Interview: »Ingen ville investere i et spilstudie, alene fordi udviklerne er kvinder«

21. februar 2018 kl. 05:1119
Interview: »Ingen ville investere i et spilstudie, alene fordi udviklerne er kvinder«
Illustration: Josefin Lindeberg.
Danske Other Tales Interactive er de første modtagere af investering fra en svensk fond, der kun finansierer spilstudier, hvor hver anden medarbejder er kvinde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-fagene og uddannelserne er fyldt med mænd. Tal fra organisationen IT-Branchen viser, at antallet af kvinder i branchen er blot omkring 25 procent, og manglen på kvinder gælder også i den kreative spilbranche.

Det vil det svenske spilstudie Coffee Stain Studios, der står bag det virale spas-spil Goat Simulator, nu sætte fokus på. De har oprettet en ny investeringsfond kaldet Levelling the Playing Field.

Fonden investerer udelukkende i spiludviklere, hvor mindst halvdelen af de ansatte er kvinder, og det første studie, der nyder godt af den investering, er danske Other Tales Interactive, som er startet af Mira Dorthé og Tanja Tankred.

»Deres investering har sammen med penge fra Det Danske Filminstitut (via den såkaldte Spilordning, red.) gjort det finansielt muligt for os at færdiggøre spillet. Og så er det fantastisk at kunne samarbejde med en masse dygtige folk hos Coffee Stain,« skriver Mira Dorthé til Version2 i en e-mail.

Ikke velgørenhed

De to kvinder bag Other Tales Interactive er også de to primære udviklere af studiets første spil kaldet Tick Tock: A Tale for Two. Støtten fra Coffee Stain og Danmarks Filminstitut (DFI) går derfor til deres løn og har gjort det muligt at hyre en freelancer til at lave lyd og musik samt en til at lave animationer og grafik-programmering

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor er en investeringsfond som Levelling the Playing Field nødvendig?

»Vi tror, at initiativet synliggør, at der er flere mænd end kvinder i spilindustrien, mens den også prøver at gøre noget ved det faktum ved at investere på den her måde,« skriver Dorthé.

Synes I ikke, at investeringsfonde, som stiller krav til diversitet blandt de ansatte, er unfair? Burde man ikke bare investere i de bedste spil?

»Vi ved, at Coffee Stain valgte vores studie, fordi vi laver et rigtigt interessant spil. Ingen ville investere i et studie, bare fordi udviklerne er kvinder, investorerne skal også tro på spillet. Men der er bare flere mandlige udviklere i industrien, og det forsøger det her initiativ at gøre noget ved, hvilket er fantastisk,« uddyber Tanja Tankred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal fra DFI, som støtter udviklingen og udbredelsen af danskproducerede film og spil med penge fra Kulturministeriet, viser, at der blandt ansøgninger til finansiering af danske spil i 2016 kun var 16 procent af ansøgerne, som havde en kvindelig producer, mens 14 procent af instruktørerne af spillene var kvinder. Kun 4 procent af ansøgerne havde en kvinde som teknisk leder.

Du undslipper kun gennem samarbejde

Tick Tock: A Tale for Two er et topersoners adventure spil, hvor begge spillere skal samarbejde og kommunikere med hinanden for at undslippe urverdener fyldt med gåder og mysterier. Hver spiller kontrollerer sin egen device – pc, mobil eller tablet – og kan udforske verdenerne på egen hånd.

De vil dog støde på en række problemer, som de ikke selv kan løse, og skal derfor dele informationer og læse højt for hinanden for at klare spillet og optrævle historien.

Mira Dorthé står for programmering af spillet i Unity med C#, mens Tanja Tankred står for den stemningsfyldte og dystre kunst i spillet, tegnet i Photoshop. De har begge en baggrund indenfor litteratur, så de er fælles om kærligheden til en god historie.

Hvor kommer jeres interesse for at spille og udvikle spil fra?

»At skabe et spil er en fantastisk måde at arbejde med historier på en ny måde på. Selvom der er mange spil derude, så er der stadig meget plads til at eksperimentere i industrien. Vi er virkelig glade for at arbejde med et medie, der tillader så meget kreativ frihed,« fortæller Dorthé.

Hvad er den største udfordring, I har i forhold til at bryde igennem i industrien?

»Lige nu er der tonsvis af spil både i produktion, og som bliver udgivet, så det største problem for de fleste udviklere er at få deres spil set. Det gælder også os. Det er lige meget, hvor godt dit spil er, hvis ingen ser det,« forklarer Tankred.

Tag til game jams og prøv det af

Hvad er jeres bedste tip(s) til kvinder, som er interesserede i en uddannelse eller karriere inden for spil?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Prøv at tage til nogle game jams og arbejd sammen med andre spilfolk for at se, hvordan det egentlig er. Der er et skønt og inkluderende spilmiljø i Danmark, og du vil altid have mulighed for at slå dig sammen til et hold med nogen til en jam,« fortæller Tankred.

»Når det gælder uddannelse, er der forskellige skoler både i Danmark og Sverige, som tilbyder forskellige indgangsvinkler til industrien, så undersøg dem og find ud af, hvad der appellerer til dig,« siger hun.

»Endelig er det vigtigt både at lære et håndværk og samtidig være lidt vidende om alt andet. Mens vi var studerende, lærte jeg for eksempel mig selv at programmere, mens Tanja fokuserede på at blive bedre til at tegne,« uddyber Dorthé.

Du kan tilføje Tick Tock: A Tale for Two til din Steam wishlist her, og få besked, når det udkommer.

Other Tales Interactive forventer, at spillet vil være klar i fjerde kvartal i år.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
27. februar 2018 kl. 21:28

jeg skriver, at det er sexistisk at kalde kvinder over én kam for "nogle hysteriske skabekrukker".

Det er videnskabeligt bevist, ikke bare, at der er kæmpe forskelle på kvinder og mænd fysisk, men også mentalt. Jeg ved ikke, hvorfor feminister sætter spørgsmålstegn cved dette, men feminister tror for eksempel også, man kan skifte køn bare ved tankens hjælp, samt at islam er en race. Fuldstændigt absurd.

Men det er simpelthen noget, man ikke kan komme udenom.

Hvad man skal kigge på, er hvornår man diskuterer generelt, og hvornår man diskuterer individuelt.

Det er også videnskabveligt bevist, at kvinder har en højere change for at være neurotikere end mænd.

Læg mærke til, dette er GENERELT, og derfor kan anekdotiske modbeviser ikke bruges.

Da James Damore skrev sit videnskabeligt baserede dokument for at forsøge at gøre Google mere kvindevenligt (hvilket han blev fyret for) - så resulterede dette i, at flere kvinder blev så angste for dette dokument - at de blev nødt til at tage nogle dage væk fra arbejde.

Feminister er højest intellektuelt uærlige.

De vil have ALLE goderne ved at have "equality", men de vil IKKE have det ansvar, som også følger med en frihed.

Og denne fanatiske fokus på at TVINGE kvinder ind på mandedomierede områder, er i sig selv højest fascistisk.

Ikke bare, så overser disse fascistiske feminister bekvemt, at der er et kæmpe undertal af kvinder i jobs, som ikke har højstatus; Hvad med kloakarbejdere? Eller rottefængere? Hvor er ligestillingen der?

Men derudover... Det er et videnskabeligt faktum, at kvinder er mere fokuserede på jobs, som involverer mennesker, hvor mænd er mere interesserede i ting.

Det betyder også, at rent mentalt, er mænd GENERELT bedre til at behandfle en computer og for eksempel derfor - blive programmører. Fordi de har interessen for det naturligt.

Når disse fascistiske venstrefløjere så TVINGER kvinder ind på områder som for eksempel programmering, hvad betyder dette så?

Det betyder

  1. Man er nødt til at give kvoter til kvinder, simpelthen fordi kvinders naturlige interesser ikke invovlerer computere

  2. DETTE betyder så, man giver kvinder, som er mindre talentfulde et job, og man AFVISER på samme måde mænd, som har større talent for det.

Denne tankegang med kvindekvoter - i høje stillinger, IKKE i lavt betalt stillinger, naturligvis - er så fascistisk i sin tankegang, det giver mig myrekryb.

INGEN bør få et job ALENE fordi hun har en vagina.

Det er moralsk korrupt, intellektuelt uærligt, det er fascistisk og totalitært.

Hvad der SKAL tælle, er hvad dit talent og din interesse for dette job er.

Hvad man derfor KAN gøre her, er at fokusere på kvinders naturlige interesser, som er mennesker, og så kigge på, hvor indenfor IT dette er brugbart.

Og jeg kan da godt undre mig over, hvorfor accessability eksperter altid er mænd? BURDE der ikke være bedre chancer for kvinder her - end indenfor programmering? Eftersom dette rent faktisk involverer at arbejde med mennesker?

PS: Og jeg ved godt, at der er kvinder, som arbejder på Linux-kernen, som er LANGT bedre programmører end mig. Pointen her er - der vil naturligt også være kvinder med talent og interesse for programmering, MEN bare ikke så mange som mænd. Derfor er det TOTALITÆRT at tvinge en 50% fordeling igennem.

18
27. februar 2018 kl. 20:56

...hvis man inddeler alle i grupper af mænd og kvinder, hvor man forudefinerer alle i de grupper, de tænker på nøjagtigt samme måde? Er det sexistisk, når Sharia Clinton siger, at man skal stemme på hende fordi hun har en vagina, og DET gøre hendes politik korrekt - og hvis man IKKE stemmer på hende, så er man sexist? Er det raciststisk at gøre det samme med farvede mennesker? Når f.eks. CNN kalder farvede mennesker "Mediocre negros", fordi lige disse farvede mennesker ikke deler den foruddefinerede tankegang for farvede mennesker (sat af leftism) - er det så racistisk? Er det racistisk at sige at alle hvide mænd tænker nøjagtigt ens? Er det racistisk at sige "Det er IKKE okay at være hvid"? Er det racistisk, når CNN lader en farvet host sige, at "sorte kan ikke være racister"? Var Martin Luther King.... rent faktisk racist? Eftersom han IKKE var enig i denne predefinerede gruppetankegang, men mente man skal dømme folk individuelt? Se, den sidste er interessant, fordi leftism og feminism KLART definerer MLK som racist - eller i det mindste som en "uncle Tom", dvs. som forrædder af sin gruppe.

Er det i virkeligheden... FEMINISTER,. som er racistiske og sexistiske?

Hvis man inddeler alle mennesker i grupper og dømmer dem udfra deres gruppe, så ER man racist og sexist. Det er DEFINITIONEN på det.

En kvinde, som ikke er feminist, vil øjeblikkeligt blive gjort tavs af disse fascistiske gruppetænkere på venstrefløjen.

Det samme er sandt for sorte, som er succesfulde, fordi... Venstrefløjens definition af en sort er, at denne IKKE er succesfuld.

Og ER det ikke interessant, hvordan samme venstrefløj anklager Ben Shapiro - konservativ tænker og debbatør, men også praktiserende jøde - for at være NAZIST...? Fordi han IKKE er enig med disse fastisiske venstrefløjere? Fordi han mener gruppetænkning er farlig for vores samfund, hvilket kommunisme igennem tiden ydeligt også har bevistt? Fordi han mener, man skal dømme folk individuelt, ikke som en gruppe?

Feminisme er roden til ALT ondt her i verden.

FEMINISM IS CANCER

15
21. februar 2018 kl. 15:58

At en svensk fond tager skeen i den anden hånd og tør tænke anderledes er da en artikel værd på V2.

Der bør ikke herske tvivl om, at skaber man en virksomhed/organisation/what ever der agere på en anderledes måde end en traditionel virksomhed, så er det altså virkelig op ad bakke at få finansiering - uanset hvor epokegørende ens arbejde er!

I PL Brake havde vi i 1997 en hel forside på Ingeniøren job - det var virkelig et godt træk. Ikke desto mindre og selvom vi har dokumenteret flere gange, at vi er længst fremme globalt med detektion af landminer lavet af plastik - så har vi stort set været tvunget til selvfinansiering, og det forlænger udviklingsperioden voldsomt!

14
21. februar 2018 kl. 15:38

@Palle Due Larsen Du skriver det samme som @Gert G Larsen skrev

13
21. februar 2018 kl. 15:34

Det sku sjovt at se mænd herinde komme med svær i hånd klar til at forsvare kvinderne i denne beslutning.

Jeg ved ikke om andre herinde følger med i udviklen omkring kønsfordeling og rettigheder for de respektive køn, men jeg syntes selv det er ganske underholdende samtidig med at det har sin relevans.

Det sjove er jo at kvinder føler det er helt ok at kønsfordele til egen fordel, samtidig med at de skriger op omkring at det der gælder for mænd, gælder også for kvinder and vice versa. Men hvis dine handlinger ikke følger det du siger, så har det ingen værdi.

At mænd og kvinder så har hver sine styrker, og burde de samme ting overhoved gælde for hvert køn er så en anden diskussion.

Nu må i sgu lige styre jer. Der er en privat virksomhed, der har grundlagt en fond, der vil skabe muligheder for at kvinder også kan udvikle spil, ved at sætte det kriterium at mindst halvdelen af ansatte er kvinder

Gå til kasse 1 for at få særbehandling <3 <3 tak og god dag.

Hvorfor ikke bare blive glade for at der bliver gjort noget for at skubbe til en absurd skæv fordeling

Der kan være en ganske sund og fornuftig forklaring til hvorfor ikke flere kvinder er i spiludviklings feltet. Hvad hjælper dette så?

12
21. februar 2018 kl. 15:29
  • og hvor kan mænd så finde støtte henne?
9
21. februar 2018 kl. 12:25

Nu må i sgu lige styre jer. Der er en privat virksomhed, der har grundlagt en fond, der vil skabe muligheder for at kvinder også kan udvikle spil, ved at sætte det kriterium at mindst halvdelen af ansatte er kvinder, og version2s mænd går amok. Prøv at se det overordnede billede. Hvor mange kvinder er der i feltet nu? Hvorfor ikke bare blive glade for at der bliver gjort noget for at skubbe til en absurd skæv fordeling.

8
21. februar 2018 kl. 12:05

"Det er lige meget, hvor godt dit spil er, hvis ingen ser det,« forklarer Tankred."

Det er korrekt, de fleste spil drukner i mængden og bliver hurtigt glemt. Som kvinder har de dog en fordel, de kan lave en "GamersGate 2" og få en masse omtale ad den vej.

7
21. februar 2018 kl. 11:36

Jeg vil fuldt ud støtte Christian P. Broe Petersen.

At to (eller flere?) kvinder vælger at arbejde sammen er da udemærket - og hvis en fond vælger at støtte projekter med en given kønsfordeling, så må man da søge, når man opfylder betingelserne for at få støtte. Det er der ikke noget hysterisk i.

Samtidig udtrykker artiklen, at det vigtige er det gode spil. Helt enig.

Artiklens overskrift er uheldig set i lyset af at den giver nogle forventninger, der ikke bliver indfriet. Men omvendt får den os måske til at læse artiklen, fordi vi venter at blive forargede. Så i sidste ende peger pilen tilbage på os læsere, der hylder sensationsjournalistik frem for fornuftige artikler. Og min mening er at denne artikel er rimeligt fornuftig.

Noget andet er så, at jeg savner en vurdering af, om spil vinder ved at der er kvinder blandt de centrale udviklere. Min påstand er, at kvinder nok er i stand til at give spillet en større dybde end et team, der består af mænd på alle de centrale poster.

Ideen i dette spil kunne tyde på det - at man kun kan gennemføre spillet via samarbejde. Det er der naturligvis også andre spil, der anvender, men måske er kravet i dette spil større - hvor jeg normalt har lettere ved at gennemføre spillet via samarbejde eller vinder en samhørighed med 'mit' hold, så er samarbejde her en betingelse. Altså forstået ud fra artiklen, for jeg har jo ligeså lidt som andre set selve spillet.

6
21. februar 2018 kl. 11:18

Udtrykket alene, kan fortolkes på to måder, nemlig som på grund af, eller ikke kun fordi.

I selve teksten står der også: "Ingen ville investere i et studie bare fordi udviklerne er kvinder, investorerne skal også tro på spillet."

Hvilket er noget andet end hvad overskriften umiddelbart indikerer.

Stram nu op, det er ikke nødvendigt med de der EB overskrifter, de eneste I narrer er jer selv.

5
21. februar 2018 kl. 10:46

Jeg synes der kommer en masse automatiske "uhhhh igen det der feminisme noget fra Sverige" reaktioner her.

Artiklen er da ganske sober. De har jo søgt funding, og i og med at der jo nok er et begrænset antal softwarehuse der opfylder den svenske fonds betingelse, så har de jo haft gode muligheder for at få penge der. Skulle de lade være med at søge der, hvor der er bedst mulighed for at skaffe de midler de har brug for?

Jeg synes heller ikke, at der er noget galt i, at fonden stiller krav til kønskvoter. Det står jo alle andre frit for, at skaffe penge alle mulige andre steder. I længden er det selvfølgelig ikke ligestilling, at man stiller den slags krav, men jeg kan ikke se det store problem i, at man forsøger at skubbe lidt i den retning.

4
21. februar 2018 kl. 10:29

De gør det ud til at handle om køn selvom det ikke handler om køn

Hvad er den største udfordring i har med at bryde igennem i industrien?

»Lige nu er der tonsvis af spil både i produktion, og som bliver udgivet, så det største problem for de fleste udviklere er at få deres spil set. Det gælder også os. Det er lige meget, hvor godt dit spil er, hvis ingen ser det,« forklarer Tankred.

Jeg synes man gør "ligestilling" en bjørnetjeneste ved at få alting til at handle om køn og svenske kønskvoter.

3
21. februar 2018 kl. 10:02

Fonden investerer udelukkende i spiludviklere, hvor mindst halvdelen af de ansatte er kvinder

Jamen godt for dem, det er nonsens som dette der gør at jeg personligt syntes kvinder er nogle hysteriske skabe krukker.

Det sjovt at det er kvinderne der skriger om uretfærdighed, samtidig med at det er dem der skaber idioti som dette.

2
21. februar 2018 kl. 08:27

Ja åbenbart. Det kan da umuligt have noget med spillet at gøre.

1
21. februar 2018 kl. 08:15

Det lyder da pænt sexistisk at gøre så meget ud af om man er et eller andet bestemt køn. Er det virkelig stadig moderne at gå op i?