Intel slår igen mod ARM: 64 bit Atom-processor på 6,1 watt til serveren

Intels nye Atom-processorer til servere kan køre 64 bit med en effekt på 6,1 watt. Målt på energiforbrug er Intel dog stadig bagud i forhold til ARM.

Intel har nu lanceret den første serie af Atom-processorer, som skal forhindre den rivaliserende ARM-arkitektur i at få samme fodfæste inden for det spirende marked for såkaldte mikroservere, som arkitekturen har fået på mobile enheder.

Atom blev oprindeligt udviklet til billige netbooks, men ligesom ARM-arkitekturen er blevet interessant for serverproducenter, så vil Intel også gøre Atom interessant som server-processor.

Det er den nye 1200-serie det første alvorlige bud på. Det er nemlig en 64 bit System-on-chip processor, som stadig er bagudkompatibel med x86-arkitekturen. Dermed kan servere med Atom 1200-processorer køre det meste software på markedet.

Dét er det svage punkt for ARM-arkitekturen, men dog mindre relevant, hvis man har tænkt sig at køre med de mest almindelige applikationer på eksempelvis Linux, som er oversat til ARM.

Intel har også forbedret Atom-processorernes energiforbrug. Den mest økonomiske af de tre nye processorer i 1200-serien har en effekt på 6,1 watt. Dermed rykker Intel tættere på de 5 watt, som en serverchip fra ARM kræver.

Men i realiteten er regnestykket lidt ringere for Intel, skriver ZDNet, fordi ARM medregner effekten af netværkskortet og hukommelsen i de fem watt, hvilket Intel ikke gør.

Til gengæld understøtter ARM endnu ikke 64 bit, og Atom-processorerne understøtter også op til otte gigabyte DDR3-hukommelse med fejlkorrektion, ECC.

Både ARM og Atom er beregnet til mikroservere, som er beregnet til miljøer, hvor mange men ikke nødvendigvis særlig kraftige processorer eller enkeltservere er den mest økonomiske løsning.

For Intel vil de nye Atom-processorer således også være i forlængelse af Xeon-processorerne, som stadig har en væsentlig højere elektrisk effekt end Atom og ARM.

De nye Atom-processorer er fremstillet med Intels 32 nanometer-teknologi, og Intel forventer at kunne sænke energiforbruget yderligere i takt med, at selskabet tager først dets 22 nanometer-teknologi, som allerede bruges til Core-processorer til pc'er, i brug i 2013 og dernæst 14 nanometer i 2014.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johnnie Hougaard Nielsen

Det ser ud til at stykprisen (ved partier over 1000) for Centerton er $54, altså betydeligt højere end ARM chips, især når der også er brug for andre chips udenom. Når økonomien allerede er argumentet for at overveje skift til ARM servere, er der altså stadig et stykke vej før Intel er rigtig konkurrencedygtige. Og det er jo ikke sådan at ARM og producenterne har tænkt sig at undlade yderligere fremdrift....

 • 9
 • 0
#4 Johnnie Hougaard Nielsen

Intel har dog den fordel at Atom er en X86 processor, hvilket gør det noget nemmere da der ikke kræves ændringer af ens system.

På en meget stor del af ikke-Windows markedet er dette af mindre og mindre betydning. Så svært er det jo heller ikke at compilere software til en anden processor, og for mikroserver hardware med en SOC er det mindre væsentligt hvilken chip der skal sættes på - så længe systemet bliver billigt at fremstille og drifte.

 • 5
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Og så må man spørge sig selv om Windows Server reelt er en løsning på et letvægts-CPU.

Den er dog ikke mere letvægts end at den kan trække en workload svarende til en regulær server for nogle år siden. Små billige SOC baserede servere kunne friste på steder der ikke egner sig til en virtualisering, fx i NAS servere der kan meget mere end at gemme filer.

 • 1
 • 0
#7 Sune Marcher

Hvis det du i virkeligheden prøver på at sige er at Windows er et skod-OS der kun kører på en arkitektur, synes jeg du skal sige det klart :-)

Hvor mange platforme er det NT har været ported til efterhånden? Granted, ikke nær så mange som BSD eller Linux, men at påstå det er x86-only er jo ikke sagligt.

Og der er dælme meget C/C++ kode der ikke er særligt portabelt - hverken mellem hardwarearkitekturer eller forskellige operativsystemer.

 • 0
 • 1
#9 Johnnie Hougaard Nielsen

Og Windows Server har ikke taget på i den mellemliggende tid?

Jo, i høj grad. Pointen var mere at den lave ende af server markedet kan klare sig glimrende på det niveau som der efterhånden kommer billigere SOC bokse til, og uden at have behov for Windows Server.

Det kan siges at markedet for Windows Server maskiner presses af SOC systemer nedefra, og cloud computing ovenfra. Altså områder hvor low-cost ARM chips har gode muligheder for at markere sig.

Godt at få mere reel konkurrence på processor markedet igen :-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere