Intet etisk ansvar for børn på nettet: SoMe-giganters regler brydes konstant

Illustration: morganlstudios, BigStock
Reglerne for at bruge sociale medier og andre digitale platforme er typisk, at man ikke må bruge dem, hvis man er under 13 år. Der bliver dog ikke gjort meget for at sikre, at reglerne ikke brydes.

Det sker nok ofte, at børn og unge lyver sig ældre for at få adgang til sociale medier og andre digitale platforme, selvom reglerne, der ellers ville holde dem ude, er lavet for at beskytte dem.

Det er i virkeligheden nok en meget lille brøkdel af forældre og børn, der læser tjenesternes betingelser, skriver Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver, på SamfundsDesign.

Reglerne for både SnapChat og YouTube kræver, at brugeren er 13 for at måtte lave en konto, mens samme alder er krævet for at måtte bruge både Instagram, musical.ly og Facebook.

Læs også: Dataetiker efterlyser større klarhed om overvågning i bytte for rabat

På spilplatformen Steam siger reglerne, at der ikke vil samles identificerbare data om personer under 13.

Netop det sidste afslører en af de vigtige forskelle: Hvis du udgiver dig for at være voksen, så vil din data blive behandlet, som om du er voksen, hvilket kan både kan føre til politiske beskeder og målrettede reklamer.

Dataetik i Danmark

I Danmark er dataetik også et område, der ikke altid får nok opmærksomhed, men der er da også eksempler på danske virksomheder, der bryder mønsteret og går forrest for at beskytte børnene.

»Lego er en af få dataetiske rollemodeller. Her har man besluttet, at kunderne (langt de fleste er børn) skal beskyttes, hvorfor der ikke er tredjepart cookies på Lego-sites målrettet børn - herunder heller ikke Google Analytics, da LEGO ønsker selv at have kontrol over deres data,« står der i indlægget.

Politiken skrev i 2016, at 64 pct. af danske børn under 13 år har minimum en profil på sociale medier.

Pernille Tranberg påpeger desuden, at Facebook har lanceret Messenger Kids for de 6-12 årige, men stiller samtidigt spørgsmålstegn ved, om det er i familiens eller Facebooks interesse at få indsluset børnene i så ung en alder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Claus Bobjerg Juul

Da min ældste datter på nu 11 år skulle have sin iPad af skolen for 2 år siden, var beskeden til forældrene "I skal bare opretter en konto til hende, med jeres egen fødselsdato, men med hendes e-mail adresse"

Så skolerne og kommunerne hjælper heller ikke.

  • 8
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere