IP-telefoni støjforurener de sidste ledige IPv4-adresser

Nogle af de sidste ledige blokke af IPv4-adresser er forurenet af trafik, som i dag er usynlig. I de mørke kroge af nettet fandt forskere op mod 170 megabit støj fra blandt andet IP-telefoni.

I de mørke afkroge af internettet eksisterer der en kraftig strøm af trafik, som i dag er usynlig, men som kan give problemer, når de sidste IP-adresser er ved at være udtømt.

Der flyder nemlig op til 170 megabit støj fra trafik på de hidtil uallokerede blokke. Det skriver Infoworld.

Forskere fra Merit Network, som driver universitetsnetværk i den amerikanske delstat Michigan, satte forsøgsvis én af de sidste ledige blokke i brug i samarbejde med den asiatiske internetorganisation APNIC.

**Læs også: **Kunstigt åndedræt giver IPv4 3-4 år mere.

Det drejede sig om IPv4-blokken 1.0.0.0/8, som indeholder en række subnets, som forskerne mistænkte for at indeholde hotspots med usynlig trafik. Det viste sig, at der i hele blokken konstant flød 170 megabit data.

Det er trafik, som i dag ikke påvirker internettet, fordi adresserne ikke er i brug. Imidlertid er det adresser, som bliver brugt til blandt andet test, og mange af dem er skrevet ind i programmer.

Det betyder, at hvis en internetudbyder får tildelt sådan en blok, vil adresserne blive aktive og begynde at generere trafik.

Forskerne opdagede blandt andet, at 35 procent af trafikken i blokken kom fra IP-telefonisystemer som udsendte optagettone eller fejltone som lyddata.

Det var en uventet kilde til støj, for ganske vist havde forskerne forventet at finde støj fra de adresserum, der ofte er skrevet ind i software til test, men ikke en så massiv mængde data fra IP-telefoni.

Problemet med støj findes på udvalgte blokke, men kan ifølge forskerne være med til at forkorte tidshorisonten for IPv4-protokollen yderligere.

»Hvert mørkt område er forskelligt. Hotspots findes på mærkelige og usædvanlige steder,« siger Manish Karir, forsker hos Merit Network til Infoworld.

IPv4-protokollen giver kun mulighed for omkring fire milliarder unikke IP-adresser. Det ventes, at de sidste blokke med adresser vil være fordelt til de regionale registre og internetudbydere en gang i løbet af 2011.

Derfor forsøger internetudbydere at genbruge de adresser, som lige nu er afsat til funktioner, hvor de reelt ikke er nødvendige. Det skal forlænge fristen, mens afløseren IPv6 bliver implementeret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Henrik Jacobsen

...men artiklen er stadig dårlig, imho. - Hvad er det for

de mørke afkroge af internettet

det handler om? Man bliver ikke meget klogere af udsagnet

Hvert mørkt område er forskelligt. Hotspots findes på mærkelige og usædvanlige steder"

Er det i lokale NAT-net hvor disse ikke-NAT adresser fejlagtigt bruges til VoIP og andet? Det er vel ikke i det åbne net mellem udbydere de dukker op, da de næppe står i nogens routingtabeller...

 • 0
 • 0
#5 Baldur Norddahl

Man har ventet med at uddele de dårligste IP-adresser til sidst. Kan en IP-adresse være dårligere end en anden? Ja, 1.0.0.0/8 nettet er eksempel på et dårligt subnet, fordi det er blevet misbrugt.

Der er andre eksempler på sådanne dårlige subnets.

Det er vel ikke i det åbne net mellem udbydere de dukker op, da de næppe står i nogens routingtabeller...

Det er lige netop det de gør. Forskerne har fået lov til midlertidigt at tildele 1.0.0.0/8 til dem selv, for at se hvilken trafik man vil kunne forvente at modtage, hvis man er så uheldig at få en sådan adresse tildelt.

Snart begynder de at dele ud af disse adresse. Er du uheldig og får tildelt en sådan hotspot adresse, kan det være din internetforbindelse er helt ubrugelig på grund af støjtrafik.

 • 0
 • 0
#6 Kenneth Østrup

Fra artiklen på infoworld.com:

In the entire 1.0.0.0/8 block, there was an average of 170Mbps (bits per second) of sustained traffic, at an average of 150 packets per second, Karir said.

Er det bare mig som ikke kan få det regnestykke til at gå op?

 • 0
 • 0
#7 Klavs Klavsen

Hvordan mener du det skal gå op? 170Mbps siger noget om mængden af data. 150 pakker/s siger noget om antallet af pakker i sekunder. 170/150 giver dig den gennemsnitlige pakkestørrelse.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Det er nu ikke fordi at 170 Mb/s på en hel /8 blok er noget særligt, det er kun lidt over 10 b/s per adresse, jeg er sikker på at der gennemsnitligt er langt mere junktrafik til de adresser som rent faktisk er i brug.

Der er enkelte af adresserne som modtager en stor del af denne trafik, og de kan selvfølgelig ikke bruges. Men konklusionen må være at det efter lidt overvågning og filtrering ikke er noget problem at lukke op for hovedparten af 1.0.0.0/8.

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Hvordan mener du det skal gå op? 170Mbps siger noget om mængden af data. 150 pakker/s siger noget om antallet af pakker i sekunder. 170/150 giver dig den gennemsnitlige pakkestørrelse.

Det giver en gennemsnitlig pakkestørrelse på 145 kilobyte. Typisk er IPv4 pakker ikke større end 1500 bytes. Det smager af at der skulle have stået 15.000 pakker, ikke 150.

 • 0
 • 0
#10 Kenneth Østrup

Jeg mener bare, at man skal nok have et meget mærkeligt trafikmønster og en tilsvarende MTU size for at have 150 pakker i sekundet ved 170 Mbit.

Artiklen beskriver, at en del af trafikken er DNS forespørgsler.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

170Mbps siger noget om mængden af data. 150 pakker/s siger noget om antallet af pakker i sekunder. 170/150 giver dig den gennemsnitlige pakkestørrelse.

Plejer en standard pakke ikke max at være 1500 bytes?

1501500 er da væsentlig mindre end 1701000*1000/8

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Hvis en radioingeniør laver en radio som sender uden for det tildelte frekvensbånd gør vedkommende mig bekendt noget ulovligt.

Men det samme gælder ikke for en softwareingeniør der bruger ip adresser uden for RFC1918 til tests. Måske burde produktansvarsloven være bedre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere