Intel kombinerer SSD og lynhurtig Optane-hukommelse

Illustration: Intel
Skal gøre SSD’en meget hurtigere.

Længe har almindelige SSD’er været midlet til at sørge for hurtigere læsning og skrivning af programmer og brugerdata på pc’er. Men før eller senere kommer der altid nogen, som er endnu hurtigere. Og dyrere.

I stationære pc’er, i hvert fald dengang hvor SSD’er var temmelig små og dyre, kunne det være fornuftigt at bruge SSD’en som en slags cache-hukommelse i tillæg til harddisken. Med denne løsning, som Intel kalder for Smart Response Technology, bliver en kopi af de mest brugte filer lagret på SSD’en.

Det er derfor meget hurtigere at få adgang til disse filer, end de filer som kun er tilgængelige på harddisken.

Efterhånden som priserne på SSD’er faldet, og størrelserne er øget, er behovet for at bruge SSD’er som cache-hukommelse måske ikke så stort længere. Det er hurtigere og billigere at lagre alt det, som bruges jævnligt, på SSD’en.

Optane som cache-hukommelse

Men mere vil have mere, så når den sædvanlige SSD ikke længere er hurtig nok, så kan denne også accelereres på omtrent samme måde, som man længe har kunnet med harddisks. Så bruger man noget endnu hurtigere som et stort cache-hukommelse, hvor de mest brugte filer lagres.

Intels Optane Memory er en sådan løsning. I hvert fald da den kom for snart to år siden, blev teknologien, som også kaldes for 3D Xpoint, regnet for at være op til ti gange hurtigere end datidens hurtigste SSD’er.

Selv om både Optane og SSD’er findes i temmelig små formfaktorer, er det alligevel noget, som kræver lidt plads. Dette er en udfordring for pc-leverandørerne, som ønsker at lave pc’er, som er så tynde og lette som muligt.

Intel Optane Memory H10 skal optage meget lidt plads i bærbare pc’er. Illustration: Intel

Kompakt modul

Som en mulig løsning på dette introducerede Intel under CES-messen i forrige uge et modul i M.2-formatet, som indeholder både en beskeden Optane-del og en betydelig større SSD-del. Denne kaldes for Optane Memory H10. Den kan ventes i løbet af foråret, men formentlig i første omgang færdigindbygget i bærbare pc’er. Om den kommer i salg som et separat produkt, er mere uvist.

Intel har ikke oplyst så mange detaljer endnu, men ifølge teknologiwebsites som Tom's Hardware og amerikanske PCWord kommer der i første omgang tre udgaver. Den mindste har 16 gigabyte Optane-hukommelse og en 256 gigabyte med QLC (QuadLevel Cell) NAND-baseret SSD.

Mellemmodellen skal have 32 gigabyte Optane og 512 gigabyte SSD, mens den største udgave har samme Optane-del som den mellemste, men 1 terabyte SSD-del.
Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Gronemann

Er det ikke mere eller mindre samme idé som Fusion Drive i macOS? (Der er sikkert tilsvarende på andre platforme)

macOS Fusion Drive, altså hvor der er et fastpladelager til det centrale og SSD hvor det mest brugte bliver spejlet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere