Internetleverandører: Sådan forgifter TDC konkurrencen på bredbånd

21 kommentarer.  Hop til debatten
Flere danske bredbåndsleverandører går med en række konkrete forslag til angreb mod det, de kalder TDC's monopollignende position.
10. april 2013 kl. 13:43
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Konkurrenceforholdene på bredbåndsområdet i Danmark er uhørt ringe. Faktisk er vi blandt de dårligste i Europa.

Det siger bredbåndsleverandørerne Telenor, Telia, Global Connect og Concepy, der i et nyt samarbejde har udarbejdet syv forslag til, hvordan konkurrencen på området kan blive bedre.

Nicholai Pfeiffer er juridisk direktør i Telenor, og ifølge ham er Danmarks situation unik i Europa.

»Det er en fuldstændig uset kombination, vi har i Danmark, og man ser det ikke andre steder. I Sverige og Belgien har man tidligere haft noget der ligner monopol, men det er blevet splittet op i forbindelse med fusion og opkøb, og det er ikke sket i Danmark. Oven i det sidder TDC med en af de største markedsandele i EU,« siger Nicholai Pfeiffer til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark ligger i øjeblikket nummer 24 ud af 27 medlemslande i EU, hvis man måler på velfungerende konkurrence på bredbåndsområdet.

»Al dokumentation viser, at det at have én udbyder, der sidder så stærkt på markedet kan føre til forsinkelse i den teknologiske udvikling og manglende nye tjenester. Og det er ikke til fordel for kunderne,« siger Nicholai Pfeiffer.

Dysfunktionel regulering

Nicholai Pfeiffer forklarer, at Telenor var blandt de fem-seks virksomheder, der bød på Dong Energys fibernet-forretning tilbage i efteråret 2009.

»Det var, hvad jeg vil kalde sundt konkurrerende. Men der gik ikke mere end et halvt år efter TDC havde overtaget fibernettet, før de i praksis havde fået lukket ned for adgangen,« forklarer Nicholai Pfeiffer.

Han præciserer, at dette skete gennem forhøjning af priserne og udskiftning af det tekniske udstyr. Resultatet er, at privatkunder i dag slet ikke kan få bredbånd fra Dongs gamle fibernet.

Et andet eksempel er TDC's kabel-tv-net. Der er umiddelbart adgang for andre udbydere, men skal du have internet på nettet fra andre end TDC, skal du samtidig aftage tv fra TDC.

»Det er et eksempel på dysfunktionel regulering. På papiret kan andre udbydere godt komme ind, men i praksis vil ingen kunder jo for eksempel bestille web-tv fra en alternativ udbyder, hvis de stadig er bundet til TDCs kabel-tv,« siger Nicholai Pfeiffer til Version2.

De syv initiativer

Bredbåndsoppositionen foreslår syv konkrete initiativer for at åbne op for konkurrencen i Danmark. De fokuserer på, at der skal være lige muligheder for alle udbydere. Forslagene er:

  1. En gang for alle: Ægte lige adgang til og lige muligheder på TDC’s kobber-accessnet – 'equality of input' og effektiv fjernelse af prisklemmer
  2. Lige adgang til at konkurrere på alle relevante infrastrukturer
  3. Fair konkurrence i forhold til indholdsleverandører (OTT: Fx Google, Apple, Skype, Facebook)
  4. Samarbejde mellem offentlige og private aktører
  5. Fordeling af frekvenser, så de styrker en ligelig konkurrence bedst muligt
  6. Bedre fast bredbånds- og mobildækning
  7. Bedre muligheder for finansiering

Du kan læse mere om de enkelte punkter i oplægget fra bredbåndsleverandørerne her.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. april 2013 kl. 16:38

»Det var, hvad jeg vil kalde sundt konkurrerende. Men der gik ikke mere end et halvt år efter TDC havde overtaget fibernettet, før de i praksis havde fået lukket ned for adgangen,« forklarer Nicholai Pfeiffer.

For jeg har da netop fået etableret en fin fiberforbindelse hos TDC via de fibre, som DONG gravede ned i mit fortov? Og til et ret rimelig oprettelsesgebyr alt deres postyr taget i betragtning.

Ikke at jeg har noget i mod konkurrence, men man burde nok lige få fakta på plads.

10
11. april 2013 kl. 09:43

Jah, joeh... Medens DONG havde fiberen, kunne man få symmetriske linier med fast IP adresse, og man kunne vælge mellem et antal internet, tv og telefon-leverandører. Efter TDCs overtagelse, er linierne blevet stærkt asymmetriske, der er i praksis kun een tv og telefoni leverandør, og så er prisen iøvrigt steget.

13
11. april 2013 kl. 11:50

Jah, joeh... Medens DONG havde fiberen, kunne man få symmetriske linier med fast IP adresse, og man kunne vælge mellem et antal internet, tv og telefon-leverandører. Efter TDCs overtagelse, er linierne blevet stærkt asymmetriske, der er i praksis kun een tv og telefoni leverandør, og så er prisen iøvrigt steget.

Nu er der så os, der leverer 1000 Mbit/s downstream, 1000 Mbit/s upstream og vi leverer også TV. Og prisen er absolut rimelig synes vi selv (349 kr/måned). Projektet går live i Ballerup, Måløv og Smørum om et par måneder og så udvider vi derfra til at dække hele DONG-området.

Mit kort viser fordelingsskabene. Det er korrekt at der er stor forskel på hvor mange adresser bliver forsynet fra disse skabe. Nogle har mindre end 50 huse men det typiske er omkring 500 adresser. Man kan finde listen over adresser på TDC Wholesale. Der er omkring 100.000 adresser og hvis man bor på en af disse så kan man få fiber, ellers kan man ikke.

Jeg har endnu ikke fundet en måde at massekonvertere adresser til koordinater. Ellers vil jeg plotte adresserne ind på mit kort.

6
10. april 2013 kl. 21:44

#1 Morten Fordsmand.

Hvor så hemmeligheds fuld ? Giv lidt detaljer, jeg har jagtet fiber hos tdc siden 2006. Det findes kun til erhverv, til private skal der være fiber i dit hjem eller lige uden for dit hus.

35.000 i etablering og 3 års binding var det tilbud jeg kunne få i hillerød.

Jeg opfordre alle hos Version2.dk til at ringe til TDC og høre selv ;) Svaret vil være, nej det kan du ikke få.

http://privat.tdc.dk/element.php?dogtag=p_shop_pak_tbt_fiber

Ring 80 80 60 70 Ring og hør mere på tlf. 80 80 60 70. Vi sidder klar ml. kl. 8.00 - 17.30.

8
11. april 2013 kl. 08:13

35.000 i etablering og 3 års binding var det tilbud jeg kunne få i hillerød.

Hillerød er et uheldigt sted at bo i forhold til DONGs fibernet. De kom ikke ret langt i det område før de solgte til TDC. Hvis du gerne vil vide præcis hvordan du bor i forhold til fiber og hvad det vil kræve at nå frem til din bolig, så prøv at sende mig en besked.

Jeg har lavet et kort over fibernetværket på Nordsjælland: http://gigabit.dk/map/map.html

Slå DSL-skabe og Gigabit-centraler fra. Tilbage vises Gigabit-skabe. Hvis du bor i nærheden af en af dem, så kan du sandsynligvis få fiber (fra os hos Gigabit eller en konkurrent herunder TDC selv).

16
11. april 2013 kl. 13:51

Re: Det var da pudsigt<br />
Fedt kort, men jeg kan ikke "slå" noget fra. Mangler jeg noget ?<br />
Skal man have en browser plug-in eller noget aktiveret ?</p>
<p>Der er et lille "plustegn" øverst til højre. Den folder en menu ud hvor du kan vælge lag.

Sjovt, det virker ikke i min Chrome men godt IE. Skulle dog lige refreshe...

TDC udgav på et tidspunkt en liste (AccessDatabase ?) med alle gadenavne. Kunne være fedt at få den på kort. Nogen der kan lave sådan et ?

21
11. april 2013 kl. 23:32

Kortet har nu adresser plottet ind. Det er første iteration så der er nok en del fejl og mangler. Jeg skal bruge nogle dage på at få luset ud i det.

Det er også ekstremt langsomt. Chrome klarer ikke at vise kortet. Firefox kan godt men man skal lige acceptere et par advarsler om at siden bruger for meget CPU.

9
11. april 2013 kl. 09:36

Jeg har lavet et kort over fibernetværket på Nordsjælland: <a href="http://gigabit.dk/map/map.html">http://gigabit.dk/map/map.html</a&gt;

Dit kort er lidt misvisende. Det ligner overordnede forbindelser i fordelingsnettet.

Selve ditributionsnettet er meget mere finmasket. I Holte har 60 % af husstandene fiber i gaden via DONG-nettet, mens det er meget få i Hillerød og omegn, hvor fiber ikke blev anlagt, da elledningerne blev gravet ned.

PÅ TDC wholesale kan du finde de rigtige data. De fremgår pr. postnummer også af bilaget til erhvervsstyrelsen bredbåndsrapport, selv om jeg ikke helt stoler på disse tal.

http://www.erhvervsstyrelsen.dk/bredbaandskortlaegning-2012/0/7

For 2840(Holte) står der fiber ved 60-80 % - jeg tror det er tæt på 60 % For 3400(Hillerød) står der fiber ved 1-20% - jeg tror det er ca 5 %, da der kun er fiber i erhvervsområder og forbindelserne ud til fremskudte trin.

På TDC wholesale er der vist ikke kort, men man kan finde gadenavne.

11
11. april 2013 kl. 09:47

Grunden til at jeg ikke tror helt på styrelsens tal er, at der nok ikke er taget hensyn til, om fiberen i din gade rent faktisk er anlagt til distributionsformål.

Man har jo heller ikke let mulighed for at få strøm indlagt, blot fordi en højspændingsledning passerer tæt ved dit hus.

Og så virker en angivelse af 1-20 % fiber, som der f.eks. står ved Hillerød, i sig selv mystisk. For man må jo sige, at der er en del forskel på 1 og 20.

4
10. april 2013 kl. 18:40

Der står vel heller ikke, at det ikke er muligt - blot at der blev indført prisforhøjelser og krav om nyt teknisk udstyr. Et krav om nyt teknisk udstyr giver vel næppe mening, hvis der ikke som minimum på papiret eksisterer en eller anden form for adgang. Så jeg læser det mere som, at TDC gennem prisforhøjelser og tekniske krav fjernede mulighederne for de selskaber, der var til stede på Dongs fibernet. Og at TDC udbyder fiber er vel ikke nogen overraskelse. Artiklen går jo netop på, at TDC dominerer alle infrastrukturer - også fiber.

3
10. april 2013 kl. 18:03

For jeg har da netop fået etableret en fin fiberforbindelse hos TDC via de fibre, som DONG gravede ned i mit fortov?
Og til et ret rimelig oprettelsesgebyr alt deres postyr taget i betragtning.</p>
<p>Ikke at jeg har noget i mod konkurrence, men man burde nok lige få fakta på plads.

Hvordan kan det mon være at en kommentar som denne har fået 2 thumbs down? Det lyder da positivt i mine ører, men fakta er jo nogle gange ilde hørt når det ikke passer til ens egen forudindtagelse!

5
10. april 2013 kl. 18:52

Det burde en vær nørd, da vist vide.

Sidst jeg tjekkede virkeligheden, så var indpakningen vigtiger end indholdet. Og leveringen i det indlæg var noget negativ.

Ligesom når man styrter ind på arbejdet, fordi nogen, igen, har spildt kaffe i serveren og man glemmer at sige hej og dav, så kan man godt glemme at få tak når man redder det hele, men fjolset får en ny kop kaffe, fordi han husker hej og dav...

2
10. april 2013 kl. 17:57

Man kan håbe, at TDCs mål, udover at ville tilbyde ipv6 til private ultimo 2013 (+/- ukendte faktorer) http://forum.tdc.dk/t5/Bredb%C3%A5nd/IPv6/td-p/96508 , også drejer sig om udrulning af fiber til private i andre områder af landet end Nordsjælland. Alternativt kan ipv6-funktionaliteten måske skyldes opgradering af TDCs DSLAM med noget mere moderne som fx Alcatel-Lucents VDSL2 Vectorring-teknologi http://www3.alcatel-lucent.com/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd4x3tXDUL8h2VAQAURh_Yw!!?LMSG_CABINET=Docs_and_Resource_Ctr&LMSG_CONTENT_FILE=News_Releases_2012/News_Article_002722.xml , som skulle være bedre til at håndtere støj, interferens og kunne tilbyde højere hastigheder. Man kunne så håbe, at det også betød mindre forsinkelse/latens mht. at transmittere data over kobberkablerne. Er der nogle, der ligger inde med viden omkring TDCs planer for fiber, kobber og ipv6, så hører jeg rigtigt gerne om dette!