Invasionen i Ukraine skaber usikkerhed om cyberforsikringers dækning

4. marts 2022 kl. 09:213
Invasionen i Ukraine skaber usikkerhed om cyberforsikringers dækning
Illustration: Bigstockphoto / OlehMarchak.
I takt med at cyberkrig bliver ligestillet med traditionel krig, er der opstået usikkerhed om, i hvilket omfang cyberforsikringer dækker i tilfælde af cyberangreb på danske virksomheder fra Rusland eller Ukraine.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er stor usikkerhed om, hvorvidt et cyberangreb på en forsikret dansk virksomhed vil udløse erstatning eller ej, når angrebet kommer fra Rusland eller Ukraine. De fleste forsikringer tager forbehold for krig og krigslignende handlinger, men hvordan disse forbehold skal fortolkes i forbindelse med cyberkrig er ikke entydigt.

Det skriver Jyllands-Posten, der har spurgt en række forsikringsselskaber om problemstillingen uden at få klare svar.

Læs også: Ekspert frygter russiske cyberangreb på den finansielle sektor

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til usikkerheden er, at forbeholdene er skrevet med traditionel krig for øje, og derfor er der stor forvirring om, hvordan den såkaldte krigsklausul i forsikringspolicerne skal fortolkes, når cyberkrig bliver mere og mere ligestillet med traditionel krig.

Læs også: »Risikoen for cyberkrig er steget markant«: DSV kapper forbindelsen til Ukraine

»Hvis det relativt let kan sandsynliggøres, at et cyberangreb kommer fra Rusland, Ukraine eller Belarus, så tror jeg, at forsikringsselskabet vil gøre alt, hvad det kan for at slippe ud af den erstatning. Det er en beklagelig situation som kunde, det er der ingen tvivl om,« siger Kent Risvad, der er formand for Forsikringsmæglerforeningen og partner i Willis Towers Watson, som rådgiver virksomheder om forsikringer.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. marts 2022 kl. 20:58

Den 22. maj 2003 fik danskerne småtilfældigt at vide, at Danmark ikke længere kan anses at befinde sig i en væbnet konflikt med Irak. Afklaringen kom underligt nok fra integrationsminister Bertel Haarder, dagen efter at FNs Sikkerhedsråd accepterede omvæltningen af Saddam Husseins regime i Irak.

Kamphandlinger med dansk deltagelse fortsatte dog, og selvom både krig og væbnet konflikt altså formelt var erklæret afsluttet, blev danske soldater alligevel fortsat dømt i Danmark efter krigstidsbestemmelser.

Så at forsikringsselskaberne er forvirrede over "retstilstanden" på dette område, er indlysende nok det mindste af vor nations problemer med krigene.

2
4. marts 2022 kl. 11:47

ufortøvet udsende en klar redegørelse for deres forsikringsmæssige definition af ordet “krig”, omhandlende enhver nuværende kendt kategori, med tilhørende indflydelse på forbeholdene i policerne, så forsikringstagerne præcist ved, hvor de står - eller ikke står.

Ikke alene skylder man forsikringstagerne denne fairness, men der bruges generelt alt for mange ressourcer på tvister med baggrund i uklare eller vage definitioner, hvadenten disse skyldes dårligt håndværk eller defensive strategier, og da vores retssystemer i forevejen er hårdt belastet med exorbitante lange behandlingstider, kan der gøres en berettiget og tiltrængt indsats hér.

1
4. marts 2022 kl. 10:10

Hvis forsikringsselskaberne mener at de ikke skal betale, så betaler de ikke.