Internettet kan ikke følge med Moores Lov

Denis Vilfort fra EMC kom med en advarsel til gæsterne på Atea Expo messen i Århus.

Udbredelsen af computere og smartphones går så stærkt, at internettet ikke vil være i stand til at følge med. Over de næste fem år vil vi gå fra 2,3 til 7 mia. forbundne mennesker og fra 4,9 til 30 mia. forbundne computere, hvilket kræver en helt anden it-infrastruktur for at håndtere datamængden. Det var budskabet fra Denis Vilfort på åbningsdagen for Atea Expo it-messen, som afholdes i Aarhus til og med i dag.

Vilfort er Chief Federation Evangelist hos servergiganten EMC. Hans oplæg handlede om, hvordan virksomheder skal tilpasse sig den digitale fremtid. Det skriver Jyllands Posten.

Imens at udviklingen af computere følger Moores lov, har internettet ikke fulgt med og vil snart være en flaskehals for udbredelsen af flere computerenheder.

»Det er jo forfærdeligt for samfundet, hvis vores båndbredde ikke kan følge med softwareudviklingen,« fortalte Denis Vilfort i sit oplæg, og tilføjede, at der forhåbentligvis snart bliver opfundet en hurtigere måde at transportere data på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

Hvem siger også at Moores Lov skal gælde for Internettet.

Høj hastighed er fint, men meget lav eller ingen er meget være.

Som privat at have brug for mere end 60/60 Mb forbindelse, kræver mere 4K og 8K indhold, som ikke finde. Mange af de nye mennesker der skal forbindes, befinder sig i områder hvor der ingen net er i forvejen, og hvor infrastrukturen ikke er bygget. Det kommer sikkert med nogen af de nye tiltag fra facebook eller google, samt når der er et marked til det.

Mange af de nye enheder har vel ikke brug for at se 4K tv, de skal enten tale sammen inden for matrikel, eller sende få data ud i verden.

Så kan ikke se ideen i denne artikel, den må gerne uddybes til noget fornuftigt jeg også kan forstå ?

  • 3
  • 0
#5 Jacob Christian Munch-Andersen

Der er opdigtede tal, og så er der åbenlyst opdigtede tal. Tallene i artiklen hører til den sidste kategori.

7 mia. mennesker i 2020 svarer til 90% af jordens befolkning, selv i vesten, hvor vi har haft 20 år til at vænne os til nettet, kniber det med at få så mange med på bølgen. Det er totalt utænkeligt at hele jordens befolkning i løbet af 5 år skulle vise sig mindre konservativ. Forudsigelsen af antallet af forbundne computere virker tilsvarende latterlig, så meget skrammel kan vi simpelthen ikke nå at købe på 5 år.

Her er nogle ægte tal for udbredelsen af internet: https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Internet_usage en simpel fremskrivning giver omkring 43% udbredelse i 2015 og 55% i 2020.

  • 1
  • 0
#6 Martin Kirk

Hvis man ser bort fra hvor åndsvagt det er at bruge moores lov til internet så er det logisk nok.

Harddisk producenter er holdt op med at udvikle nye gigantiske størrelser og det giver din mening. 6 TB med sata2 hastigheder (disk hoveder er ikke hurtige nok til sata3), så tager det næsten en hel uge at overføre hele kapaciteten. Og det er kun de færreste private som overhovedet kan finde formål at bruge al pladsen til.. I fremtiden når producenterne endelig har fået alle til at købe 4k video kamera og når alle mobiler har 4k, så giver det måske mening med gigantiske harddiske... Men til den tid er SSD'er til at betale i 10TB+

Omvendt så er der også et max på internet hastighed hvor det ikke giver mening for private mere.. De fleste med 1 gbit bruger ikke kapaciteten og har svært ved at finde indhold til at fylde den ud.. Selv 8k video kan sagtens overføres på 100mbit (x265) Og jeg tror ikke på at Netflix nogensinde kunne finde på at hoste ukomprimeret materiale - det giver ikke mening af mange årsager.

I dag kan man på de hurtigste fibre overføre over 1 TB i sekundet hvilket ingen private har brug for de næste 50-100 år..

Backbone på nettet derimod må gerne være uendelig hurtigt..

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere