Internet Explorer 9 beta: Hurtig men favoriserer Windows 7

Microsofts nye browser føles hurtig, selvom den klarer sig dårligere end konkurrenterne i mange målinger. Internet Explorer 9 har også mange nye funktioner, som dog mest er til Windows 7-brugere.

Internet Explorer 8 føltes håbløst langsom. Den bedste nyhed i Internet Explorer 9 er, at Microsoft nu har lavet en browser, som er helt på højde med konkurrenterne. Den er ikke længere langsom, og den tager da også klart prisen som 'mest forbedrede' blandt de tre beta-browsere, Version2 har testet.

LÆS OGSÅChrome 7 beta: Google laver stadig den bedste browser

LÆS OGSÅFirefox 4 beta: Hold dig fra den sløveste browser!

Internet Explorer 9 kommer kun til Windows Vista og Windows 7, og mange af de nye funktioner hænger sammen med brugerfladen i Windows 7. Det er nok browserens største svaghed, selvom det giver Windows 7-brugerne mere for pengene.

Brugerfladen er blevet moderniseret. Ligesom i Chrome har Microsoft valgt at droppe det selvstændige søgefelt og i stedet blot have et kombineret søgefelt og adresselinje.

Det er lidt uhensigtsmæssigt, at fanebladene som standard sidder ved siden af adresselinjen. Microsoft må have designet det på den måde for at spare plads i højden, og det er på sin vis prisværdigt, men til gengæld bliver pladsen meget hurtigt trang i bredden.

Derfor vil man også opleve, at man med Internet Explorer 8 går mere over til at have flere vinduer åbne med få faneblade i stedet for et enkelt vindue med mange faneblade.

Renderingen, altså visningen af indholdet på siderne går hurtigt, men ind i mellem oplever man, at tekstblokke kan overlappe med hinanden eller med billeder. Det kunne man eksempelvis opleve på forsiden af Version2.dk.

I rene benchmarks klarer Internet Explorer 9 sig skidt. Det er overraskende, for browseren føles mindst lige så hurtig som Chrome. På overholdelse af standarder scorede Internet Explorer 95 i Acid 3-testen. På ydelse fik browseren blot 1.047 point i Futuremarks Peacekeeper-benchmark.

I Microsofts egen test fik Internet Explorer 9 nok ikke overraskende den højeste framerate på 21 frames pr. sekund i HTML5-testen med animerede fisk på Microsofts Beautyoftheweb.com.

Internet Explorer 9 understøtter nye skrifttyper og renderer siderne via DirectX. Det går hurtigt, men der er også en synlig forskel. Skrifttyperne ser således på mange sider ikke helt ud, som man er vant til, og det er en smagssag, om man mener, at det er en forbedring. I nogle situationer virker teksten sværere at læse, fordi den står mere kompakt.

Den bedste nye funktion er muligheden for at fæstne et websted som en genvej på proceslinjen i Windows 7. Det forvandler sider som Facebook eller Hotmail til en applikation, og det er nyttigt, fordi man eksempelvis kan se, om der er kommet nye beskeder, uden at man skal have et bestemt faneblad aktivt.

Nu er der tale om en betaversion, men det lykkedes Politiken.dk at få browseren til at gå ned. Nu tester vi netop med Politikens hjemmeside, fordi der er tale om en side, der er notorisk tung for browseren. Internet Explorer 9 var hurtig til at indlæse siden, og scrolling flyder også lige så godt som i Chrome.

Men to gange holdt Internet Explorer 9 op med at svare, mens vi havde minimeret vinduet, og Politiken.dk var åbnet i et faneblad.

Her kommer funktionen med at fæstne websteder til proceslinjen til sin ret. På den måde kan man køre sine vigtigste eller mest besøgte websteder som selvstændige applikationer, der kører videre, selvom selve browseren crasher. Det er kritisk, hvis man eksempelvis skal kunne arbejde med webbaseret tekstbehandling.

En lidt uventet nyhed er, at Microsoft nu langt om længe har inkluderet et værktøj til at håndtere downloads. Afbrudte downloads via http er ikke helt så almindelige i dag med hurtige forbindelser som tidligere, men det er til gengæld at let at kunne finde de filer, man har downloadet.

Det er overraskende, at Internet Explorer 9's stærkeste kort er hastigheden ved almindelig brug. Microsoft har også umiddelbart løst udfordringen med at gøre browseren til platform for applikationer bedre end både Firefox 4 og Chrome 7.

Microsoft får lave point i benchmarks, og det gør det svært at bakke argumentet op om, at Internet Explorer 9 føles lige så hurtig som Chrome 7. Men den føles hurtig. Desværre for Windows XP-brugere bliver der ingen Internet Explorer 9 til Windows XP, og Windows Vista-brugerne får heller ikke helt den samme gavn af browseren som Windows 7-brugerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Bjarne Dollerup

IE9's tabs kan "overleve" den slags hjemmesider. Tab'en vil fejle med browseren overlever.

JEg har ikke timet downloaderen, men den føles mere akkurat end de tidligere versioner og den virker både hurtigere og mere responsiv. Det skal samtidigt siges at det stadigvæk er en beta med den udfordringer det normalt giver med benchmarks, etc.

Bjarne

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere