Interesseret i Windows 10? Så får du tvangssoftware med i installationen

25 kommentarer.  Hop til debatten
Interesseret i Windows 10? Så får du tvangssoftware med i installationen
Illustration: Screenshot.
Du skal være tålmodig for at slippe af med bloatware som følger med installation af Windows 10
26. september 2018 kl. 10:16
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

To minutter efter at du første gang åbner en helt ny version af Windows 10, installerer Microsoft pt. seks 'bloatware'-programmer - altså programmer, der installeres uden din aktive medvirken.

Computerspillene Candy crush og Disney Magic Kingdom samt musiktjenesten Spotify er blandt de programmer, du så at sige får med i købet.

Ovenstående sker både på den Windows-udgave, der er beregnet til hjemmebrug og den, der er tænkt til professionelt brug.

Vises igen, selvom du afslutter

»Ingen af ​​disse programmer burde være der efter en ny installation af Windows 10, men de kommer op hver gang,« skriver Zac Bowden på Windowscentral.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom du annullerer download og den efterfølgende installation, dukker softwaren alligevel op i dit operativsystem efter en rum tid uden at brugeren bliver underrettet.

Den eneste måde at slippe af med bloatware-programmerne er at acceptere installationen for så at fjerne dem manuelt bagefter.

»Det er ikke særlig brugervenligt, Microsoft,« noterer den amerikanske skribent.

Ny download politik

Zac Bowden skriver, at der er tale om et nyt problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Windows 7 var en frisk Windows-installation ren - det var ikke muligt at spore tredjeparts software, når man gennemførte en nyinstallation.

»Jeg håber Microsoft er klar over, hvor skrækkelig brugeroplevelsen er, og at de ændrer det, så programmer, der ikke er udviklet af Microsoft, ikke automatisk installeres på en 'ren' installation. Det sikrer en meget bedre brugeroplevelse for dem, der ofte må gennemføre en sådan installation,« argumenterer teknologiskribenten.

Prisstigning til oktober

Der er også prisstigninger på vej. I begyndelsen af ​​august meddelte Microsoft nemlig, at de sætter prisen i vejret for software som er installeret lokalt. Office og en række serverprodukter bliver 10 procent dyrere fra 1. oktober. Dette omfatter Windows Server, Exchange, SharePoint Server og Project Server.

Priserne stiger tilsvarende for brugerlicenser, eller det Microsoft kalder firmaets CAL (Client Access Licensing) - altså licenser som ikke er en decideret installation, men som giver brugeren rettighed til at tilgå en server og udføre tjenester som er tilknyttet serveren - ifølge meddelelsen.

Pakker med licenser forventes at stige med mellem 10 og 30 procent, hvis man skal tro analytiker Wes Miller fra Directions on Microsoft.

Volumenlicensering stiger også i pris

Der er også varslet ændringer i volumenlicensering til erhvervskunder og offentlige myndigheder. Sådan en licens giver ret til at installere Windows på mange computere.

Mest berørt bliver de kunder, der endnu ikke har skiftet til licenser pr. bruger, og stadig kører licens pr. enhed, skriver hjemmesiden CIO Dive.

»Det er dårlige nyheder for erhvervskunder, og især dem med en brugerbase, der tæller færre end 2.500. Sådanne kunder skal nu købe en licens til hele virksomheden for at opnå en rabat,« siger direktør Louis Pellegrino fra rådgivervirksomheden Services Group (ISG) til Computer Sweden..

Denne artikel stammer fra digi.no.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
12. oktober 2018 kl. 08:46

For en gammel klient installerer jeg af til en egenudviklet software på deres sælger maskiner. Det er altid helt nye maskiner som er pæne når de starter op - ingen ekstra programmer men de nævnte spil mv. sniger sig ind alligevel. Programmet ansvarlig for installationen er et appinstaller.

Jeg bruger CCCleaner og fjerner alle uønskede programmer med værktøjs funktionen. Her kan programmer som ikke kan afinstalleres på normal vis.

Jeg har i nogen år været på Linux vognen - og hoppet rundt mellem de forskellige distributioner.

Den bedste distribution til dato er Manjaro Linux. Bruger Arch Linux som basis på samme måde som Ubuntu bruger Debian. I modsætning til de kommercielle Linux distributioner er der ingen spyware og fuld gennemsigtighed.

32
2. oktober 2018 kl. 09:39

Den er nu god nok - Har igennem mit firma installeret alle 80 PC med rent Windows10 1803 image - og jo de ligger der alle sammen. At man så kan afinstallere dem og de ikke kommer igen - Men default fra Microsoft - så jo er de med

31
1. oktober 2018 kl. 13:32

Ja den overholder GDPR.. reklame er den eneste indkomst på siden når jeg ikke er sponsoreret og jeg overholder også Googles regler om hvor mange reklamer der må være.. så prøv at tag et kig på noget der hedder adblock det tror jeg du vil få glæde af.. ja så google er en meget farlig tredje part som du ikke vil give data til.. fair nok.. hvor meget bruger du lige internettet? Der er ikke nogle dataindsamlere og mærkelige tredjeparts firmaer som indsamle data på min hjemmeside.. de "suspekte" links du ser kaldes url shortnere og der er ca 5 stykker af dem på min side.. i sig selv er der ikke noget farligt ved dem.. de gør bare som navnet siger url'et kortere.. og hvad angår mit program hvad tror du bl.a det bruger til at fjerne bloatware.. nemlig shell.. så det er squ nok lidt af det samme som hvis du selv fjernede det.. programmet gør det bare automatisk efter du har godkendt det... så gider du passe dig selv nu? Hvem er du overhovdet til at fortælle hvordan andres hjemmeside skal være? Det har man SEO til.. Du kan squ da bare lade være med at bruge siden så? Jeg tilbyder bare min hjælp.. men squ ikke til folk som dig som er så flabet og utaknemlig.. Jeg er færdig med at spilde tid på dig. Fix dit bloatware problem selv eller lad værd at brokke dig.

30
1. oktober 2018 kl. 10:50

Jeg har personligt siddet med source koden til hjemmesiden og softwaren

Så er du en meget dårligt hjemmeside designer.

Overholder din side GDPR ?

Din hjemmeside har det 3 dobbelte antal 3 parts link, og er være end ekstra bladets hjemmeside. Med hensyn til reklame.

Du linker og sender informationer til samtlige dataindsamler og en helt del mere.

Dit link til download af software linker på en meget suspekt hjemmeside.

Og der findes mange programmer til at fjerne MS tilføjelse, men det nemmeste og enkelte er at fjerne det fra shell.

Her den overordnet måde.

https://community.spiceworks.com/how_to/121796-remove-bloat-in-windows-10

Lidt mere i detaljer

https://www.business.com/articles/remove-pre-installed-windows-10-applications-powershell/

29
1. oktober 2018 kl. 00:13

Jeg ved godt det ikke er jer som person der sletter kommentare men der er jo nok nogle der anmelder dem så de bliver slettet.. og det er da bare skide skægt.. Men hvor får du "sælge link/trafik, malware og spam." Fra? Jeg har personligt siddet med source koden til hjemmesiden og softwaren så fordi du syntes det ikke er op til din standard betyder det ikke at det er sådan. Jeg ved godt man kan fjerne alt bloatware i windows 10 og det er netop det jeg ville hjælpe med... jeg kender den service som får windows til at downloade "recomended" skrald til ens pc... Jeg prøvede squ bare at hjælpe. Kan dog godt se det med at linke til sin egen side ikke er helt optimalt.. men jeg kender virkelig ikke andre programer som gør det samme.

28
30. september 2018 kl. 23:58

amen så må i sejle i jeres egen sø ;)

Ja man fatter HAT, når V2 har slettet og fjernet kommentare, uden at efterlade kommentare, forklaringer eller spor. Snart ingen grund til at kommentere i det hele taget, når indhold eller kommentare bliver slettet uden grund, eller historik, så nogle tråde som man synes man har læst. Helt ændre karakter og indhold.

Nu er det ikke os i kommentatorsporet, som fjerner eller slettet vilkårligt. Men man skal nok ikke oprette en ny profil, også linke til ens egen hjemmeside, som helt åbenbart kun er oprettet for at sælge link og trafik. Samt er fyldt med malware og spam, og software som i bedste fald bare er malware.

Tror de fleste her ved at man kan fjerne det meste bloware fra MS, med en admin kommandoprompt, eller andre ikke så tvivlsomme program. Vi brokker os bare over at det komme igen, og at det også er med på pro, og i versioner som er betalt dyrt.

27
30. september 2018 kl. 23:41

I siger i har brug for hjælp og så anmelder i min kommentar når jeg prøver på at hjælpe?.. Det for mig til at tænker på drengen der råbte ulv.. ;) men ja i så fald må hygge jer med jeres bloatware, virus og andet skrald som ligger på jeres pc. Jeg gider i vært fald ikke spilde tid på folk der er så utaknemlig som jer. :)

17
27. september 2018 kl. 09:18

Den eneste version af Windows 10, som ikke er total håbløs er LTSB.

Som meget få har adgang til. Men til dels ja.

Men har også oplevet problemer, her med den manglende opdatering. Nvidia driver ville ikke installere på en ældre windows installation.

Hvis man bruger den til spil, så vil nogle spil også blive ustabil eller stoppe på grund af anti snyd software og lignende, hvis du køre med ældre kerne.

Men forstår ikke microsoft. Kan måske godt forstå at de som har købt en home med en for producenterne billigt OEM version, gerne vil tjene lidt mere. Men at også pro udgaver, og fulde versioner også skal fyldes med SPAM det forstår jeg ikke.

15
27. september 2018 kl. 08:27

Dette er blot resultatet af Windows as a service. Når Microsoft ikke bare kan sælge en ny udgave af Windows om et par år bliver de jo nødt til at tjene deres penge på en anden måde. Blandt andet pga. bloatware har jeg valgt at skifte OS på min studie bærbar.

14
26. september 2018 kl. 23:48

De billige licensers lovlighed er forklaret her, da der er faldet en EU dom som fastslår at de billige licenser er lovlige på betingelse at:

  • De er købt fra en sælger i et EØS-land
  • De ikke oprindelig er købt til videresalg
  • At de købes til eget brug.

https://www.kromannreumert.com/Nyheder/2012/09/Ny_afgoerelse_fra_EU_Domstolen_Software_kan_nu_frit_overdrages

http://kammeradvokaten.dk/media/2351/retstilstanden-for-saelgere-og-koebere-af-brugte-licenser.pdf

13
26. september 2018 kl. 19:47

Desværre betyder LTSB, at hvis du har Office installeret, så mister du supporten... LTSB er kun til ATM maskiner og lign løsninger (iflg MS) Det gør normalt ikke noget privat men i større organisationer kan det være et NoGo. Store organisationer der hellere vil have kontrol og driftsikkerhed foran bloatware er tvunget til at installere en consumer version af Win10 og dermed bloatware, for at få support...

Please en eller anden sig at jeg tager fejl og MS ikke fortæller det korrekt.

12
26. september 2018 kl. 19:18

Den eneste version af Windows 10, som ikke er total håbløs er LTSB.

Desværre skal man have en god arbejdsgiver, hvis man skal have det som privatperson.

Vh Rune

10
26. september 2018 kl. 15:29

...kun consumer udgaverne og ikke enterprise udgaverne?

9
26. september 2018 kl. 14:37

Nej, det er det faktisk sandsynligvis ikke.</p>
<p>Meget stor sandsynlighed for, at disse billige keys kommer pga. chargeback fraud, dvs. en person stjæler et kreditkort, køber så mange licenser han kan, kortet spærres og pengene føres tilbage - men køber har stadig nøglen og sælger den videre.</p>
<p>Hvis du køber en sådan licens er den hermed pr. definition tyvekoster, og det er bestemt ikke lovligt.

MS er også blevet hørt om sagen, og om det lovlige i dette. og om prisen og de er ikke vendt tilbage med en god forklaring.

"Microsoft Danmark om drønbillige Windows 10 Pro-licenser på Amazon: »Det virker en lille smule underligt«"

Hvis det var svindel tror du så ikke Microsoft og Ebay vil have lukket for salget det gør de ikke. Nogle af sælgeren har solgt gennem mange år ?

Det drejer sig sandsynligvis om OEM, eller ubrugte licens købt sammen med PC'er hvor man har haft anden aftale med Microsoft, og lignende licenser. Det kan så godt være at sælgeren ikke overholder Microsoft Licensregler, men de står så bare ikke over Europæisk lov.

Ligesom du har ret til at sælge en brugt licens. Microsoft gør ikke noget ved dette, da de ikke kan det. Hvis de forsøge får de sandsynligvis en bøde på samme størrelse som google, for overtrædelse af konkurrence regler i EU.

Eller du mener at det Danske forbrugerråd er godt tosset ? Vil mene man er tosset, hvis man vil give en 10 dobbelte pris i Danmark, for samme varer i EU og Ebay

"Forbrugerrådet Tænk: Man skal være godt tosset for ikke at købe billige Windows-licenser på Amazon"

"I forhold til lovligheden peger hun på, at der eventuelt kan være bestemmelser i licensvilkårene hvor der står, at man kun må købe via Microsoft. På den anden side ville sådan en bestemmelse læne sig mod en overtrædelse af konkurrencereglerne, fortæller"

https://www.version2.dk/artikel/forbrugerraadet-taenk-man-skal-vaere-godt-tosset-ikke-at-koebe-billige-windows-licenser-paa

8
26. september 2018 kl. 14:12

Nej, det er det faktisk sandsynligvis ikke.

Meget stor sandsynlighed for, at disse billige keys kommer pga. chargeback fraud, dvs. en person stjæler et kreditkort, køber så mange licenser han kan, kortet spærres og pengene føres tilbage - men køber har stadig nøglen og sælger den videre.

Hvis du køber en sådan licens er den hermed pr. definition tyvekoster, og det er bestemt ikke lovligt.

Man ser det samme i spilindustrien på f.eks. g2a.

I nogle tilfælde kan man dog være heldig at få en legit key til ingen penge.

Anyway, er drøntræt af Microsoft's opførsel på det her område. Jeg håber folk skifter til Linux hvis de bliver tilstrækkeligt trætte af det.

7
26. september 2018 kl. 12:54

Ser det ikke som jorden største problem, at de preinstallerer programmer, som jeg har meget lille sandsynlighed for at finde interessant.

Mit største issue med preinstalleret software er, at nogle af dem kommer igen, når man opdaterer til de to større opdateringer Windows får omkring marts/april og november.

Så når jeg allerede har fjernet den ene af de tre Xbox app eller Solitære, så skal den ikke komme igen ved opdatering til 1803. Det gør Disney spillene trods alt ikke.

Det andet må de også godt fikse, men det er en one time ting, og det er også standard på telefoner, så den irritation overlever jeg.

6
26. september 2018 kl. 12:38

Man skal godt nok spidse øre, når koden bliver læst op, fordi den kommer i en hastighed af 2 cifre per sekundt

Det er mere indtastningen som kan drille synes jeg. Eller hvis man har fået nyt hardware, og man derfor skal have fat i en medarbejder for at aktivere licensen. Det sker altid uden for deres åbningstid :-(

Men forstår da ikke vi skal have Downvote for at påpege, at man kan spare meget store summer ved at købe fuldt lovlige og billige licenser på nettet. At betale 20-30 kr, og modtag en licens på 5 minutter via mail, mod de 400-1000,- kr som Microsoft Danmark tager

Og det er ikke kun Desktop eller Klienter, prøv at søg i tyskland, så er der også billige "brugte" Licenser til selv meget dyrt software.

Har selv helt droppet Microsoft Action Pack, det blev dyre og dyre, og da jeg ikke bruger onedrive eller deres Office pakke. Her er Libreoffice langt nemmere og lige til. Så var det kun deres sky tilbage. Og da jeg nu selv har server hjemme til test, så bruger jeg heller ikke længere deres sky.

På server siden har jeg for længe siden droppet Windows som Barebone. Hvis man kan nøjes med et par servere så er VMware gratis, langt nemmere at gå til, og understøtter mere hardware. Et par Linux virtuelle server til Filserver, test, og andet. Også en enkelt virtualiseret Windows 10 til det som ikke kan køre andre steder. Exchange server og andet lignende skrammel undgår man ved at bruge skyen til de ting.

PS: Jeg snakker mindre firmaer, som ikke har tid/råd til egen "PCmand" Formoder de også helt store firmaer som har mange medarbejder også flytter deres ting væk fra Windows platformen. Her nok mest på grund af sikkerhed og stabilitet.
Så hvis MS sætter prisen op, så er det sikkert på grund af et svindende market. Deres gamle monopol er ved at forsvinde, og deres guldkalv Office ligeså. Da mange jo kan nøjes med Google eller lignende. Men et højere pris vil på den længere sigt, nok ikke øge indtjeningen, måske bare flytte flere bruger væk. På desktop market tager Apple jo pænt store andel.

5
26. september 2018 kl. 12:20

Jeg køber så OEM licenser. De virker også ganske fint.

Eneste ulempe: Jeg skal ringe til et dansk Microsoft nummer for at få den aktiveret.

Her skal jeg indtaste 32 cifre (eller noget i den stil), hvorefter jeg får en anden kode retur i samme længde.

Man skal godt nok spidse øre, når koden bliver læst op, fordi den kommer i en hastighed af 2 cifre per sekundt.

3
26. september 2018 kl. 11:53

Jo den er nu god nok... bruger selv 20-30 minuter hver gang der skal laves image, på at fjerne disse fra en ren Windows 10 Pro ISO

2
26. september 2018 kl. 11:39

..."Computerspillene Candy crush og Disney Magic Kingdom samt musiktjenesten Spotify er blandt de programmer, du så at sige får med i købet."

Jeg har en fuldt opdateret Windows 10 Pro, og har aldrig set disse programmer, og har lige søgt om de skulle gemme sig, men nej.

Påstandene i artikler må være forkerte. Jeg ser helst fakta i nyheder fra Version2

Den gamle ingeniør

1
26. september 2018 kl. 11:15

-- og det ved de ...

Og husk så lige: Det, du ikke kan slå offentligt op på Rådhuspladsen, skal du lade være med at transmittere via internettet.