Intels nye serverprocessor har 56 kerner og AI-accelleration

8. august 2019 kl. 13:475
Intels nye serverprocessor har 56 kerner og AI-accelleration
Illustration: PR-foto.
De nye Xeon Scalable-processorer får indbygget accelleration til træning af maskinlæringsalgoritmer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Intel gik tirsdag ud med information om sine kommende processorer i Xeon Scalable-familien. Processorerne har kodenavnet ‘Cooper Lake’ og skal efter planen komme på markedet i løbet af første halvdel af 2020.

Processorerne er beregnet til datacentre og kraftige servere.

Ifølge Anandtech er Cooper Lake en forbedret udgave af Intels eksisterende Xeon-processorer produceret med en 14 nanometer produktionsproces.

Den første Cooper Lake-processor er en 56-kerners version af Xeon Platinum 9200, en processor, som blev lanceret tidligere i år – men dengang i en version baseret på ‘Cascade Lake’, hvor der benyttes BGA (Ball Grid Array) i stedet for ben (eng. pins), som går ned i en processorsokkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye Cooper Lake-version vil benytte en traditionel CPU-sokkel, som vil være kompatibel med næste generation 10 nanometer Xeon-processorer (‘Ice Lake’).

Fokus på maskinlæring

En af de vigtigste nyheder i Cooper Lake-versionen af Xeon Platinum er understøttelse af nye processorinstruktioner kaldet bfloat16, som udnytter det høje antal kerner til hurtigere at kunne træne maskinlæringsalgoritmer. Processoren har også større hukommelsesbåndbredde end Xeon Platinum 8200-platformen.

Bfloat16 – forkortelse for ‘Brain Floating Point’ – er et floating point-format, som Google har udviklet specielt til sine Tensor Processing Units (TPU), som er chips skræddersyet til maskinlæring.

Med bfloat16 kan man repræsentere et større område af værdier på samme plads i hukommelsen, men med lavere præcision. Det gør formatet bedre egnet til maskinlæring og giver øget ydelse. Intel har et whitepaper på bfloat16 her.

Artiklen er fra digi.no.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
13. august 2019 kl. 15:59

Når programmer og spil for alvor, tager de mange flere kerne i en Ryzen til sig, så bliver det kun bedre.

Problemet er bare at der er en grænse for hvor meget du kan parallisere forskellige opgaver – der er ikke nogen magisk sovs der kan hældes ud over en kodebase.

Den helt store gevinst i forhold spil var da GPU'erne fik deres gennembrud, da store dele af grafikpipelinen er massivt paralleliserbar. Der er sandsynligvis stadig forbedringer der kan laves, men kan man fx parallelisere et komplekst spils "tick" håndtering, og stadig beholde deterministisk opførsel?

Så længe der er sekventielle dele bliver vi ramt af Amdahls lov :-)

4
9. august 2019 kl. 12:35

Som MS, når support for en eller anden til kommer i næste version eller år. Mens det i virkeligheden tager meget længere tid, og når det så endeligt kommer, så er der andre løsninger eller så er det ikke aktuelt længere.

Står og overveje en AMD Threadripper, men de nye AMD Ryzen 9 3900X er langt bedre end Intel Core i9-9900K, og er lige så god også når det gælder Singel Kerne. Og software producenter er ved at få fingeren ud, både på CAD og spil siden. Producenterne er begyndt at udnytte de mange kerner, på grund af at intel også er kommet med på vogen, samt at de nye konsoler, også bliver bedre med felre kerner, men ikke meget hurtigere afvikling i den enkelte kerne.

Hvis vi taler mindre firmaer, som gerne vil have noget jern selv. så tror jeg at en ny Ryzen Threadrippe vil være et meget godt køb. Der er tilstrækkeligt med kerner og RAM til mindre firmaer, og med pcie 4.0 også mulighed for at komme af med data. Så vi skal efterhånden meget langt op i computer kraft, hvis en rigtigt server CPU som Xeon eller Epyc skal overvejes. Det er sefølgeligt kun hvis vi taler Intel. Som har været total bange for at kanibalisere sit server marked. AMD har en anden holdning. Så software og undersøttelse af Ryzen Threadrippe er også fint på arbejdsstation og server siden.

Men Intel bliver kørt over. Hvis også AMD får lanceret en ny mobil APU, med Navi grafiksæt. Så er de slået på alle platforme både på pris og ydelse.

https://www.version2.dk/artikel/amd-lancerer-verdens-foerste-7-nm-serverprocessor-google-vil-bruge-datacentre-1088656

3
8. august 2019 kl. 21:38

Men Intel har iriteret mig lidt, i de sidste 5-10 år, ved bare at levere lidt højere CPU ydelse, ikke flere kerner eller andet. De kunne , skulle eller burde have gjort det langt bedre.

Enig, jeg tror der var i 2016 jeg begyndte at kigge efter om jeg skulle have en ny PC, når de nu kom med deres lovede 10nm processorer og jeg må sige at hver eneste gang siden da har de "snydt" og er blevet på 14nm og hver eneste gang har jeg set på statistikken i forhold til min nuværende processor og tænkt "Fuck, det var ikke meget den kører hurtigere reelt".

Det er først nu hvor AMD har smidt Ryzen på gaden og dermed tvunget Intel til at oppe sig at der er sket lidt, men ekstra kerner gør jo ikke deres processorer hurtigere i enkeltkerne performance.

Jeg er begyndt at kigge rigtigt meget på AMD igen, var selv AMD "mand" i gamle dage, så er ikke bange for dem og hvis DE kan levere det, Intel åbenlyst ikke kan, så bliver det sgu nok en AMD.

Surt for Intel som nu har ventet på mine penge så længe... :)

2
8. august 2019 kl. 18:13

Kun til privaten. Der er dog kun op til 64 tråde her, men stadig mulighed for dual chip. I denne højend arbejdsmaskinne/server del.

Prisen er rigtige fine, især hvis man kan bruge sidste års moddel. Samt MOBO kan genbruges i flere gennerationer.
Så hvis man ikke spiler, mun kun bruger server til grafik og video, så kan man få rigtigt mange kerne, meget billigt. Prisen starter ved under 2000,- kr-

Det giver server kraft til video og grafikbehandling, samtidigt med at den også kan bruges til SPIL, og det samtidigt til en meget god pris.

Er færdigt med Intel, til problemet med Spetra er løst, og strømfrobruget er gået ned.

Hvis vi bare taler dekstop, og ingen eller kun lidt spil. Så kan en raspberry pi 4 med 4 Gb ram være en mulighed, eller er der ikke meget som slår en Ryzen 2400G. Lille strømforbrug, godt indbygget grafikort, som kan køre spil i 720p.

Så jo Intel har et problem. Især spetra som har betydet at den Intel CPU som fungeret fint og kørte godt, fuldstændigt mistet pusten med et par sikkerhedsopdateringer for et par år siden.

Når programmer og spil for alvor, tager de mange flere kerne i en Ryzen til sig, så bliver det kun bedre. Man kan sige at AMD måske var lidt for hurtigt ude, og satse på mange kerner i 2012.

Men igen, Intel virker presset, og det er godt. De har haft en sovepude de sidste 5-10 år, og det har ikke været god for forbruger, eller udviklingen ved Intel.

Men som det ser ud lige nu, så synes jeg for første gang at udviklingen og fremtiden ser meget mere lyst ud for AMD, og hvis ikke Intel virkeligt opper sig, så ser vi AMD sælge 80% af alle x86 chip om 3-4 år. Deres produkt er på alle områder nu bedre, og langt billigere.

Og det er dejligt ikke at købe et dyrt MOBO, som man skal skifte sammen med en ny CPU. Ved AMD, som også har langt billigere MOBO,er det næsten kun når der komme ny RAM teknologi, at der skal skiftets MOBO.

Og hvad betyder noget, som måske kommer til næste år, i EDB verden Når AMD render fra alt og alle nu, om et år er de meget længere. Måske 2 wafler på en CHIP så vi ser 128 kerner.

"AMD claims that Epyc sets no fewer than 80 new world records for CPU performance as measured in a wide range of industry-standard benchmarks, with "

https://www.extremetech.com/computing/296307-epic-win-amds-64-core-7nm-epyc-cpus-leave-xeon-lying-in-the-dirt

PS. ER ikke efter decideret efter Intel, var nu meget glad for AMD i Athlon dagene, da man der også fik rigtigt meget for pengen. Men Intel har iriteret mig lidt, i de sidste 5-10 år, ved bare at levere lidt højere CPU ydelse, ikke flere kerner eller andet. De kunne , skulle eller burde have gjort det langt bedre.

Men især deres uvane med at kræve et nyt MOBO og CPU Kølere for næsten hvert CPU er en meget dårligt uvane, som piset mig af. Når man køber Vandkøling eller dyre blæsere for at slippe for larm, gider man ikke at skifte det (efter min mening helt unødvendigt) med en ny CPU.

1
8. august 2019 kl. 14:37

Det ligner fin spin fra Intels side at forsøge at distrahere fra det faktum at Xeon bliver sat solidt til vægs af AMDs nye EPYC 2:https://www.servethehome.com/amd-epyc-7002-series-rome-delivers-a-knockout/

Der er flere gode citater i den anmeldelse. Lignende findes hos Anandtech og Phoronix:

  • "If Intel Xeon is the BMW 3-series, AMD EPYC is the Tesla Model 3 of the industry. Ask the automotive folks where momentum is there."
  • "The second item of note is that we did bring quad-socket Intel Xeon solutions into this chart. Frankly, we had to. Without the quad-socket solutions being added, Intel would have been too far behind."