To minutter efter at du første gang åbner en helt ny version af Windows 10, installerer Microsoft pt. seks 'bloatware'-programmer - altså programmer, der installeres uden din aktive medvirken.
Computerspillene Candy crush og Disney Magic Kingdom samt musiktjenesten Spotify er blandt de programmer, du så at sige får med i købet.
Ovenstående sker både på den Windows-udgave, der er beregnet til hjemmebrug og den, der er tænkt til professionelt brug.
Vises igen, selvom du afslutter
»Ingen af disse programmer burde være der efter en ny installation af Windows 10, men de kommer op hver gang,« skriver Zac Bowden på Windowscentral.
Selvom du annullerer download og den efterfølgende installation, dukker softwaren alligevel op i dit operativsystem efter en rum tid uden at brugeren bliver underrettet.
Den eneste måde at slippe af med bloatware-programmerne er at acceptere installationen for så at fjerne dem manuelt bagefter.
»Det er ikke særlig brugervenligt, Microsoft,« noterer den amerikanske skribent.
Ny download politik
Zac Bowden skriver, at der er tale om et nyt problem.
Med Windows 7 var en frisk Windows-installation ren - det var ikke muligt at spore tredjeparts software, når man gennemførte en nyinstallation.
»Jeg håber Microsoft er klar over, hvor skrækkelig brugeroplevelsen er, og at de ændrer det, så programmer, der ikke er udviklet af Microsoft, ikke automatisk installeres på en 'ren' installation. Det sikrer en meget bedre brugeroplevelse for dem, der ofte må gennemføre en sådan installation,« argumenterer teknologiskribenten.
Prisstigning til oktober
Der er også prisstigninger på vej. I begyndelsen af august meddelte Microsoft nemlig, at de sætter prisen i vejret for software som er installeret lokalt. Office og en række serverprodukter bliver 10 procent dyrere fra 1. oktober. Dette omfatter Windows Server, Exchange, SharePoint Server og Project Server.
Priserne stiger tilsvarende for brugerlicenser, eller det Microsoft kalder firmaets CAL (Client Access Licensing) - altså licenser som ikke er en decideret installation, men som giver brugeren rettighed til at tilgå en server og udføre tjenester som er tilknyttet serveren - ifølge meddelelsen.
Pakker med licenser forventes at stige med mellem 10 og 30 procent, hvis man skal tro analytiker Wes Miller fra Directions on Microsoft.
Volumenlicensering stiger også i pris
Der er også varslet ændringer i volumenlicensering til erhvervskunder og offentlige myndigheder. Sådan en licens giver ret til at installere Windows på mange computere.
Mest berørt bliver de kunder, der endnu ikke har skiftet til licenser pr. bruger, og stadig kører licens pr. enhed, skriver hjemmesiden CIO Dive.
»Det er dårlige nyheder for erhvervskunder, og især dem med en brugerbase, der tæller færre end 2.500. Sådanne kunder skal nu købe en licens til hele virksomheden for at opnå en rabat,« siger direktør Louis Pellegrino fra rådgivervirksomheden Services Group (ISG) til Computer Sweden..
Denne artikel stammer fra digi.no.