Bekymrede internetudbydere: Vi frygter, TDC har misinformeret Erhvervsstyrelsen

Efter at Version2 gennem aktindsigt gjorde opmærksom på en bred utilfredshed omkring TDC's wholesale af internet over coaxialkabler, er udbyderne i dag gået sammen om et yderst kritisk brev til Erhvervsstyrelsen.

Erhvervsstyrelsen er blevet fejlinformeret af TDC, når selskabet har oplyst styrelsen om, at de alternative internetudbydere var positive med hensyn til en kommende prissætning på wholesale af internet over TDC's fjernsynskabler.

Det skriver Telenor, Telia, Stofa, Kviknet.dk, Hiper, Boxer TV A/S, Dansk Net A/S og Gigabit Aps i et fælles brev til Erhvervsstyrelsen.

I sagen om videresalg af internet over TDC's fjernsynskabler har Version2 tidligere omtalt, at prissætningen er skruet sammen, så det ikke er attraktivt for alternative udbydere at købe sig ind på nettet.

Det kan i sidste instans betyde en dårligere konkurrence på telemarkedet, hvor især mindre udbydere får svært ved at gøre sund forretning på coaxialnettet, bekræftede teleprofessor Knud Erik Skoubye.

Læs også: Pensionering af ADSL kan kvæle små netudbydere

Det positive billede, TDC ifølge understående brev skulle have tegnet for Erhvervsstyrelsen af den nuværende prismodel, kan de alternative udbydere ikke genkende. Det var bestemt heller ikke det indtryk, Version2 fik gennem aktindsigt i kommunikationen mellem de alternative udbydere og Erhvervsstyrelsen i forbindelse med ovenstående artikel.

At TDC fejlinformerer Erhvervsstyrelsen er en ting, men ifølge nedenstående brev har Erhvervsstyrelsen ikke krydstjekket TDC's udsagn med de alternative udbydere, men har taget TDC's ord for gode varer - og sendt dem videre op i systemet til Erhvervsministeriet.

I ministeriet tror man altså nu, at der er styr på konkurrencen på teleområdet, og der er derfor ikke udsigt til en regulering af området de næste tre år.

Den 23. oktober skrev specialkonsulent hos Erhvervsstyrelsen Mette Merkel Brandt til Version2 at: »(...)Der på nuværende tidspunkt ingen planer er om at TDC skal præsentere/fremsende et revideret udkast til Erhvervsstyrelsen.«

Læs også: Tidligere telechef i Version2-debat: Vi er langt fra fuld konkurrence på internet via kabel-nettet

»Hvis man ikke går ind og gør noget nu, så låser man systemet fast de næste tre år, som der også står i brevet. Dermed er det lykkedes for TDC at holde fast i status quo, hvor de har en enorm markedsandel, i ni år (2009-2018, red.) - og så har Erhvervsstyrelsen virkelig sovet i timen,« siger direktør for Kviknet Yoel Caspersen, hvis underskrift er en af de otte, der pryder bunden af skrivelsen til Erhvervsministeriets direktør, Betina Hagerup.

Brev Til Betina Hagerup - 04.11.2015

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Lars Hansen

I sagen om videresalg af internet over TDC's fjernsynskabler har Version2 tidligere omtalt, at prissætningen er skruet sammen, så det ikke er attraktivt for alternative udbydere at købe sig ind på nettet.

Hvorfor kan man ikke have en BaneDanmark opsætning på tele-/internet infrastrukturen?

Man kan simpelthen ikke være upartisk når man sidder som både sælger og køber - bum!

 • 9
 • 0
#9 Chris RB.

Hvad med stofas kabel-tv net, skal det ikke også åbnes så? Da der jo i flere byer er lavet aftaler om at de dækker den ene halvdel af byens mens Yousee dækker den anden del?

Eller er der bare synd for dem der har Stofas net?

 • 0
 • 0
#10 Mogens Ritsholm

Hvad med stofas kabel-tv net, skal det ikke også åbnes så? Da der jo i flere byer er lavet aftaler om at de dækker den ene halvdel af byens mens Yousee dækker den anden del? Eller er der bare synd for dem der har Stofas net?

Kun TDC har stærk markedsposition for bredbåndsmarkedet, så STOFA er ikke formelt forpligtet.

Ja, det er ulogisk. For den enkelte kunde er jo lige så bundet til STOFA i deres områder som TDC-kunder er på andre kabelnet.

Men sådan er reglerne forvaltet af erhvervsstyrelsens DJØFere. Og på en måde har de ret med udgangspunkt i EU-reglerne.

Men derfor kunne vi jo godt tænke lidt selv i Danmark og indføre egne regler, der tager udgangspunkt i kundens situation og ikke alene udbyderens landsdækkende markedsandel..

 • 9
 • 0
#11 Jens Jönsson

Hvad med stofas kabel-tv net, skal det ikke også åbnes så? Da der jo i flere byer er lavet aftaler om at de dækker den ene halvdel af byens mens Yousee dækker den anden del? Eller er der bare synd for dem der har Stofas net?

Stofa leverer ofte på antenneforeningers kabel-tv net og ejer derfor ofte ikke kablerne. Det samme YouSee også, men YouSee ejer selv mange store net (Stofa ejer kun få ifht.) og har dermed en meget stærk markedsposition. Man kan håbe på at Stofa med deres ejerskab af fibernet, bliver så store at der også skal åbnes hos dem. For pt. kan elselskaberne ikke finde ud af at åbne deres fibernet.

 • 2
 • 0
#13 Mogens Ritsholm

Man kan håbe på at Stofa med deres ejerskab af fibernet, bliver så store at der også skal åbnes hos dem. For pt. kan elselskaberne ikke finde ud af at åbne deres fibernet.

Kravene om åbning kræver stærk markedsposition på det samlede bredbåndsmarked, dvs 45-50% markedsandel landsdækkende.

Det kommer Stofa aldrig op på.

Realistisk set vil ingen andre end TDC få stærk markedsposition i fremtiden.

Men det kan tænkes, at Stofa og andre vokser så meget, at ingen vil få stærk markedsposition.

Så vil de i erhvervsstyrelsen erklære, at der er fuld konkurrence på det danske bredbåndsmarked, og kravene til åbning og prissætning af adgang for konkurrenter til TDC vil blive fjernet.

Sådan er det. Og ingen kan tilsyneladende se, at der er behov for en ændring af reglerne.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere