Internethistorikere frygter Trump: Bygger arkiv i Canada for at beskytte software og spil

8 kommentarer.  Hop til debatten
Stifteren af Internet Archive i USA vil bygge en kopi i Canada af frygt for, at Trump-administrationen vil lægge store restriktioner på internettet.
30. november 2016 kl. 08:37
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke kun mennesker, som flygter til Canada, efter at Trump blev valgt som præsident. Internet Archive i USA følger nu i deres spor med planer om at bygge en kopi i Canada for at sikre sig mod tab i det nye regime. Det skriver mediet Motherboard.

Nye tider kræver ny forsvarstaktik

Internet Archive er et nonprofit digitalt bibliotek, som gennem tyve år har bevaret tusinder af hjemmesider, gammel software og videospil som historiske optegnelser. I 2012 indeholdt arkivet 10 petabytes data – heriblandt Facebooks fulde foto- og video-kollektion, skriver The Verge.

»[Valget af Trump] var en klar påmindelse om, at institutioner som vores, der er bygget til at holde i lang tid, er nødt til at gøre sig klar til forandringer,« skriver stifter af Internet Archive Brewster Kahle i en meddelelse på Internet Archives hjemmeside, som fortsætter:

»For os betyder det, at vores kulturelle materiale skal blive bevaret sikkert, privat og tilgængeligt. Det betyder, at vi skal forberede os på, at internettet kan imødegå større restriktioner.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brewster Kahle beder desuden om hjælp i form af donationer til at bevare Internet Archives indhold 'frit, tilgængeligt og privat', da det vil koste 'millioner' at bygge det nye arkiv i Canada.

Trump vil lukke internettet til

Og der er grund til at frygte Trumps planer for internettet, når man ser på hans udtalelser under valget. Her sagde han, at man er nødt til 'at lukke det internet til', for at stoppe udbredelse af ekstremisme.

»Nogle vil sige: ’ytringsfrihed, ytringsfrihed’,« sagde Trump og tilføjede:

»Dette er tåbelige mennesker.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trump har også støttet, at statslige agenturer i højere grad skal have lov til at overvåge.

Biblioteker har lidt tab gennem historien

Det, Internet Archive nok er mest kendt for, er dets Wayback Machine, hvor enhver kan besøge arkiverede versioner af hjemmesider, nogle flere år gamle. Hver eneste uge arkiverer Internet Archive 300 millioner nye hjemmesider, skriver Motherboard.

Det bliver sværere for USA at tage indhold ned fra et canadisk arkivs gemmer, ligesom det bliver sværere at kræve adgang til brugerdata.

Og som Brewster Kahle understreger, skal man som bibliotek ikke føle sig sikker:

»Bibliotekers historie er en historie om tab,« om det så skyldes naturkatastrofer eller politiske beslutninger.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. december 2016 kl. 13:04

De fattes formentlig penge.

You think? Gad vide om det er fordi de tilbyder et bibliotek af film, musik, software, bøger, magasiner og god knows what, og de kræver lige præcis 0$ for det?

8
30. november 2016 kl. 23:19

hey @Thomas Hansen, men nu er Trump jo hverken diktator eller ex-diktator. Hvorfor skal "Osama eller Sadam" inddrages? Vi taler om en folkevalgt præsident som endnu ikke er tiltrådt, endnu ikke har ændret en eneste lov ...Enig i at spejling altid vil være godt.

@Frithiof Jensen, "Hvad ville Ayatollah Khomeini kunne göre med den her lovgivning". Khomeini er død og hvilken lovgivning hentyder du til?

Det er da muligt Trump er værre end fanden selv, men logikken med at frygte det værste på forhånd er en smule prematur-prematur. Trump kan ikke lukke internettet, og "restriktioner" vil bare flytte arbejdspladser og skatteindtægter ud af landet 7 sekunder efter evt ny lovgivning er vedtaget.

På mig virker det til at IA brander sig selv, og lægger sig selv i slipstrømmen af forfærdede Trump-skeptikere, her bare som uskyldig forfulgt offer. Sådan på forhåndsbevilling, inden nogen overhovedet ved hvilken politik Trump vil føre på området. De fattes formentlig penge.

7
30. november 2016 kl. 13:49

Men hvis de gør det fordi de mener Trump vil "lukke internettet" eller indføre "større restriktioner",

Det er sådan set fint at de gör det, men, hvis det er på grund af Trump så har man desvärre ikke lärt noget af historien eller omständighederne og aldrig overvejet at stille "sin egen stamme" det relevante spörgsmål:

"Hvad ville Ayatollah Khomeini kunne göre med den her lovgivning".

PS: Svaret er: Ganske Skrämmende Meget - Takket väre Demokratiet's egen nidkäre ihärdighed med at införe totalitäre og anti-demokratiske tiltag - i "selvforsvar, naturligvis".

6
30. november 2016 kl. 13:32

IA er af flere omgange blevet udsat for krav om at fjerne materiale fra deres arkiv, både fra private virkomsheder og fra andre stater, til et punkt hvor det blev krævet at de fjernede alle data de havde indhentet omkring en ex-diktator med besked fra oprørerne "Tag det ned, eller vi slår jer ihjel". Hvordan skal de håndtere det hvis Trump skulle finde på at bede dem fjerne alt indhold om fx Osama eller Sadam? Desuden er det nok ikke den værste ide at de får endnu en backup set udfra deres centres nuværende placeringer.

5
30. november 2016 kl. 13:27

”Nogle vil sige: ’ytringsfrihed, ytringsfrihed’,« sagde Trump og tilføjede: Dette er tåbelige mennesker.” Og dette kommer fra en af disse; rige degenereret mennesker, der ikke har, respekt for andre. Det er også klart at fjender af ytringsfrihed, og frihed gennaralt findes ikke, kun i totalitære lande, men også i den vestlige verden. Måske det vil være beder hvis vi vente vores opmærksomhed, på disse mennesker, og fik dem dømt for deres kriminalitet, var der ikke noget med at, nogle DK f16 fly bombede syriske militær. Hvorfor er der ikke lavet undersøgelser af dette, det ligner en beviste operation, for at lave destabiliseret, så der kan indførest nye undertrykkende love.

4
30. november 2016 kl. 13:02

Hvis IA vil spilde millioner af donations-kroner på at flytte nogle servere til USA, så held og lykke med det. Men hvis de gør det fordi de mener Trump vil "lukke internettet" eller indføre "større restriktioner", så opfylder de faktisk til fulde definitionen »these are foolish people«. Jeg har ingen anelse om hvad folk går og bilder sig ind, der er vist ingen fornuftsramme, men Trump kan ikke lukke internettet, og han har ikke ytret andre former for bekymring og luftet andre tanker om øget kontrol som f.eks Clinton har luftet tanker om, eller hvad EU-kommissionen aktivt arbejder på. Der er intet der berettiger IA's paranoia andet end netop paranoia, slet ikke noget der har udgangspunkt i Trumps flamboyante retorik.

Trump havde og har faktisk ikke nogen markante løfter på området. Det står i kontrast til Clinton der ville opgradere verdenshistoriens største og mest vidtrækkende overvågningsprogram, nogen sinde - det monster Obama-administrationen har udbygget og effektiviseret gennem de sidste 8 år. Clinton ville give myndigheder endnu videre beføjelser, og ligefrem søsætte et "manhattan-projekt" der een gang for alle skulle fjerne ubehageligheder som privacy, kryptering osv fra de redskaber vi som almindelige borgere har at gøre godt med -> https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/clinton-fantasizes-about-an-imaginary-manhattan-project-to-prevent-terrorists-using-encryption/

2
30. november 2016 kl. 11:44

Det samme ville vel vi vel have oplevet i Tyskland i 30'erne, hvis internettet havde eksisteret. Og så kan man jo heller ikke lade være med at tænke på Fahrenheit 451.

1
30. november 2016 kl. 11:06

Archive.org gemmer ikke alle Facebooks billeder og videoer. The Verge sammenligner blot:

As of 2012, the entire archive held 10 petabytes of data; for reference, Facebook’s entire photo and video collection totaled 100 petabytes around the same time.

I øvrigt havde de 18,5 PB "unique data" lagret for 2 år siden (https://archive.org/web/petabox.php) og i dag har de ~30PB (https://blog.archive.org/2016/10/25/20000-hard-drives-on-a-mission/).

Og så er det skræmmende at de føler sig nødsaget til at gemme en komplet kopi af arkivet, udenfor præsidentens rækkevidde