Internetudbyder dømt til at blokere for fildeling

Belgiske Scarlett får nu et halvt år til at implementere en filterteknologi, der kan stoppe musikpirater.

Den belgiske internetudbyder Scarlett er efter en langtrukken retssag blevet dømt til inden for et halvt år at implementere en filterteknologi, der kan blokere for ulovlige udveksling af ophavsretsligt beskyttet materiale.

Scarlett skal med andre ord implementere et filter, der forhindrer dets kunder i at dele film og musik via peer-to-peer, P2P, tjenester. Det skriver The Register.

Sagen begyndte i 2004, hvor den belgiske pendant til den internationale IFPI, der repræsenterer musikbranchen i sager om ophavsret. Den gang afgjorde dommeren, at en uafhængig ekspert skulle vurdere mulighederne for at filtrere trafikken på internetudbyderens netværk.

Nu er den endelige afgørelse så faldet: Den betyder, at Scarlett skal blokere for den trafik, der sker som del i udvekslingen af ulovlige kopier.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Ove Andersen

Med mindre de kan komme på en teknik der kan skille lovligt fra ulovligt, så kan jeg ikke se hvordan lovlig P2P trafik kan fortsætte?

Jeg kan ikke lige komme på nogen metode, udover at al det lovlige skal verificeres på en måde, førend ISPen lader det komme igennem. Og det er jo nok langt fra sandsynligt de vil bruge tid og kræfter på det..?

 • 0
 • 0
#4 Dennis Krøger

De fleste bittorrent programmer kan idag kryptere forbindelsen, hvordan vil de klare det?

De kunne melde sig på alle trackers, oåbne alle torrents delt der, og blokere deres egne kunder.

Men for det første er det tæt på at være en uoverkommelig opgave for selv de største clusters, og for det andet er der masser af private trackers, der kræver login.

De kunne så nakke alt krypteret trafik, men så kan de lige så godt lukke med det samme...

 • 0
 • 0
#7 Ebbe Hansen

Ifølge artiklen i the register har en ekspert anbefalet 11 teknikker.

"The expert recommended 11 techniques the ISP could use to identify P2P material, including Audible Magic's filtering software."

Det er pænt af retten at give folk ½ år til at finde ud af, hvordan disse 11 teknikker kan omgås.

Jeg har ikke hørt om sådanne teknikker, der ikke relativt nemt kan omgås.

 • 0
 • 0
#8 Chris Kjær

Held og lykke, kunne man fristes til at sige til de belgiske myndigheder. Hvordan ser man på en pakke tilsyneladende tilfældige bits, om de hører til i en zip-fil med et stykke musik, eller om det er fætter Svend, der er ved at sende sommerferiebilleder til faster Anna?

Det kan man kun ved at opsamle alting og pakke det ud.

Så kan man blokere Bittorrent-portnumrene, men hvor længe går der, før folk skifter til port 80 (HTTP), eller et andet tilfældigt nummer op til 65535?

"Audible Magic"'s teknik med digitale fingeraftryk i videoer og musik duer ikke, hvis indholdet er ZIP'pet eller RAR'et.

Hvad kan de sidste 8 teknikker være?

 • 0
 • 0
#9 Jonas Engell

Man kunne jo lave en lov om hvem der man udbyde interne til virksomheder og hvem der må til private, også dige at det kun er virksomheder der må sende krypterede trafik, så er kryptering ikke noget problem, men det kunne tænkes at der være en IT kvinde/mand der råbte lidt op :P

 • 0
 • 0
#11 Ebbe Hansen

Hmm det hænger ikke sammen, bare tænk på, hvor meget af din trafik, der er afhængig af kryptering.

Det være sig netbank, betalingsrutiner, digital signatur. Og ikke mindst kommunikation med det offentlige.

Samtidig vil der være stort set frit for løsninger, der krypterer filerne fremfor trafikken.

Beklager meget, kære indholdsbrancher, men der er ikka andre veje at gå end den hårde; at udvikle nye forretningsmodeller som kan fungere i en digital verden. Eksemplarsalg og evig eje er nogle af de elementer, der ikke naturligt trives i den digitaliserede virkelighed.

 • 0
 • 0
#13 Dennis Krøger

Nåh, det kan vist godt lade sig gøre, jeg mener godt at man kan pakke et fragment af en .zip eller en .rar ud, og dermed virker fingerprinting igen.

Hvis noget ellers forhindrer dem i det bliver de tvunget til at skære al trafikken over én kam.

Og det slutter så helt sikkert, lige så snart der bliver brugt krypterede forbindelser.

Og så er de lige vidt, med mindre de begynder at blokere større overførsler med krypteret trafik (> 5 MB og krypteret? block), og så er der godt nok mindre folk der bliver sure, men der er stadig mange legale overførsler der ikke kan lade sig gøre hos dem.

Det her kunne sagtens endne rigtig skidt, ved at en uskyldig Internet udbyder dør.

Nå, mon ikke den bliver anket?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere