Intel: Der går nu 5 til 6 år mellem pc-udskiftninger

2. juni 2016 kl. 15:296
Intel: Der går nu 5 til 6 år mellem pc-udskiftninger
Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen.
Fra et gennemsnit på cirka fire år, så går der nu længere tid, før folk udskifter deres pc, lyder forklaringen på det faldende pc-salg fra Intels direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Køber du en ny pc i dag, så vil du formentligt først overveje en udskiftning i 2021. Pc'en har nemlig fået længere gennemsnitslevetid i takt med hardwareudviklingen samtidig med, at kravene fra standardsoftware har stået stille.

»Udskiftningscyklussen for pc'er er blevet længere. Tidligere var gennemsnittet fire år, men nu har det rykket sig til fem eller seks år,« siger Intel-direktør Brian Krzanich ifølge Infoworld.

Den længere udskiftningscyklus har også været fremhævet af analysefirmaerne som en del af forklaringen på de senere års faldende pc-salg. De første års fald i salget blev forklaret med, at interessen lå hos smartphones og tablets, men der ser ud til at ligge mere bag faldet i antal solgte enheder pr. år.

PC-salg driver ikke på samme måde ny Windows frem

Hvis der går længere tid mellem udskiftningerne, så skyldes det sandsynligvis, at udviklingen på softwaresiden fra især Microsofts side har været at holde minimumskravene konstante de seneste syv-otte år. Da Microsoft fortsat er toneangivende på pc-markedet, så kan en ny udgave Windows typisk også aflæses i pc-salgstallene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For især Windows 10 har effekten dog ikke været helt så tydelig set på antal solgte enheder. Til gengæld er antallet af enheder, der kører Windows 10 vokset nogenlunde som forudset. Det indikerer, at mange har opgraderet eksisterende hardware. Tidligere har det været salg af nye pc'er, der har drevet en ny Windows-udgave frem.

Samtidig har hardwaren også udviklet sig. Flash-hukommelse har været med til at få pc'erne til at føles hurtigere for brugerne, ligesom batteritid for bærbare pc'er er forbedret. Trods faldet i de seneste år bliver der også stadig solgt mere end en kvart milliard pc'er om året på verdensplan.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
3. juni 2016 kl. 21:16

Det er meget sigende at det netop er dine grafikkort du har udskiftet. Deres arkitektur er skalérbar nok til at de stadigvæk kan få noget ud af de sidste transistorer Moore's lov ryster ud af posen før det er slut. Noget lignende gør sig gældende med lagerkapacitet, hvorfor vi også stadigvæk ser så store forbedringer der.

Jeg gruer faktisk lidt for den dag hvor min gamle 2600k endeligt bukker sammen under presset (kører pt. på #2), så hedder det nok nyt bundkort, RAM, osv. i samme omgang :| Som du selv er inde på, så er det faktisk fortsat mine GPU'er der er flaskehalsen i systemet, når vi snakker spil :)

5
3. juni 2016 kl. 16:26

Min Asus G73SW er meget præcist 5 år gammel eller vistnok 5 år og 1 måned. Jeg har lige opgraderet til Windows 10, og det synes jeg var en positiv oplevelse. Men generelt er computeren stadig meget god, hurtig nok og der er ikke noget der er i stykker på den. Jeg vil gerne udskifte de to harddiske i den med 2 SSD'ere, når jeg får samlet lidt penge sammen - og så tror jeg såmænd den kan holde et par år endnu. Den begynder at mangle plads, men det kan et par SSD'ere med totalt større kapacitet jo også råde bod på. Ellers har den 16 GB Ram, en i7 processor, og kan køre de programmer jeg bruger - så jeg mangler sådan set ikke noget. Min kones computer havde lidt irriterende problemer, men de forsvandt da den blev opgraderet til Windows 10. Så den holder også lidt endnu.

4
3. juni 2016 kl. 10:54

Min computer er også en del år gammel.

Men dens i7-2700K kan også klare dagens programmer ganske fint.

Bevares jeg har skiftet graffikkortet for nyligt, tilføjet lidt mere RAM, samt en SSD, men i bund og grund er det den samme maskine. :-)

3
3. juni 2016 kl. 10:27

Tjoh tjah, ud over mine to stk AMD R9 290X, så er min ELITE PC MASTERRACE spand faktisk også ved at være mindst 5år gammel.

Det er meget sigende at det netop er dine grafikkort du har udskiftet. Deres arkitektur er skalérbar nok til at de stadigvæk kan få noget ud af de sidste transistorer Moore's lov ryster ud af posen før det er slut. Noget lignende gør sig gældende med lagerkapacitet, hvorfor vi også stadigvæk ser så store forbedringer der.

2
3. juni 2016 kl. 09:25

</p>
<ul><li>alt ovenfor gælder ikke PC Master Race Elite Ultra Gamers, som har et mere udtalt behov for juice i æsken, og det forstår jeg også fuldt ud. :-)

Tjoh tjah, ud over mine to stk AMD R9 290X, så er min ELITE PC MASTERRACE spand faktisk også ved at være mindst 5år gammel. Men fordi den gamle i7 klarer 5GHz på vand, så er der ikke rigtigt nogen moderne alternativer, der sådan rigtigt kan flytte benchmarken :/
1
3. juni 2016 kl. 09:08

Vrøvl. Jeg køber telefon og tablet, og har skiftet ud under vejs - uden dog at blande de behov sammen med min stationære PC

Til gengæld har jeg, og nok mange andre indset, at den 3,4 GHz quadcore i7 med 16 GB ram og stor SSD, som vi købte for 5 år siden, bare stadig er aldeles rigelig til alt pånær de vildeste spil nu om dage. Jeg sidder ved nye bærbare med SSD'er som også er hurtige, men stadig er langsommere end det gamle powerhouse.

Vi er bare nået dertil hvor PC'erne er "hurtige nok". Det betyder ikke, at der ikke skal ske fremskridt, men at man ikke som dengang med f.eks. en 450 MHz P3 og 512 Mbyte RAM stadig nemt kunne sukke efter mere.

I dag har jeg RAM nok, IO performance nok, CPU kraft nok, osv. Jeg har haft med servere med 40 cores og halve og hele TB ram, og det har også et stort marked med konstant behov for øget performance til datacenter - men jeg savner ikke længere noget på den stationære på kontoret. Teknik løb fra minimumskrav, og SSDs var sidste søm i kistelåget.

Men det er bare min opfattelse, der er sikkert en del der ser det helt anderledes

  • alt ovenfor gælder ikke PC Master Race Elite Ultra Gamers, som har et mere udtalt behov for juice i æsken, og det forstår jeg også fuldt ud. :-)