigere end quad core android´s har intet med hardwaren at gøre, men udelukkende softwaren og det styresystem de kører.. Den største og vigtigste forskel på ios og android er debatten om multitasking.. Nu har jeg kørt ios7 på min 5´er siden lancering af første beta og selvom de påstod at der nu var "ægte" multitasking så er det altså intet at sammenligne med den ægte multitasking der finder sted i android.

15
11. september 2013 kl. 13:44

I know - det var nu mest også for at prikke lidt til dig ;)

flere kerner != bedre performance, det var blot dette jeg ville påpege.

Hvilken slags multitasking er det du ønsker på en mobiltelefon? Jeg har svært ved at finde frem til præcis hvad det er folk ønsker på en mobiltelefon når de råber "den kan jo ikke multitaske".

18
11. september 2013 kl. 14:57

Hvilken slags multitasking

Primært, vil jeg gerne kunne føre en samtale, samtidig med gps navigation eller brug af andre aps.

Det primære her er brug af telefonen som telefon samtidig med

  • kalender
  • internet hjemmesider (lige slå noget op i løbet af samtalen)
  • email - igen lige finde svaret på et spørgsmål etc.

Dernæst er det også interessant med tracking som f.eks endomondo og andre sports app. der "bare" skal køre i baggrunden etc.

Om det så er ægte multitasking eller ej jeg ligeglad med ....

Nej jeg har ikke en iphone - mest fordi jeg ikke er kompatibel med itunes. hustanden har dog både ipods og ipads, samt en del android enheder.

19
11. september 2013 kl. 15:12

Primært, vil jeg gerne kunne føre en samtale, samtidig med gps navigation eller brug af andre aps.</p>
<p>Det primære her er brug af telefonen som telefon samtidig med</p>
<ul>
<li>kalender</li>
<li>internet hjemmesider (lige slå noget op i løbet af samtalen)</li>
<li>email - igen lige finde svaret på et spørgsmål
etc.

Og alt det kan du på iOS. Hvad er det du vil, som man IKKE kan?

5
11. september 2013 kl. 11:59

Jeg må indrømme, at dette var jeg også ret skeptisk overfor. Jeg har haft flere Thinkpads med fingeraftrykslæser på. Det er efter min mening noget langsomt bras.

Jeg undrer mig lidt over det med de 64 bit og relevansen her af. Men det nok blot mig som ikke er teknisk kyndig nok.

9
11. september 2013 kl. 12:28

Jeg tror ikke at de 64 bit skal ses som en forbedring i sig selv lige nu (selv om marketingmaskinen naturligvis ikke lader et forhøjet tal gå deres næse forbi). Der er nok primært tale om at fremtidssikre platformen, så de kan øge hukommelsen om en generation eller to.

4
11. september 2013 kl. 11:55

Så lagres den i en særlig "Secure enclave" i A7 chippen og overføres aldrig til iCloud (hverken servere eller iCloud backup) og er kun tilgængelig for TouchID softwaren. Så easy on the paranoia...

En lidt overset ting var den tid det tog infinity blade udviklerene at konvertere fra 32 bit til 64 bit... En mand i 2 timer...

20
11. september 2013 kl. 15:23

Så lagres den i en særlig "Secure enclave" i A7 chippen og overføres aldrig til iCloud (hverken servere eller iCloud backup) og er kun tilgængelig for TouchID softwaren. Så easy on the paranoia...

Det ville folk i almindelighed måske tro på for tre måneder siden.

Men når NSA kan få/tvinge den amerikanske IT-industri til at samarbejde om at undergrave IT-sikkerheden på internettet, er det meget svært at have tillid til den slags forsikringer fra en amerikansk IT-virksomhed.

1
11. september 2013 kl. 10:23

...så nåede jeg ikke videre. Min indre konspirationsteoretiker kan ikke lade være med at tænke, hvor meget NSA har presset på for at få Apples hjælp til at indhente vores fingeraftryk.

3
11. september 2013 kl. 10:36

Man må håbe, at teknologien for fingeraftrykslæsere har rykket sig gevaldigt i.fht. dem der sidder i diverse laptops (ikke kun billige men også professionelle).

Har leget med dem, og andre har flere gange kunnet låse op med deres finger hvis kvaliteten sættes for lavt - og hvis kvaliteten sættes for højt risikerer man at ens egen finger ikke bil blive genkendt. Det er dog nogle år siden.. Er de blevet bedre?

2
11. september 2013 kl. 10:32

Jeg forstår ikke downvoten.

Måske for et halvt års tid siden, men i lys af de seneste leaks fra Edward Snowden, så finder jeg det yderst realistisk.

6
11. september 2013 kl. 12:00

Tjah... Argumentet "hvis et børsnoteret firma har data af en type som pengestærke efterretningstjenester har interesse i, så vil data på et tidspunkt blive solgt" var heller ikke det der overbeviste folk sidste gang. Jeg ved sgu ikke om vi overordnet set er blevet klogere - bare letter for én enkelt vildfarelse...

Først ryster man istedet på hovedet og hvisker om sølvpapirshatte, og når det så kommer frem at analysen var 100% korrekt trækker man på skuldrene og siger "hvad så".