Internetudbydere hemmeligholder mulighed for hurtigere internet

9. september 2015 kl. 07:2137
Langt de fleste husstande i Danmark har ubrugte kobberkabler til rådighed. Det kan anvendes til at få en hurtigere internetforbindelse. Men internetudbyderne holder den viden for sig selv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tusindvis af danske husstande kan få en langt hurtigere internetopkobling end det, som deres teleselskab oplyser. Det skyldes, at det i mange tilfælde er muligt at tune de gamle kobbernet til hastigheder op mod 50/10 Mbit/s.

Kun TDC udbyder og informerer om løsningen, pair-bonding, hvor man benytter det dobbelte antal kobberledere og dermed kan øge kapaciteten.

»Mit gæt er, at op mod 80 procent af de danske husstande i byerne har flere kobberlinjer ind i huset og dermed mulighed for at få et hurtigere net over kobber,« siger stifter af konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune, der siger, at det, der teknisk er kendt som pair-bonding, er en glimrende mulighed, hvis man ikke har alternativer som Coaxial-kabler eller fiber.

Som billedet viser, er redaktionen bekendt med flere eksempler hvor en udbyder, i dette tilfælde Fullrate, siger, at det er teknisk umuligt at få en hurtigere internetforbindelse på adressen.

Teknisk muligt at tune

Men faktisk er der en mulighed for at optimere kobbernettet. Og den mulighed var Fullrates kunderservice også bekendt med, da vi ringede dem op og forhørte dem om internetmulighederne. Det er altså ikke fordi de ikke ved, den eksisterer, men fordi de ikke udbyder den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Fullrate er et rendyrket discountselskab, der satser på lavest mulige pris og derfor ikke tilbyder add-on services, herunder pair-bonding,” siger presserådgiver for TDC Operations Rasmus Avnskjold på vegne af Fullrate.

Pair-bonding er i princippet flere kobberledninger sluttet til samme modtager, og løsningen sikrer dermed en hurtigere og mere stabil forbindelse. Opsætningen kræver dog et teknikerbesøg, som hos TDC koster i omegnen af 1000 kroner.

Alligevel er det ikke noget, som hverken Telia eller Telenor udbyder og dermed må man fortsat nøjes med en ringe internetforbindelse, hvis man ikke har mulighed for at komme over på enten Coaxialkabler eller fibernet.

Grunden til, at de øvrige udbydere ikke tilbyder pair-bonding er sandsynligvis, at de skal leje sig ind på TDC's netværk, og det koster mere for en pairbondet forbindelse (6-800 kroner om året). Siden der ikke kan kræves betydeligt mere hos kunden for en pair-bondet forbindelse, er det ikke rentabelt for andre end indehaveren af kablerne, nemlig TDC.

Hvis man ikke har fiber, men stadig ønsker hurtigere internet, bør man dog slå koldt vand i blodet. Pair-bonding er efterhånden en gammel teknologi på gammelt isenkram, og man bør i stedet undersøge muligheden for at få net gennem sine Coaxialkabler, når det snart bliver muligt uden at købe TV-pakker.

37 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
10. september 2015 kl. 16:56

Det kan godt lugte af at I er ved at få en ny kunde.

Du skal være hjertelig velkommen :)

Hvis du kontakter vores kundeservice, kan de fortælle dig nøjagtigt hvilken uploadhastighed vi forventer at kunne give dig. Vores hastighedsmåler på websitet viser kun, hvilken kategori du ender i.

36
10. september 2015 kl. 15:37

Vi har mange mindre erhvervsdrivende som kunder, men når vi sælger vores forbindelser som privatforbindelser, skyldes det primært vores SLA. Vores telefonåbningstider er p.t. mandag til fredag fra 15:00 til 18:00, og for mange erhvervsdrivende er det ikke acceptabelt

Tjae, hvis bare I leverer varen, så ser jeg intet behov for at skulle skvade i telefon med jer ;-D

Og da I jo alligevel er afhængige af TDC's netværk, så ryger I jo alligevel i dørken sammen med alle de andre Bredbånd Basic udbydere, i fald der sker noget - så til syvende og sidst falder det jo tilbage på om TDC rygter deres net godt nok.

I skal faktisk have ros for at I, måske som en af de eneste, leverer den rene vare uden alt muligt tingel-tangel som telefoni, mobil, og hvad ved jeg - fuldstændig på linie med at mit vandværk leverer mig rent vand, ikke saftevand, øl eller andet.

Til gengæld er der fri trafik, og vi blander os ikke i, om du sætter en server på forbindelsen.

Det kan godt lugte af at I er ved at få en ny kunde.

35
10. september 2015 kl. 15:12

Når nu man driver en virksomhed (fra privaten) og tilbyder nogle webservices til ens kunder, og i mindre omfang hosting, men ikke videresælger selve forbindelsen, hvad er jeres forhold til det (linien er i snit væsentlig mindre belastet, end hvis der var en hjemmeboende teenager)?

Vi har mange mindre erhvervsdrivende som kunder, men når vi sælger vores forbindelser som privatforbindelser, skyldes det primært vores SLA. Vores telefonåbningstider er p.t. mandag til fredag fra 15:00 til 18:00, og for mange erhvervsdrivende er det ikke acceptabelt - vi besvarer e-mails på alle ugedage, men for større virksomheder er det et krav med 24/7 telefonsupport.

Desuden kan man tilkøbe max 1 stk. fast IP-adresse, og der er ikke adgang til IPv6, da en stor del af TDC's DSLAM'er ikke understøtter dette. Til gengæld er der fri trafik, og vi blander os ikke i, om du sætter en server på forbindelsen.

Hvis du bestiller som erhvervskunde, kan du bestille i firmaets navn, så det er det, der fremgår af fakturaen fra os, men du har da en pointe i, at det kan være nemmere at spare diskussionen med Skat og holde det privat.

Yoel Caspersen Direktør Kviknet.dk

33
10. september 2015 kl. 14:25

Tak for svaret Yoel.

Tillægsspørgsmål:

I jeres i det store hele no-nonsense handelsbetingelser skriver I bla:

Anvendelse og begrænsninger</p>
<p>Der er i princippet fri adgang til internettet via et Bredbåndsabonnement hos Kviknet. Anvendelsen af forbindelsen til kriminelle formål, herunder overtrædelse af ophavsrettigheder hos trediemand ved ulovlig fildeling, tolereres ikke. Kunden har pligt til at undgå at medvirke til spredning af virus, SPAM og lignende. Bredbåndsabonnementet fra Kviknet er beregnet til privat brug og det er ikke tilladt at videresælge forbindelsen eller dele den med trediepart, som ikke er medlem af Kundens husstand. Kviknet forbeholder sig ret til at afslutte kundeforholdet for kunder, der ikke overholder disse regler.

I den forbindelse, og især hos andre udbydere er begrebet "erhverv" sådan noget underligt diffust noget, hvor nogen tror at såsnart det hedder noget med erhverv, så er der fri adgang til kundens tegnebog.

Så mit spørgsmål er:

Når nu man driver en virksomhed (fra privaten) og tilbyder nogle webservices til ens kunder, og i mindre omfang hosting, men ikke videresælger selve forbindelsen, hvad er jeres forhold til det (linien er i snit væsentlig mindre belastet, end hvis der var en hjemmeboende teenager)?

Som mindre erhvervsdrivende er et par tusinde kroner om måneden i forskel altså også en slags penge, og for at undgå at skulle diskutere fri telefon med Skat da forbindelsen også bruges privat, så er det nemmere at betale det hele privat.

32
10. september 2015 kl. 13:59

Kan du uddybe det med upload hastigheden lidt mere

Det kan jeg sagtens. Da vi udbyder TDC's Bredbånd Basic-produkt, er vores omkostninger bestemt af downstreamhastigheden og ikke af upstreamhastigheden. Derfor tilbyder vi kunderne den højeste uploadstreamhastighed, vi kan bestille på adressen, og det er desværre lidt forskelligt - nogle steder er det fx 20/2 Mbit/s, mens det andre steder er 20/20 Mbit/s.

Vi har kunder, der har 50/30 mbit/s, men det er langt fra alle steder, vi kan levere så høj en uploadhastighed, så det kommer helt an på den specifikke adresse.

En ting er hvad din linie kan trække (som en funktion af afstanden til centralen og kablets tilstand), en anden ting er typen af DSLAM og TDC's kapacitet på centralen. TDC er som nævnt i andre kommentarer i gang med at udrulle vectoring, der også kan forhøje hastigheden hos de nærmeste brugere.

Yoel Caspersen Direktør Kviknet.dk

29
10. september 2015 kl. 13:15

Desværre taler du nok for døve øren - V2 vil ikke lytte på deres brugere, bare se omkring deres elendige nye hjemmesidedesign.

Det afspejler sig så i at debatterne ikke er nær så aktive mere, og det må da være et problem for V2, da det jo er på debatterne at det brugbare indhold genereres.

"Artiklerne" er kun placeholder for debatterne.

28
10. september 2015 kl. 12:49

Alle virksomheder kommunikerer med markedet gennem presseansvarlige og det er sådan set fint nok. Jeg er dog stor tilhænger af at ISP’erne også er i direkte dialog med kunderne på de tekniske medier. Vi roder med teknologier som påvirker rigtig mange menneskers hverdag, og dermed afføder stor interesse. Manglen på aktiv deltagelse i debatten fra ISP’ernes side betyder at debatten nogle gange løber ud af tangenter hvor folk sidder og gætter sig frem. Det er synd.

Version2 er et teknisk forum og derfor helt klart i min målgruppe når jeg vil i dialog med nørderne. Der er jo masser af spændende tekniske emner vi kan diskutere, og jeg vil meget gerne forklare de tekniske bevæggrunde for nogle af vores beslutninger som ISP.

Jeg bliver derfor ked af at se f.eks. overskriften for denne artikel: "Vi hemmeligholder muligheden for hurtigere internet”! Er det en værdig overskrift i kontekst af Version2’s formålsparagraf:

<< Version2 vil levere uafhængig information af høj faglig kvalitet. Synsvinklen er de professionelle brugeres.

… Version2 søger forankring i læsernes hverdag og har en udpræget faglig profil.

Med en tju-bang overskrift som denne efterlades man med et indtryk af at vi sidder inde hos ISP’erne og fniser mens vi nægter vores kunder højere hastigheder.

Dette er blot et af flere eksempler, og jeg synes helt ærligt den slags vinkling af stoffet hører til i tabloidpressen, og ikke i et medie som version2, der burde være et medie med fokus på teknisk dybde og seriøsitet. Sådan har det ikke altid været, og jeg synes personligt det er en skuffende udvikling.

Vi lever i et frit samfund, og Jeg hverken kan eller skal bestemme Version2’s redaktionelle linje. Men skulle jeg komme med mit forslag til hvordan denne artikel kunne være vinklet i en faglig kontekst, ville jeg nok have overvejet at kigge på de bagvedliggende årsager til, at ikke alle ISP tilbyder pairbonding på nuværende tidspunkt. Man kunne have talt med ISP’erne om hvilke udfordringer og overvejelser der i forbindelse med introduktionen at et sådan produkt. En sådan artikel ville have været spændende at læse, og jeg ville selv som repræsentant for en ISP have lyst til at bidrage med information i debatten, men da ikke når jeg er den onde part allerede i overskriften!

Hvis nogle læsere skulle undre sig over hvorfor ISP’erne sjældent blander sig i debatten har I en del af forklaringen i det ovenstående. Jeg modtager meget gerne kritik og jeg vil særdeles gerne bidrage til det faglige niveau i både artikler og den efterfølgende debat. Men det forudsætter altså at jeg kan forvente at blive behandlet ordentligt.

Kommer Fullrate til at tilbyde pair-bonding? Måske, men det er i hvert fald ikke noget jeg har tænkt mig at diskutere på dette medie under denne artikel. Jeg synes personligt at lødigheden p.t. er noget højere på andre medier, og jeg holder mig derfor til debatten der.

Steen Garbers Enevoldsen, Net Udviklingschef Fullrate A/S

24
9. september 2015 kl. 14:22

Johnny

Jeg tror ikke du helt har forstået det.

Vectoring er ikke en individuel teknik. Det kræver, at alle på kablet bruger det. Ellers virker det ikke.

Og i tillæg kan nogle så bruge pair bonding.

I øvrigt giver vectoring af indlysende årsager størst forbedring af upload hastigheden, hvor man har alle modtagesignaler på stationssiden. Og derfor kan krydstalen kompenseres mere håndfast.

For download er forbedringen begrænset for dem, der ligger langt ude på kablet. Man kan så kun håbe, at reserven ikke er opbrugt, når de ønsker pair bonding.

TDC burde kun bruge pair bonding for kunder med lav download, f.eks. under 10 Mbit/s.

Så ville man bedst kunne hjælpe disse kunder fremadrettet.

Nu risikerer vi, at kunder som jeg opbruger reserven, så de dårligst betjente måske ikke kan hjælpes med pair bonding, når der er udsolgt af lnier.

23
9. september 2015 kl. 14:04

Det er ikke et alternativ. Man kan da få begge dele.</p>
<p>På tjek dit net har TDC angivet, at jeg kan få 70/10 på DSL. Det kan kun lade sig gøre med vectoring og pair bonding, da linien er testet til maksimalt 30 ned og 3 op via TDC-teknikker.

Jeg kalder det et alternativ. Pairbonding skal selvfølgelig kun benyttes hvis vectoring ikke er muligt.

Det giver ingen mening, at benytte pairbonding, hvis man kan opnå samme effekt med vectoring i et område.

Flest mulige husstande på vectoring og resten på pairbonding.

22
9. september 2015 kl. 13:59

Det er ikke et alternativ. Man kan da få begge dele.

På tjek dit net har TDC angivet, at jeg kan få 70/10 på DSL. Det kan kun lade sig gøre med vectoring og pair bonding, samtidigt da linien er testet til maksimalt 30 ned og 3 op via TDC-teknikker med VDSL på en linie.

21
9. september 2015 kl. 13:50

Det er vel lige værd at nævne, at pairbonding er et alternativ til vectoring.

Rigtig mange danske husstande får glæde af vectoring efterhånden for de fremskudtecentraler bliver opgraderet. Pairbonding er dog perfekt i de områder, hvor husstandene ikke kan få vectoring (hverken i dag eller i morgen).

20
9. september 2015 kl. 13:41

Da man forkablede boliger lagde man typisk et par ind i selve boligen, mens kablet i vejen indeholdt tråde til typsk 1,5 par pr. bolig i gennemsnit.. Videre op i fordelingsnettet er overfaktoren mindre.

Der er ofte 2 par fra enkeltfordeleren (den runde grå boks udvendigt på husvæggen) ud til gadekablet. Men kun det ene er oprindeligt forbundet til gadekablet.

Kunder, der historisk har haft brug for 2 par, har så fået indsplidset det andet par til et af de ledige par i gadekablet. Der graves et hul ned i vejsiden til indsplidsningen.

Alt i alt betyder dette, at alle ikke kan få pair bonding samtidigt. Det er betydeligt under 50%.

Hvis alle efterspørger det i et område, vil det derfor blive udsolgt.

Og den effekt bliver værre, hvis man begynder at tilbyde mere end 2 par i pair bonding.

Så TDC er selvfølgelig interesseret i a kapre pair bonding kunder først, hvorefter yderligere kunder vil kunne afvises.

18
9. september 2015 kl. 13:03

Det kan vi ikke have siddende på os :) Kan du uddybe hvor man kan få det billigere på DSL? Bemærk, at vi giver den højeste uploadhastighed, vi teknisk kan levere, uden merpris - det gælder i øvrigt alle vores hastigheder.

Vi sælger DSL for 249 kr/måned. Og vi leverer højest mulige hastighed linien kan bære på BÅDE upload og download :-).

Jeg vil iøvrigt også påpege at når i hævder at have de billigste priser, så står der intet om at det kun gælder DSL. Vores 100/100 på fiber til 249 kr/måned og vores 1000/1000 til 349 kr/måned må siges at være væsentligt billigere.

17
9. september 2015 kl. 12:42

Jeg vil skyde på at nøgleordet er automatisering. Det er muligt TDC har haft Pair-bonding som produkt for branchen i lang tid, men deres automatisering af ordrer på denne teknologi er relativt ny.

De store udbydere opretter ikke disse forbindelser manuelt, men er afhængige af automatiserede ordresystemer, hvilket formentlig er årsagen til at de store udbydere ikke er med endnu.

16
9. september 2015 kl. 11:56

Vi har rent faktisk to kobberpar, TDC ville for et par år siden gerne benytte det ene, men vi sagde nej. (De måtte da gerne købe det/give rabat på vores ADSL eller noget :-D ) Nu har vi så ikke TDC mere (selv klippede får kan løbe tør for uldhår), men hvis de tilbyder pairbonding, kunne det muligvis være interessant at returnere til fårefolden.

Vi er pt på endnu en rundtur med teleselskaber, og de er i længden lige dårlige.

Mvh Tine- der også har skiftet mobilselskab tre gange i år...

15
9. september 2015 kl. 11:47

an du uddybe hvor man kan få det billigere på DSL? Bemærk, at vi giver den højeste uploadhastighed, vi teknisk kan levere, uden merpris - det gælder i øvrigt alle vores hastigheder.

Ja, hos Mira[1] (som jeg BTW ikke har nogen relation til).

De tilbyder selvfølgelig ikke højest mulige uploadhastighed, så det gør en forskel. Den detalje ville jeg nok overveje at gøre mere opmærksom på i markedsføringen, hvis jeg var jer. Klar fordel! :)

[1] https://www.mira.dk/internet-forbindelser/vdsl/

14
9. september 2015 kl. 11:40

Som en tilføjelse, så skal I lige dobbelttjekke jeres "Danmarks billigste!"-påstand for hastighederne 70/10 og 100/30. Der er mindst én udbyder, der slår jer på de produkter :)

Det kan vi ikke have siddende på os :) Kan du uddybe hvor man kan få det billigere på DSL? Bemærk, at vi giver den højeste uploadhastighed, vi teknisk kan levere, uden merpris - det gælder i øvrigt alle vores hastigheder.

Yoel Caspersen Direktør Kviknet.dk

12
9. september 2015 kl. 11:08

Telenor, Fullrate og Telia tilbyder ikke pairbonding.</p>
<p>Pointen er, at udbyderne ikke går ud og tilbyder det, og at den ganske danske forbruger ikke aner, at han har mulighed for et hurtigere internet, hvis han vælger den rigtige udbyder.</p>
<p>Jeg mente ikke, at der ikke KAN tages flere penge for en pairbondet forbindelse men at det, sandsynligvis, ikke er rentabelt. Hvilket vil forklare, hvorfor så få udbydere tilbyder det.

Mads, der ligger sikkert nogle kommercielle overvejelser bag, men det ville være noget mere interessant, at høre Telenor, Telia m.fl. hvorfor de ikke tilbyder produktet i stedet for at postulere at det sandsynligvis ikke er rentabelt.

Med mindre du har en særlig indsigt i teleselskabernes økonomi og strategiske beslutninger så bør du spørge teleselskaberne i stedet for at komme med postulater om sandsynligheden.

Vi taler om en merudgift på under 100 kroner i måneden plus et tekniker besøg på 1000 kroner. I en tid hvor folk klager over, at de ikke kan få leveret hurtigt internet via kobber, så er det et yderst relevant spørgsmål, hvorfor de store teleselskaberne ikke promoverer pairboning.

Boxer tilbyder f.eks. op til 40/10 til 199 kroner per måned til deres kunder ligesom Telenor også gør. Jeg er kunde hos det ene selskab, og jeg vil gerne betale 1000 kroner i oprettelse og 75 kroner ekstra per måned, hvis selskabet kan/vil tilbyde pairbonding her og nu.

11
9. september 2015 kl. 11:07

....med Fullrate som udbyder. Jeg har været i kontakt med dem og nærmest grædt ind i telefonen, men de er ikke noget de vil sælge.

Det er jo nøjagtigt som det er ment det skal være. Nogle firmaer levere en mindre vareudbud til lavere priser dvs. discount, medens andre - ofte i samme firmagruppe - levere mange flere varer, men til lidt højere priser. Tænk fx på Fakta og Irma eller KIWI og Meny.

Fullrate levere en fin xDSL service, men der er fx heller ikke nogen E-mail inkluderet.

Fullrate servicerer den kundegruppe - som bl.a. undertegnede - der forlange at det leverede er OK, men ellers går benhårdt efter prisen.

Du kunne godt bruge en bedre ydelse, og så må du fine en forretning, der vil leverer denne (eller vente til Fullrate kommer på andre tanker)

Lars :)

10
Journalist -
9. september 2015 kl. 10:27
Journalist

Telenor, Fullrate og Telia tilbyder ikke pairbonding.

Pointen er, at udbyderne ikke går ud og tilbyder det, og at den ganske danske forbruger ikke aner, at han har mulighed for et hurtigere internet, hvis han vælger den rigtige udbyder.

Jeg mente ikke, at der ikke KAN tages flere penge for en pairbondet forbindelse men at det, sandsynligvis, ikke er rentabelt. Hvilket vil forklare, hvorfor så få udbydere tilbyder det.

9
9. september 2015 kl. 10:15

Udbyder I forbindelser via eBSA, VULA, BB Basic eller rå kobber?

Vi udbyder forbindelser via Bredbånd Basic på TDC's netværk (og fiberforbindelser til udvalgte boligforeninger, men det er en anden snak).

Til de uindviede er Bredbånd Basic et white-label produkt fra TDC, hvor TDC driver infrastrukturen bag, og vi håndterer kundeforhold og first level support.

7
9. september 2015 kl. 10:04

Mira Internet udbyder VDSL med pair bonding.

Desuden kan jeg på min adresse få 50/10 på ét kobberpar. Pair bonding muliggør (afhængig af afstanden til DSLAM) altså væsentligt højere hastigheder end de 50/10, der nævnes i den (ringe) artikel.

6
9. september 2015 kl. 10:01

Hos Kviknet tilbyder vi pair bonding som et tillæg til 99 kr. pr. måned.

Efterspørgslen er dog lille, da det kræver teknikerbesøg og to telefonledninger, og derfor markedsfører vi det ikke aktivt. Det kan dog fås ved henvendelse til vores kundeservice.

Yoel Caspersen Direktør Kviknet.dk

5
9. september 2015 kl. 10:00

Det er altså en gang vrøvl. Har journalisten overhovedet undersøgt, hvad det reelt koster i ekstraomkostning for TDCs konkurrenter, at bruge pairbonding?

Nu er pris nok kun eneste parameter for slutbrugeren.

Skal kvalitet vægtes for udbyderen, kan jeg godt se det er uattraktivt for alle andre end TDC.

Jeg har rigeligt (slutkunde-)erfaringer med hvordan TDC vanskeliggør(og dermed fordyrer) service og fejlsøgningsfunktioner på produkter - også hvor det ikke er TDC som selv er leverandøren, - med dagevis af nedetid som konsekvens.

Kun fordi jeg har 'været rodet ind i' kommunikationen, véd jeg at det er TDC som har forhalet processen. For andre virker det blot som om den valgte udbyder 'sjofler' kunden.

For at være 'fair' skal det også siges at det også er oplevet hvordan TDC 'sjofler' egne kunder.

Jeg forstår til fulde hvorfor en udbyder ikke ønsker at deponere sine kønskirtler ved TDC.

K

4
9. september 2015 kl. 09:48

Jeg er en af dem, der burde kunne få glæde af pair bonding. Det hus jeg bor i er gammelt erhverv og har 4 telefonlinjer ind, men jeg kan alligevel kun få lov at bruge en enkelt til en ADSL forbindelse, som giver mig 8/2 mbit med Fullrate som udbyder. Jeg har været i kontakt med dem og nærmest grædt ind i telefonen, men de er ikke noget de vil sælge.

3
9. september 2015 kl. 09:29

Siden Version2 journalisten ikke har gjort sit arbejde ordenligt, så kan jeg da lige nævne, at på Erhvervsstyrelsens hjemmeside kan man se, at merprisen på pairbonding er omkring 500-600 kroner ekstra om året afhængig af, hvordan man samarbejder med TDC.

Hvis f.eks. Dansknet, Telia, Telenor, Boxer m.fl. ønsker at tilbyde pairbonding og den deraf 85-90% hastighedsforøgelse, så koster kan de tilbyde det til slutkunden for 60-75 kroner ekstra per måned.

Hvor mange forbrugere vil betale 75 kroner ekstra om måneden for en 40 Mbit/s forbindelse i stedet for en 20 Mbit/s? En del vil jeg gætte på...

Kilde til tallene omkring pairbonding: https://erhvervsstyrelsen.dk/gaeldende-prisafgoerelse-2015

2
9. september 2015 kl. 09:18

Fra artiklen: "Grunden til, at de øvrige udbydere ikke tilbyder pair-bonding er sandsynligvis, at de skal leje sig ind på TDC's netværk. Det foregår per kobberkabel og siden der ikke kan kræves dobbelt så meget for en pair-bondet forbindelse, er det ikke rentabelt for andre end indehaveren af kablerne, nemlig TDC."

Det er altså en gang vrøvl. Har journalisten overhovedet undersøgt, hvad det reelt koster i ekstraomkostning for TDCs konkurrenter, at bruge pairbonding?

Og hvorfor skulle det være umuligt for TDCs konkurrenter, at opkræve ekstra for Pairbonding? Det eneste det kræver er, at forbrugeren ved bestilling oplyses om, at der kan leveres hastighed A til XXX pris, og hastighed B via pairbonding ved YYY pris.

Forøvrigt så mener jeg, at Torben Runes gæt er forkert. TDC wholesale skriver på deres hjemmeside, at det er muligt at tilbyde pairbonding til omkring 70% af de danske husstande (dog ikke alle på samme tid).

De nysgerrige kan selv læse TDCs egne ord i dette dokument om pairbonding: https://wholesale.tdc.dk/Produkter/Pair_Bonding_25062015.pdf