Intel skal producere ARM's processorer

Intel har skiftet sit fokus fra pc’er til mobile løsninger – og skal nu også producere processorer baseret på ARM’s teknologi.

Intel Developer Forum, San Francisco: Intel har indgået en aftale med ARM om, at firmaet nu kan producere System-on-a-Chip-processorer baseret på ARM’s Artisan-platform, blev det annonceret på førstedagen af Intel Developer Forum i San Francisco.

Læs også: Pc’en på vej ud: Intel vil rekonstruere sig selv

Forskellen på Intel og ARM er, at Intel både designer og producerer egne chips, mens ARM kun leverer design, hvor firmaets kunder selv skal sørge for at få dem produceret. Blandt de øvrige firmaer, der producerer ARM’s processorer, er Samsung og TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Aftalen er vigtig for både Intel og ARM. For Intel giver den mulighed for at producere processorer baseret på ARM’s instruktionssæt. Intel opgav for mange år siden at fremstille de såkaldte XScale-processorer, der ligeledes var baseret på ARM’s teknologi.

For ARM betyder det, at firmaet, der for nylig blev købt af japanske Softabank, nu får adgang til at få produceret processorer i Intels avancerede 10 nm-teknologi.

Netop 10 nm-teknologien har stor betydning for mange af ARM’s kunder, da det dels betyder et lavere effektforbrug, men formodentlig også billigere processorer, da der kan være flere processorer på en enkelt wafer.

Intel er ikke en nybegynder i foundry-segmentet (produktion af chips for andre, red.), men har haft lidt problemer med at skaffe kunder, da der er masse af konkurrence på området fra blandt andet firmaer som Global Foundries, der tidligere var ejet af AMD.

For Intel betyder aftalen også, at der bliver mulighed for at udnytte overskydende kapacitet i Intels produktionsfaciliteter, der ikke er fuldt udnyttet, da salget af stationære computere og notebook er meget svagt stigende i forhold til mobile løsninger, hvor Intel indtil videre ikke har haft den store succes med firmaets Atom-processorer.

Også når det gælder Internet of Things, er aftalen ganske vigtig, da mange af disse løsninger baserer sig på batteridrevne, indlejrede løsninger, hvor et lavt effektforbrug er en af topprioriteterne.

For nuværende producerer Intel foruden egne chips hovedsageligt chips for LG samt en række mindre virksomheder, der har behov for specialiserede chips til blandt andet routere.

Som et kuriosum kan det nævnes, at det med den nye aftale faktisk ikke er den første ARM-chip, som Intel skal producere. Intel producerer faktisk allerede en ARM-chip for en kunde, men den sidder i et lille hjørne som serviceprocessor i en langt større og mere avanceret router-chip.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lars Jensen

I går skrev I at PC er på vej ud: https://www.version2.dk/artikel/pcen-paa-vej-ud-intel-vil-rekonstruere-s...

I dag er der en svagere stigning i PC salg? "salget af stationære computere og notebook er meget svagt stigende i forhold til mobile løsninger".

Salget af computere er ganske vist svagt stigende ift. mobile løsninger, men det ser ikke ud til at salget af PC er faldende. Eller er teksten meget dårligt formuleret?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere