Internet Explorer taber terræn

5. januar 2009 kl. 10:2130
Microsofts browser har tabt syv procentpoint i det forløbne år, internationalt set. I Danmark er tallet fire procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Internet Explorers andel af websurferne er faldet med syv procentpoint i løbet af det sidste år. I Danmark er det samme tal dog kun fire procentpoint.

Analysefirmaet Net Applications målte i december Internet Explorers andel til 68,2 procent. I starten af 2008 var tallet 75 procent, skriver Infoworld.

Herhjemme faldt Internet Explorer fra en andel på 89 til 85 procent. Det fremgår af FDIM's seneste tal for browserandele, fra oktober 2008, og et år tilbage. Firefox snuppede to procent af faldet.

Det franske analysefirma Xiti melder om en ganske anden situation i Europa over et. Her målte firmaet Internet Explorers andel til 60 procent, og Firefox til 31 procent i november måned.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. januar 2009 kl. 12:21

Men hvorfor egentlig?

Det kunne være sjovt at se en små-videnskabelig undersøgelse af, hvorfor vi tilsyneladende er så glade for Microsoft i dette land.

Er vi stokkonservative?

Stikkes vi blår i øjnene, når vi igen og igen hævdes at være en førende IT-nation?

Er vi simpelthen tilfredse og/eller ligeglade?

Er Microsoft i Danmark specielt dygtige til at lave lukrative aftaler med erhvervsliv og myndigheder?

OEM-aftaler?

Ændrings-angst?

Det er klart, at når et PC-intro-kursus til pensionister underviser i MS Office, så kræver det da lidt arbejde, at overbevise ens forældre om, at det er en god ide at køre Ubuntu og Open Office.

19
5. januar 2009 kl. 17:45

Før i tiden var Danmark et IBM-land. Derfor var det naturligt, at IBM's PC (med MS-DOS) blev standard kontor-PC, da den kom frem, og har domineret lige siden, selv om andre "IBM-kompatible" er kommet ind i varmen.

Men IBM-monopolet eksisterer i det små endnu: Københavns Universitet har eneleverandøraftale med Lenovo (som overtog IBM's PC-afdeling), så hvis jeg skal købe en bærbar for forskningsmidler, skal det være en Lenovo, med mindre jeg har meget stærke argumenter for, at det ikke kan dække mine behov.

6
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 01/05/2009 - 14:00

Til listen af muligheder kunne føjes:

Sover de i videnskabsministeriet ?

Tror vi dybest set ikke på åbenhed og demokrati ?

Er vi så rige, at vi ikke behøver bekymre os om hvordan vi anvender vore ressourcer ?

Tror vi, at hygge, dovenskab, ligegyldighed og manglende stillingtagen belønnes ?

Er begrebet monopol positivt værdiladet ?

2
5. januar 2009 kl. 12:50

Men hvorfor egentlig?</p>
<p>...

Måske laver Microsoft bedre produkter til masserne? Måske er Linux ubrugeligt for almindelige mennesker? Osv.

Det er jo ikke kun i Danmark at MS har en meget stor markedsandel. Måske er deres produkter ikke så meget dårligere end de andres ;)

Ikke at jeg gerne vil forsvare MS, men jeg er ved at være træt af at der er så mange der altid går efter firmaet i stedet for alt muligt andet.

Har du måske overvejet om det er den anden vej problemet findes, altså at der ikke er så mange der har brug for f.eks. Ubuntu?

4
5. januar 2009 kl. 13:10

Har du måske overvejet om det er den anden vej problemet findes, altså at der ikke er så mange der har brug for f.eks. Ubuntu?

Den kan man sagtens forestille sig. Men ingen ved det.

Jeg undrer mig bare over, at vi tilsyneladende adobterer Ubuntu, Firefox og lignende alternativer til de kendte Microsoft-produkter langsommere end gennemsnittet. Endda meget langsommere end vores ellers sammenlignelige nabolande.

Det er da mystisk?

7
5. januar 2009 kl. 14:02

Ja, magasinet penge har jo undersøgt om en almindelig dansk familie kunne klare sig med ubuntu. Og det kunne den tilsyneladende, selvom de ikke liige kunne bruge DRs tilbud ordentlig - hvilket måske også er en årsag til at man ikke lige skifter.

Men Explorers udbredelse i Danmark, er selvfølgelig stærkt knyttet til hvilket operativ system der primært benyttes. Men der findes andre internetfremvisere der blot er et klik væk - og som har en masse udvidelsesmuligheder som jeg ikke vil undvære.

De fleste er dog sikkert pænt lige glad bare de kan checke deres nyheder og mails engang imellem. At IE så er ufattelig langsomt og først fornyligt har fået tabs - ja, ændrer tilsyneladende ikke så meget på folks vaner.

Mit problem med MS explorer er ikke at så mange bruger det - men at et flertal med en fremviser der ikke overholder standarder og som kun bruger et specifikt operativsystem bliver brugt som argument for at se stort på standarder, og ikke i så stort omfang som muligt satse på platformsuafhængige løsninger (ikke nødvendigvis open source)

En sidekommentar: Det er morsomt at MS har meget svært ved at lokke folk over på MS live search, taget i betragtning at her behøver man ikke engag at installere noget. Folk får hvad de vil have med Google - og hvorfor så finde frem til en anden søgemaskine?

9
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 01/05/2009 - 14:44

Jesper, Din kommentar var vist til Jesper Kleis ?

Men,

med en fremviser der ikke overholder standarder og som kun bruger et specifikt operativsystem bliver brugt som argument for at se stort på standarder, og ikke i så stort omfang som muligt satse på platformsuafhængige løsninger (ikke nødvendigvis open source)

Hvor det lige jeg har set det argument fremført ?

Får vi ikke snart en en OOHTML ISO certificeret standard, for indhold der skal vises i browsere ?

Det er da ikke nok med een ?

11
5. januar 2009 kl. 14:51

Kim,

Får vi ikke snart en en OOHTML ISO certificeret standard, for indhold der skal vises i browsere ?

Faktisk har jeg hørt fra personer i ODF TC, at der er stærke kræfter i inderkredsen af personer indvolveret i ODF-vedligeholdelse, der har som vision, at ODF skal erstatte HTML for indhold på Web.

... så måske er dit "skrækscenarium" ikke så langt væk.

:o)

12
5. januar 2009 kl. 15:08

Faktisk har jeg hørt fra personer i ODF TC, at der er stærke kræfter i inderkredsen af personer indvolveret i ODF-vedligeholdelse, der har som vision, at ODF skal erstatte HTML for indhold på Web.

ARGH!

Komplementere, på samme måde som SVG? (et stort) måske. Erstatte? Hell no.

14
5. januar 2009 kl. 15:56

dennis,

(host) husk at linien imellem at 'komplementere' og 'kontaminere' er uhyggelig tynd :0)

10
5. januar 2009 kl. 14:49

Kim,

Jesper,
Din kommentar var vist til Jesper Kleis ?

Dammit ... jo, og nu er det vidt anden gang det er sket.

Sorry ... til jer begge :o)

8
5. januar 2009 kl. 14:20

Kim,

Folk får hvad de vil have med Google - og hvorfor så finde frem til en anden søgemaskine?

Eller sagt på en anden måde:

"Folk får hvad de vil have med IE - og hvorfor så finde frem til en anden browser?"

Er det ikke samme mekanisme?

... men seriøst - hvilke [u]gode[/u] alternativer er der til Google - hvis man ikke vil falde i armene på Microsoft?

31
8. januar 2009 kl. 21:32

id,

... men seriøst - hvilke gode alternativer er der til Google - hvis man ikke vil falde i armene på Microsoft?

Det er ikke for kunstigt at holde diskussionen i live - men er der virkeligt ingen af jer, der bruger alternativer til Google som søgemaskine? Jeg har kigget lidt på alltheweb og FAST (udover LIVE), men førstnævnte er lidt mystisk at forstå (resultaterne af) og FAST er direkte ubrugelig.

Hvad siger I?

32
8. januar 2009 kl. 22:19

For Oracle relaterede ting anvender jeg Metalink, men det er vist en anden diskussion:-)

Til generelle søgninger på internettet anvender jeg altid Google.

13
5. januar 2009 kl. 15:43

@Jesper S:

"Folk får hvad de vil have med IE - og hvorfor så finde frem til en anden browser?"

Er det ikke samme mekanisme?

Jo, hvilket vel egentlig også var min pointe. Og folk må hjertens gerne være glad for den fremviser der måtte komme med systemet og skal ikke partout tvinges til at bruge en anden.

Men jeg ser helst at det er folk der har prøvet flere alternativer der vælger hvad der skal supporteres - hvilekt i hvert fald ikke har været gældende.

mht MS live - så var den elendig første gang jeg prøvede. Kun få resultater, samtidig med at MS resultater enten blev prioteret højere, eller også trawlede de deres egne sider først. Det er blevet bedre nu - men jeg kan aldrig huske hvordan jeg kommer til søgesiden.

3
5. januar 2009 kl. 13:04

Ikke at jeg gerne vil forsvare MS, men jeg er ved at være træt af at der er så mange der altid går efter firmaet i stedet for alt muligt andet.

Tænk jeg synes det ligner et rygmarvsforsvar, for Martin kritiserer som så ikke MS' produkter, men spørger bare hvorfor forholdene er anderledes i DK end i resten af verden.

Det er da et meget legitimt spørgsmål.

Men hvis man skal følge din tankegang, så er behovene åbenbart anderledes for danskere end for resten af europas befolkning, og hvorfor så det?

Skyldes det måske at danskere er så dumme at de ikke kan finde ud af at benytte produkter som andre europæere godt kan finde ud af?

Det er da nok en debat værd!

/Christian