Intel, Microsoft og Google raser over T-Mobiles spærring af Skype

Tyske T-Mobile vil lukke af for Skype på kundernes iPhones. Europæisk VoIP-organisation med bla. Intel og Google på medlemslisten raser, mens dansk EU-parlamentariker er bekymret på forbrugernes vegne.

Syv af de store leverandører af internetteknologi i Europa er rasende på den tyske teleudbyder T-Mobile, der har meddelt, at man fremover vil lukke af for Skype på kundernes iPhones. Også den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose er bekymret på forbrugernes vegne.

Leverandørerne i VON Coalition Europe tæller blandt andet Intel, Google, Microsoft og Skype, og ifølge koalitionen er T-Mobiles blokering af Skype kun muligt, fordi EU-lovgivningen på teleområdet er for slap.

»Tirsdag i sidste uge stemte Europaparlamentet om en del af Telekompakken. Mange af bestemmelserne heri åbner døren for blokering eller degradering af indhold, tjenester og applikationer hos udbyderne med motiver, der rækker videre end blot effektiv styring af trafikken,« skriver VON Coalition Europe i en pressemeddelelse.

»De europæiske beslutningstagere må derfor sende et klart signal om, at forbrugerne bør kunne anvende tjenester, applikationer og indhold efter eget valg på ethvert offentligt netværk, uanset udbyder,« skriver VON.

VON er særlig bekymret for, at Telekompakken gør det muligt for teleoperatørerne at styre, hvilke applikationer og tjenester deres kunder kan bruge.

»T-Mobile, den største mobile netværksoperatør i Tyskland, har meldt ud, at virksomheden vil blokere Skype på iPhones i Tyskland for at give 'effektiv styring' af netværket,« skriver VON, der undrer sig over grundlaget for at lukke af for Skype.

»Det er ikke noget, der lader til at påvirke kapaciteten på mange andre operatørers netværk. Et typisk Skype-opkald bruger 8-20 kilobit per sekund, hvilket kan sammenlignes med at downloade en gennemsnitlig hjemmeside og derfor betragtes som en lav båndbredde-applikation,« skriver VON.

S: Begrænsning af tjenester er bekymrende
Socialdemokraternes Christel Schaldemose er medlem af Europa-Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse, og hun er bekymret for de videre konsekvenser af T-Mobiles spærring af Skype.

»Som udgangspunkt er jeg helt enig i, at det virker som en begrænsning lavet for at sikre, at der ikke anvendes andre løsninger end dem, der kommer teleudbyderen til gavn,« siger Christel Schaldemose til Version2.

»Det lyder ret bekymrende, for det stiller forbrugerne i en dårligere situation,« siger Christel Schaldemose.

Hun vil nu undersøge, om telekompakken bør tillade teleoperatørerne at begrænse brugerens muligheder for at bruge programmer og tjenester efter eget valg.

»Jeg kunne tænke mig at stille et spørgsmål til kommissionen, om det er i overensstemmelse med borgerens ret til at vælge frit mellem applikationer og tjenester,« siger Christel Schaldemose.

VON Coalition Europe består af medlemmerne iBasis, Intel, Google, Microsoft, Rebtel, Skype og Voxbone.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Trolle

Enhver som bare følger lidt med, ved jo at Telebranchen står for lukkede kredsløb med 100% kontrol og betalingssystem for alle ydelser og services. Og de føler selvfølgelig deres forretning truet. Deres attituder er så stik mod internet tanken, med fri bevægelighed af services og indhold på konkurrence lignende forhold. Deres konkurrence forhold er mellem teleudbydere og deres indholdsudbud. Og intet kan man på kryds og tværs mellem forskellige udbydere.

Og der undre ingen at IT verdenen protestere, fordi pludselig bliver der sat filtre for deres udfoldelse.

Kampen Tele - IT verdenen er bare lige startet.

 • 0
 • 0
#2 Leif Neland

Plejer skype ikke at være ret besværlig at holde ude fra et netværk?

Efter mine erfaringer så snor skype sig udenom firewalls, nat og andre forsøg på at spærre det ude...

Sip er "lettere" at begrænse.

 • 0
 • 0
#3 Jesper Louis Andersen

Det er nemt nok på en lukket platform såsom iPhone at lukke for en tjeneste, så længe du har Apple med ved din side. Det er vist hvad der er tilfældet her. Alternativt kan du have Skype med på din side også, så er lukning af den tjeneste en smal sag.

Problemet er, naturligvis, at teleselskaberne tager sig godt betalt for at levere telefonitjenester og Skype lader dig hoppe uden om. Det kan teleselskaberne ikke lide. Tabt fortjeneste er aldrig en god ting :)

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Hvis ikke de retter ind efter hvad forbrugerorganisationerne mener, så må vi have en generel forbrugerboykot af T-Mobile og Apple, dvs boykot alle produkter og ydelser fra de 2 selskaber.

Hvis T-Mobile kan bevise at deres tjenester lider hårdt under at nogen bruger skype, og at problemerne ikke kan løses, så stiller sagen sig anderledes, her taler vi kun om ren datatjeneste, og ikke om at kunden alternativt kunne blive en bedre forretning hvis kunden lavede et gammeldags telefoniopkald.

 • 0
 • 0
#7 Baldur Norddahl

Telebranchen har længe haft det problem at man ønsker at taksere bytes til forskellige takster. En SMS byte er meget dyr. Derefter kommer en talebyte. Og sidst kommer billige databytes.

Men en byte er bare en byte, og en besked sendt via instant messenger er ligeså effektiv som en SMS. Og en samtale ført via voice over IP ligeså god som en samtale ført over dyre samtalebytes.

Man kan ikke både tage 199 kr om måneden for frit forbrug (=20 GB/måned hos Hi3g) på et data abonnement og samtidig taksere samtaler til 59 øre per minut. Det er umuligt at bruge 20 GB/måned kun med voice over IP samtaler.

Deri ligger det grundliggende problem. Telebranchen må finde sig i at guldægget er blevet gammelt.

 • 0
 • 0
#12 Elias Holm

Jeg har en HTC touch hd. Jeg kunne godt bruge MSN før i tiden men nu hvor jeg er skiftet til TDC grundet abm med fri tale kan jeg ikke komme på msn via mobilnettet. Jeg kan sagens surfe og lave andre ting som før via mobilnettet og msn virker da også fint når jeg er på et wifi netværk. Det sjove er at jeg kan se at TDC sælger brug af msn som et tillægsprodukt.

 • 0
 • 0
#13 Thomas Møller

Da jeg fik min HTC Touch Diamond i sin tid havde jeg også et par problemer med at få den på MSN over TDCs net. Det eneste der skulle til var at skifte den internet profil den som standard benyttede sig af. (Der ligger 2 profiler man kan bruge)

Ikke at det har noget at sige, men:

TDC's Windows Live Messenger tjeneste lukkes

TDC har valgt at lukke for tillægsproduktet Windows Live Messenger, da vores kunder ikke bruger tjenesten i tilstrækkelig grad. Nedlukningen får virkning fra den 19. maj 2009, hvorefter produktet ikke vil kunne benyttes med dit TDC abonnement.

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Nu har jeg ikke en HTC, men hvorfor f..... skal man betale ekstra for messenger på mobilen? Hvis man har en forbindelse til internettet, må det være det? Jeg har også set at 3 har sådan et tillægs produkt men jeg har aldrig forstået hvorfor man skulle betale ekstra for det.

Det virkede iirc fint på den første kamera telefon fra Nokia (kan ikke huske navnet) med et 3 parts program.

Det virker også på min iphone med et gratis program med tdc forbindelse. (dog skal man betale for programmet hvis man vil have push).

Hvad for man for pengene ved at købe en messenger service?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere