WWW's opfinder: Internettet har brug for en grundlov

En internettets "Magna Carta" skal ifølge internettets opfinder sikre brugerne nogle basale rettigheder.

Tim Berners-Lee den britiske datalog, som opfandt World Wide Web for 25 år siden, advarer om, at friheden på internettet er truet af regeringer og virksomheder, som efterhånden kontrollerer nettet. Det skriver The Guardian.

Opfinderen opfordrede lørdag til at oprette en grundlov for nettet, som skal garantere friheden for internettet og sikre brugernes privatliv.

»Hvis en virksomhed kan kontrollere din adgang til internettet, hvis de kan kontrollere, hvilke websider du besøger, så kan de have enorm kontrol over dit liv,« siger Berners-Lee i London ved Web We Want festival, som handler om internettets fremtid.

»Hvis en regering kan blokere, at du besøger for eksempel oppositionens politiske sider, så kan de give dig et glansbillede af realiteterne for at holde dem selv ved magten,« siger Berners-Lee, som mener, at fristelsen af at udnytte det åbne internet er blevet for stor for både regeringer og virksomheder.

Tim Berners-Lee vil have en internetversion af Magna Carta, som i det 13. århundrede sikrede englændere basale rettigheder og friheder.

Han fortalte på festivalen - og det kan man vist heller ikke være i tvivl om, når man jævnligt læser her på siden - at der er stigende bekymringer over privatliv og frihed på internettet. Det er specielt sket i kølvandet på afsløringen af regeringers masseovervågning, som følge af Edward Snowdens NSA-læk.

I samme omgang nævner han, at der via EU's ”Right to be forgotten”-regel, som kan skabe censur på nettet.

»Der har været mange tilfælde, hvor det er blevet udnyttet, så nu er Magna Carta for at sige ... Jeg vil have et net, hvor jeg ikke bliver spioneret på, hvor der ikke er noget censur,« sagde Tim Berners-Lee på festivalen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Lenny Andersen

Hvad vil de opnå ved det? Såfremt det skulle blive til noget, ved vi alle sammen at det i sidste ende bliver USA, der kommer til at bestemme hvordan reglerne bliver. Og lur mig om paragraferne ikke vil blive formuleret til at INGEN må overvåge noget som helst, ud over NSA selvfølgelig skal have uhindret adgang til ALT! (Selvfølgelig for at forebygge terror).

Kald mig bare negativt forudindtaget, men jeg tror ikke et sekund på at man vil kunne vedtage nogle regler på globalt niveau, så det rent faktisk vil blive en fordel for individets frihed.

  • 2
  • 1
#3 Anonym

Det er umuligt at vedtage en global grundlov, det kan ikke lade sig gøre, det har aldrig været muligt i andre sammenhænge og vil heller ikke være muligt i denne sammenhæng.

Hvad der er muligt er, at man gennem nationale løsninger, sikrer egne borgere, virksomheder, ect., basale nationale rettigheder under egen national lovgivning, hvorved man sikrer beskyttelse under nationale love.

  • 1
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere