Intel vil tage kunstig intelligens til næste niveau

Intel har lanceret en ny serie processorer specielt beregnet på kunstig intelligens og machine learning.

Processoren har fået navnet Nervana Neural Network Processor (NNP) og er baseret på teknologi, Intel fik adgang til, da de i august sidste år opkøbte Nervana Systems for 350 millioner dollars.

Med lanceringen af Nervana NNP prøver Intel at styrke sin position i et marked, hvor blandt andet Nvidia har fået et stærkt fodfæste. I dag bruges nemlig ofte grafikprocessorer (GPU’s) i stedet for traditionelle CPU’s for at accellerere AI-opgaver.

Også Qualcomm, som producerer processorer for blandt andet mobiltelefoner, har for nylig annonceret, at de arbejder med teknologi specielt udviklet for AI.

Specialchip for AI

Google har også fået et stort forspring frem for Intel inden for AI og lancerede allerede i maj 2016 en specialprocessor for AI – Tensor Processing Unit (TPU).

Nervana NPP er den første processor fra Intel, som er bygget specielt med AI for øje, og de første leverancer af processoren vil ske ved udgangen af 2017.

»Vi har flere generationer med Intel Nervana NPP-produkter undervejs, som vil give højere ydelse og gøre det muligt med nye niveauer med skalerbarhed for AI-modeller. Dette gør, at vi er på vej til at nå målet, vi satte sidste år, som var at opnå 100 ganger højere AI-ydelse inden 2020,« skriver Intel-chef Brian Krzanich i et blogindlæg.

Intel går ikke så meget i detaljer, men den nye processor har en arkitektur, som adskiller sig væsentligt fra selskabets sædvanlige x86-processorer.

Processorerne skal være lavet for at kunne opnå en høj grad af skalerbarhed og parallelkøring, blandt andet ved at benytte et nyt numerisk format kaldet Flexpoint. Det er også muligt at lade mange processorer operere sammen som én stor, virtuel processor.

Intel har mere information om processoren her.

Denne artikel blev først publiceret på digi.no.

Læs også på Ingeniøren:Næste generation AI-chipsæt kan gøre skyen overflødig

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere