Internet Explorer taber terræn

Microsofts browser har tabt syv procentpoint i det forløbne år, internationalt set. I Danmark er tallet fire procent.

Internet Explorers andel af websurferne er faldet med syv procentpoint i løbet af det sidste år. I Danmark er det samme tal dog kun fire procentpoint.

Analysefirmaet Net Applications målte i december Internet Explorers andel til 68,2 procent. I starten af 2008 var tallet 75 procent, skriver Infoworld.

Herhjemme faldt Internet Explorer fra en andel på 89 til 85 procent. Det fremgår af FDIM's seneste tal for browserandele, fra oktober 2008, og et år tilbage. Firefox snuppede to procent af faldet.

Det franske analysefirma Xiti melder om en ganske anden situation i Europa over et. Her målte firmaet Internet Explorers andel til 60 procent, og Firefox til 31 procent i november måned.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Kofoed

Men hvorfor egentlig?

Det kunne være sjovt at se en små-videnskabelig undersøgelse af, hvorfor vi tilsyneladende er så glade for Microsoft i dette land.

Er vi stokkonservative?

Stikkes vi blår i øjnene, når vi igen og igen hævdes at være en førende IT-nation?

Er vi simpelthen tilfredse og/eller ligeglade?

Er Microsoft i Danmark specielt dygtige til at lave lukrative aftaler med erhvervsliv og myndigheder?

OEM-aftaler?

Ændrings-angst?

Det er klart, at når et PC-intro-kursus til pensionister underviser i MS Office, så kræver det da lidt arbejde, at overbevise ens forældre om, at det er en god ide at køre Ubuntu og Open Office.

 • 0
 • 0
Nicolaj Christensen

Men hvorfor egentlig?

...

Måske laver Microsoft bedre produkter til masserne?
Måske er Linux ubrugeligt for almindelige mennesker?
Osv.

Det er jo ikke kun i Danmark at MS har en meget stor markedsandel. Måske er deres produkter ikke så meget dårligere end de andres ;)

Ikke at jeg gerne vil forsvare MS, men jeg er ved at være træt af at der er så mange der altid går efter firmaet i stedet for alt muligt andet.

Har du måske overvejet om det er den anden vej problemet findes, altså at der ikke er så mange der har brug for f.eks. Ubuntu?

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Ikke at jeg gerne vil forsvare MS, men jeg er ved at være træt af at der er så mange der altid går efter firmaet i stedet for alt muligt andet.

Tænk jeg synes det ligner et rygmarvsforsvar, for Martin kritiserer som så ikke MS' produkter, men spørger bare hvorfor forholdene er anderledes i DK end i resten af verden.

Det er da et meget legitimt spørgsmål.

Men hvis man skal følge din tankegang, så er behovene åbenbart anderledes for danskere end for resten af europas befolkning, og hvorfor så det?

Skyldes det måske at danskere er så dumme at de ikke kan finde ud af at benytte produkter som andre europæere godt kan finde ud af?

Det er da nok en debat værd!

/Christian

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Har du måske overvejet om det er den anden vej problemet findes, altså at der ikke er så mange der har brug for f.eks. Ubuntu?

Den kan man sagtens forestille sig. Men ingen ved det.

Jeg undrer mig bare over, at vi tilsyneladende adobterer Ubuntu, Firefox og lignende alternativer til de kendte Microsoft-produkter langsommere end gennemsnittet. Endda meget langsommere end vores ellers sammenlignelige nabolande.

Det er da mystisk?

 • 0
 • 0
Anonym

Til listen af muligheder kunne føjes:

Sover de i videnskabsministeriet ?

Tror vi dybest set ikke på åbenhed og demokrati ?

Er vi så rige, at vi ikke behøver bekymre os om hvordan vi anvender vore ressourcer ?

Tror vi, at hygge, dovenskab, ligegyldighed og manglende stillingtagen belønnes ?

Er begrebet monopol positivt værdiladet ?

 • 0
 • 0
Jesper Kleis

Ja, magasinet penge har jo undersøgt om en almindelig dansk familie kunne klare sig med ubuntu. Og det kunne den tilsyneladende, selvom de ikke liige kunne bruge DRs tilbud ordentlig - hvilket måske også er en årsag til at man ikke lige skifter.

Men Explorers udbredelse i Danmark, er selvfølgelig stærkt knyttet til hvilket operativ system der primært benyttes. Men der findes andre internetfremvisere der blot er et klik væk - og som har en masse udvidelsesmuligheder som jeg ikke vil undvære.

De fleste er dog sikkert pænt lige glad bare de kan checke deres nyheder og mails engang imellem. At IE så er ufattelig langsomt og først fornyligt har fået tabs - ja, ændrer tilsyneladende ikke så meget på folks vaner.

Mit problem med MS explorer er ikke at så mange bruger det - men at et flertal med en fremviser der ikke overholder standarder og som kun bruger et specifikt operativsystem bliver brugt som argument for at se stort på standarder, og ikke i så stort omfang som muligt satse på platformsuafhængige løsninger (ikke nødvendigvis open source)

En sidekommentar: Det er morsomt at MS har meget svært ved at lokke folk over på MS live search, taget i betragtning at her behøver man ikke engag at installere noget. Folk får hvad de vil have med Google - og hvorfor så finde frem til en anden søgemaskine?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Folk får hvad de vil have med Google - og hvorfor så finde frem til en anden søgemaskine?

Eller sagt på en anden måde:

"Folk får hvad de vil have med IE - og hvorfor så finde frem til en anden browser?"

Er det ikke samme mekanisme?

... men seriøst - hvilke [u]gode[/u] alternativer er der til Google - hvis man ikke vil falde i armene på Microsoft?

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,
Din kommentar var vist til Jesper Kleis ?

Men,

med en fremviser der ikke overholder standarder og som kun bruger et specifikt operativsystem bliver brugt som argument for at se stort på standarder, og ikke i så stort omfang som muligt satse på platformsuafhængige løsninger (ikke nødvendigvis open source)

Hvor det lige jeg har set det argument fremført ?

Får vi ikke snart en en OOHTML ISO certificeret standard, for indhold der skal vises i browsere ?

Det er da ikke nok med een ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Får vi ikke snart en en OOHTML ISO certificeret standard, for indhold der skal vises i browsere ?

Faktisk har jeg hørt fra personer i ODF TC, at der er stærke kræfter i inderkredsen af personer indvolveret i ODF-vedligeholdelse, der har som vision, at ODF skal erstatte HTML for indhold på Web.

... så måske er dit "skrækscenarium" ikke så langt væk.

:o)

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Faktisk har jeg hørt fra personer i ODF TC, at der er stærke kræfter i inderkredsen af personer indvolveret i ODF-vedligeholdelse, der har som vision, at ODF skal erstatte HTML for indhold på Web.

ARGH!

Komplementere, på samme måde som SVG? (et stort) måske.
Erstatte? Hell no.

 • 0
 • 0
Jesper Kleis

@Jesper S:

"Folk får hvad de vil have med IE - og hvorfor så finde frem til en anden browser?"

Er det ikke samme mekanisme?

Jo, hvilket vel egentlig også var min pointe. Og folk må hjertens gerne være glad for den fremviser der måtte komme med systemet og skal ikke partout tvinges til at bruge en anden.

Men jeg ser helst at det er folk der har prøvet flere alternativer der vælger hvad der skal supporteres - hvilekt i hvert fald ikke har været gældende.

mht MS live - så var den elendig første gang jeg prøvede. Kun få resultater, samtidig med at MS resultater enten blev prioteret højere, eller også trawlede de deres egne sider først. Det er blevet bedre nu - men jeg kan aldrig huske hvordan jeg kommer til søgesiden.

 • 0
 • 0
Slet Mig nu

Mit umiddelbare bud på hvorfor folk ikke skifter browser er at Hr. og Fru Danmark føler sig trygge med Internet Explorer. Jeg vil gætte på, at hvis jeg stillede min far eller mor overfor valget om de ikke havde lyst til at bruge Firefox i stedet, så vil noget af følgende komme tilbage:

 Det er med i Windows. Vi bruger Microsoft, så hvorfor ikke bruge Microsofts browser? 
 Hvorfor skal jeg installere noget andet, når jeg allerede har Internet Explorer? 
 Jeg synes, at der er en masse sider som ikke kan ses med andet end Internet Explorer. 
 Ah - det er ikke for os, det lyder som noget I nørder bruger.

eller noget tilsvarende. At en eller anden nørd er i tv/skriver i et computerblad om frit valg af software, at Firefox (afhængig af hvordan man tæller) er mere sikker end Internet Explorer eller lignende vil ikke rigtig tælle. Jeg vil ihvertfal ikke kunne komme op med en business case over for min far/mor, som vil få dem til at bytte Microsoft, det kendte, ud med noget andet. Følelserne vil vinde over mine rationelle argumenter til dem.

Så tryghed vil være mit bud på en forklaring.

Ken

 • 0
 • 0
Peter Stricker

Ken Ibsen:

Jeg vil ihvertfal ikke kunne komme op med en business case over for min far/mor, som vil få dem til at bytte Microsoft, det kendte, ud med noget andet.

Under en geninstallation af Windows satte jeg Firefox til at være mine forældres standardbrowser, og lavede et bookmark til Danske Bank, der åbnede IE.
Jeg fortalte dem at hvis de ville fortsætte med at bruge Firefox i mindst en måned, så ville jeg også fortsætte med at give support i det omfang tid og evner rakte.
Det var en business case, de sagtens kunne forstå, og for et par år siden droppede de desuden Danske Bank. Siden har de ikke brugt IE en eneste gang, og har ikke savnet den.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Før i tiden var Danmark et IBM-land. Derfor var det naturligt, at IBM's PC (med MS-DOS) blev standard kontor-PC, da den kom frem, og har domineret lige siden, selv om andre "IBM-kompatible" er kommet ind i varmen.

Men IBM-monopolet eksisterer i det små endnu: Københavns Universitet har eneleverandøraftale med Lenovo (som overtog IBM's PC-afdeling), så hvis jeg skal købe en bærbar for forskningsmidler, skal det være en Lenovo, med mindre jeg har meget stærke argumenter for, at det ikke kan dække mine behov.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Der er næppe nogen simpel teknisk forklaring på, at Microsoft har en større markedsandel i Danmark, end på visse andre markeder (USA, Tyskland).

Årsagen er formentlig historisk. Rigtig mange danskere stiftede først bekendtskab med den personlige computer i form af en medarbejder-pc i slutningen af 1990'erne med Windows 95 og Windows 98.

De af os, som brugte computere før da, husker både Sinclair, Apple, Commodore og andre alternativer, men da markedet åbnedes for flertallet, var der stort set ingen alternativer. Man skal huske på, at i 1997 var Linux ikke et alternativ på forbrugermarkedet, og Apples dage var i manges øjne talte.

Så hvis man skal give nogen skylden for Microsofts store markedsandel i Danmark, så er det medarbejder.pc-ordningen.

Og når det ikke rigtigt ændrer sig i dag, så hænger det nok sammen med, at danskere er forholdsvis konservative i deres indkøb. Ligesom folk holder fast i trestjernet spegepølse, så skifter de heller ikke platform uden mere tungtvejende grunde end de små forskelle, der er i dag.

 • 0
 • 0
Christian Liljedahl

Hvis man ikke er specielt hastighedskrævende og ikke bekymrer sig om standarder, hvad kan Firefox så tilbyde?
Mine forældre anede ikke at der fandtes andet end IE.

Jeg "solgte" dem Firefox via AdBlock-plus-pluginet - Og nu bruger de kun Firefox! Lykkelige over at være fritaget fra al den visuelle støj fra reklamebannere.

Men hvis jeg ikke havde fortalt dem om eksistensen og muligheden, hvor skulle de så have fået informationen fra? Eller motivationen? For hvorfor pille ved en computer og en browser, som allerede er på maskinen og som virker..

Måske har der ikke været så mange "IE er farlig - Brug Firefox"-skræmmekampagner i Danmark endnu?

 • 0
 • 0
Mogens Isager

Jeg har en fornemmelse af at problemer med at få netbankerne til at fungere er en medvirkende faktor. Ikke at de fleste ikke virker i Firefox, men det kræver en indsats fra brugeren (bestilling af ny nøglefil, hardware token etc.). Det skyldes at bankerne bruger en løsning i IE og en anden i andre browsere.

Når den almindelige bruger har installeret Firefox og ser at netbanken ikke virker, er det jo nemt lige at skifte til IE og så blive der.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Jeg bruger Firefox til netbank hos Danske Bank, og jeg synes ikke, at det er en ulempe, at jeg skal bruge en nøglegenerator: Sikkerheden er langt bedre end i den rene browser-baserede løsning, som er standard under IE.

 • 0
 • 0
Mogens Isager

Jeg har været udsat for efter ved "et uheld" at have startet netbank i IE ikke efterfølgende at kunne bruge nøglefilen i Firefox. Dette var i en netbank hos en sparekasse som så vidt jeg ved er leveret af SDC. For at komme tilbage til Firefox krævede det at jeg fik en lavet en ny nøglefil via kontakt til sparekassen og nyt snail-mail kodebrev.

Mht. sikkerheden ved brug af nøglegenerator er jeg helt enig i at den nok er bedre, men det vi diskuterer er jo barrieren for en ny Firefox (eller anden browser) bruger og hvis det kræver at man bestiller en nøglegenerator er jeg bange for at det ofte bliver dovenskaben der vinder - uanset om det giver bedre sikkerhed (hvilket jo nok ikke ligefrem er noget Danske Bank reklamerer med).

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Måske har der ikke været så mange "IE er farlig - Brug Firefox"-skræmmekampagner i Danmark endnu?

Det er jo også en udbredt myte at Firefox ikke er mere sikkert end IE og at grunden til de mange angreb på IE udelukkende skyldes at den er mere udbredt.

Den historie får man ofte kastet i hovedet hvis man diskutere sikkerhed med een af de virus plagede IE brugere.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Jeg vil tro at tekniske grunde er under en promille i grunden til at folk vælger IE..

Grunden er nok større ved at mange Dansker er blevet opdraget, og opfosteret med windows, alle kursuer er Microsoft baseret, alle produkter de får vist er Microsoft basret, intil fornyeligt virkede mange offentlige hjemmesider ikke hvis du ikke bruge Microsoft, m.m.

Danske bank og andre besværliggører brugen af alternative teknologier, pga deres insistens på at bruge ActiveX komponenter, som er propritære Microsoft dimser.

Dernæst kommer den med at Danskere er meget autoritets tro, altså staten bruge MS, skolerne bruge MS, maskinerne sælges med MS, så MS er nok det der skal bruges.

Jeg har feks flytte nogle fammilie medlemmer over til Linux istedet for windows, fordi jeg var træt af at bruge alle mine weekender på at undo hvad skader der har forvoldt systemet gennem ugen, og fjerne de vira som systemet har samlet op.. Efter de begyndte at bruge linux, får jeg et kald kun når de har købet en ny printer eller lign, og lige skal havde det installeret.. Men ok "your milage will vary", det er langt de færreste som ikke spiller computer spil der har brug for MS til noget some helst nu.

 • 0
 • 0
Erling Klingberg Jensen

Er der nogen der har erfaring med Google Chrome?
Google skriver selv: ”Dette er kun begyndelsen. Google Chrome er langt fra færdig. Vi har udgivet denne betaversion til Windows for at starte en bredere diskussion og høre fra dig hurtigst muligt. Vi arbejder på højtryk med at udvikle versioner til Mac og Linux også, og vi vil fortsætte med at gøre Google Chrome endnu hurtigere og mere robust.
Vi skylder en stor tak til mange open source-projekter, og vi er fast besluttede på at fortsætte ad open source-vejen. Vi har blandt andet brugt komponenter fra Apples WebKit og Mozillas Firefox, og i den ånd gør vi også al vores egen kode tilgængelig som open source. Vi håber på at samarbejde med hele det eksisterende community om at hjælpe med at drive internettet fremad.
Valgmuligheder og innovation forbedrer internettet. Google Chrome er endnu en valgmulighed, og vi håber, den vil bidrage til at gøre internettet endnu bedre.”
Er der nogen af jer der har erfaring.
Bedstefar på 72;-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Erling,

Er der nogen der har erfaring med Google Chrome?

Nu står jeg i den lidt uheldige situation, at jeg har malet mig op i et "vendor lock-in"-hjørne i forbindelse med min brug af extensions til Firefox. Jeg hentede den nemlig på frigivelsesdagen, men da jeg opdagede, at der ikke fandtes extensions til den, så røg den ud igen.

... i de 10 minutter jeg anvendte den virkede den ganske hurtig - men ikke specielt super stabil. Jeg ser dog frem til at prøve den igen, når extensions som adBlock plus og diigo toolbar kommer i en Chrome-udgave.

Platform: Windows XP.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

id,

... men seriøst - hvilke gode alternativer er der til Google - hvis man ikke vil falde i armene på Microsoft?

Det er ikke for kunstigt at holde diskussionen i live - men er der virkeligt ingen af jer, der bruger alternativer til Google som søgemaskine? Jeg har kigget lidt på alltheweb og FAST (udover LIVE), men førstnævnte er lidt mystisk at forstå (resultaterne af) og FAST er direkte ubrugelig.

Hvad siger I?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere