Intel: Produktionen af Sandy Bridge er startet

Masseproduktionen af processorer med Intels nyeste arkitektur og integreret grafik er begyndt. Det vil give langt kraftigere grafikydelse som standard fra 2011.

Nu ruller den næste generation af Intels processor-familier ud fra fabrikkerne. Produktionen af Sandy Bridge er begyndt, mens lanceringen vil ske i første kvartal af 2011.

Det fremgik af Intels telefonkonference tirsdag aften, hvor firmaet også annoncerede et kvartalsresultat, der er det bedste nogensinde i firmaets historie.

Sandy Bridge er kodenavnet for Intels seneste mikroarkitektur ? den arkitektur, der afgør, hvordan instruktioner behandles internt i processoren. Denne chip-generation er baseret på 32 nm procesteknologi, men den virkelige nyskabelse er introduktionen af integreret grafik på selve chippen.

Hidtil har integreret grafik været en del af nordbroen på bundkortet, hvilket har betydet, at den har været fremstillet i meget ældre procesteknologi. Typisk var det 90 og 65 nanometer, hvilket har givet en meget ringere ydeevne, end det fremover bliver tilfældet, hvor grafikken produceres med 32 nanometer-teknologi, præcis som resten af hovedprocessoren.

Den officielle lancering af Sandy Bridge finder først sted i første kvartal 2011, men allerede under Intel-konferencen IDF i sidste måned i San Francisco, løftede Intel sløret for specifikationerne.

Ved introduktionen kommer der processorer med to og fire kerner, mens der senere er lagt op til processorer med seks og otte kerner.

Clockfrekvensen bliver på mellem 2,3 og 3,4 GHz med mulighed for at nå helt op på 3,8 GHz, når kun en enkelt processorkerne anvendes. Den integrerede grafik arbejder med en clockfrekvens på 650 til 850 MHz, men her er også implementeret Turbo Boost-teknologi, der giver mulighed for at sætte frekvensen på grafikken op til 1,3 GHz, hvis processoren i øvrigt ikke arbejder ret meget.

Undersøgelser, som Intel har foretaget, viser, at det er sjældent, at både processorkerner og grafik arbejder for fuld kraft på samme tid, hvorfor Intel har valgt at implementere Turbo Boost.

Som noget helt nyt introducerer Intel også Dynamic Turbo, der giver mulighed for at øge frekvensen for en enkelt processorkerne med op til 37 procent over det sædvanlige i op til et minut, hvis ellers resten af platformen tillader det.

Dermed tillader Intel også for første gang en midlertidig overskridelse af den effekt, chippen under normale omstændigheder er godkendt til, kendt som Thermal Design Power. Alle processorvarianterne understøtter Hyperthreading, der giver mulighed for at afvikle op til to procestråde per processorkerne,

På hukommelsessiden bliver der understøttelse af DDR3-1000 og indbygget L3-cache på op til 8 MB.

Størrelsen på en quadcore-processor bliver på 225 mm², mens effektforbruget for processorerne vil ligge på mellem 35 og 95 W for de stationære processorer, og de mobile varianter har et forbrug på mellem 35 og 55 W.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nicholai Hansen

Denne artikel er sjusket.

"Hidtil har integreret grafik været en del af nordbroen på bundkortet, hvilket har betydet, at den har været fremstillet i meget ældre procesteknologi."

Intel laver og sælger allerede processorer med grafikkort på samme die, så grafikkortet er allerede flyttet væk fra nordbroen.

Nordbroen er tit fremstillet ved ældre procesteknologi, det er en simpel måde at genbruge den teknologi virksomheden allerede har betalt for. Dette er dog ikke ensbetydende med at en nordbro skal fremstilles i ældre procesteknologi, fx kan en gammel 130 eller 90 nm 939 processor fra AMD sagtens anvendes sammen med en 785 nordbro, som er 55 nm [1].

"På hukommelsessiden bliver der understøttelse af DDR3-1000 og indbygget L3-cache på op til 8 MB."

DDR3-1000 eksisterer slet ikke. Hvis denne ram type eksisterede, ville det være ret dårligt arbejde fra intel at kun understøtte op til denne hastighed, da deres nuværende processorer understøtter 1333 MHz ram, hvis det er MHz der henvises til.

Artiklen glemmer desuden helt at nævne at processorne kan købes med to forskellige størrelser af grafikkort, hvilket er rimelig vigtigt i forbindelse med at højere ydelse nævnes.

[1] Asrock 939A785GMH/128M tilbyder sådan en kombination

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere