Intel løfter sløret for ny serie af 14 nanometer-processorer: Intel Core uden blæser

Efter forsinkelser er Intel nu klar til at producere Broadwell-processorer med 14-nanometer-teknologi. Den første bliver Intel Core M, som kan klare sig uden aktiv køling.

Det tog lidt ekstra tid at få styr på produktionsprocessen, men nu er Intel klar til at tale om lanceringstidspunkter for næste generation af firmaets pc-processorer, der går under navnet Broadwell.

Dermed vil den nye 14-nanometer-teknologi blive brugt i computere og tablets, der når ud til butikkerne inden jul, lyder meldingen, mens det store ryk kommer i starten af 2015. Det skriver en stribe amerikanske medier, som har været til pressemøde hos Intel.

Første medlem af Broadwell-serien, som kommer til at afløse den nuværende Haswell-generation, bliver den lille og energieffektive Core M-processor, beregnet til brug i tablets og ultrabooks. Som den første Intel-processor, der bærer Core-navnet, kan Core M fungere uden aktiv køling, hvilket jo er et krav til en tablet-chip. Ifølge The Register har Intel dog også bygget en dock til en tablet med Core M, hvori der indgår en blæser, så hastigheden kunne skrues op. Spørgsmålet er derfor, hvor hurtig den nye processor vil være, når den skal køre uden aktiv køling.

Intel vil endnu ikke ud med præcise data om de nye processorers ydeevne og energiforbrug, men i en sammenligning med Nehalem-serien fra 2010 kunne Intel fortælle om et strømforbrug på en fjerdedel, mens ydeevnen er fordoblet, og grafikhastigheden er syvdoblet.

Da Core M-chippen er 30 procent tyndere end forgængerne i Haswell-serien, kan den bruges i tablets, der er ned til 7,2 millimeter tykke samlet set.

Ud over Core M-processoren er der også produkter på vej til alt fra små indlejrede computere til store serverracks, alle baseret på den nye 14-nanometer-teknologi. Hvornår de rammer markedet, kunne Intel ikke fortælle endnu. Problemerne med produktionen af de mikroskopisk små chips har gjort det umuligt at køre en bredside ud med alle slags processorer på én gang.

Læs meget mere om teknologien bag den nye Broadwell-serie hos Ars Technica og hos Anandtech.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Martin Rasmussen

Hvis du har en stationær, så kommer du til at vente... en del endnu; http://wccftech.com/intel-broadwell-enthusiasts-delayed-2015/ Det er kun der hvor Intel er presset af konkurrence(ARM) at de levere broadwell(core-m) her og nu. Desktop versionerne -H -K osv, kommer efter sigende først til Maj 2015, eller derefter.

Problemet for Intel, er at de på det tidspunkt næsten skal have Skylake klar, inden for et par måneder.

Men hvis du har en bærbar, så ser December 2014 pt ud til at være bedste gæt på en udgivelse af ultrabook(-U) udgave, herfra. Andre ikke så sophistikerede udgaver kommer mellem Jan og Maj 2015.

Med andre ord... Du skal vente rigtig længe for at få fat i en opgradering som ikke er Haswell.

YAY for konkurrence!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere