Intel 3D XPoint rammer skyen først

Caching af tabeller i store databaser samt avanceret virtualisering kan blive de første applikationer på memory-teknologien 3D Xpoint

Intel Developer Forum, San Francisco: På førstedagen af Intels årlige udviklerkonference løftede firmaet sløret for produkter, der indeholder firmaets 3D XPoint-teknologi, der blev introduceret for godt et år siden og nu anvendes i den nye serie af SSD’er, der bliver kaldt Optane.

3D XPoint er en memory-teknologi, der er op til 1.000 gange hurtigere end flash, samtidig med at den er billigere end DRAM. Den hævdes at være det største gennembrud inden for sådanne teknologier siden 1989.

Intel er indtil videre alene - sammen med samarbejdspartneren Micron - om at fremstille hukommelse på crossbar-teknologi i større mængder.

Intel vil i første omgang gøre XPoint-baserede produkter tilgængelige i skyen, hvor Intels kunder kan få lov til at teste deres applikationer, inden produkterne bliver sat til salg, hvilket forventes at ske i begyndelsen af 2017, fortalt Intel på IDF (Intel Developer Forum), der bliver afholdt i San Francisco.

Når Intel i første omgang leverer en cloudbaseret løsning til testformål, skyldes der formodentlig blandt andet, at Intel på den måde kan forhindre konkurrenter i at få fingrene i de fysiske produkter.

Der er mange forskellige applikationer for den nye teknologi. Blandt andet kan nævnes caching af tabeller i store databaser samt avanceret virtualisering.

Læs også: Ny hukommelsesteknologi er 1.000 gange hurtigere end flash

Traditionelle databaser har anvendt en teknologi med to niveauer til caching. Det første niveau er DRAM, mens det andet er SSD’er, mens selve databasen typisk ligger på et array af traditionelle harddiske.

Med 3D XPoint bliver det nu muligt at skyde et ekstra lag ind mellem DRAM og SSD’erne. Dette lag kan anvendes enten til at mangedoble ydeevnen eller til at reducere den mængde DRAM, der anvendes til caching.

Et andet oplagt område er virtualisering, hvor XPoint vil gøre det muligt at designet virtuelle systemer, der har en hukommelse, der er mange gange større end den fysiske hukommelse, uden at det giver anledning til et større tab i ydeevne.

Intels samarbejdspartner ScaleMP har tidligere demonstreret. Hvordan det kan lade sig gøre at designe virtuelle maskiner med ekstra stor hukommelse ved at anvende traditionelle flashbaserede SSD’er. Nu bliver der imidlertid mulighed for at anvende Optane SSD’er til at få ydeevnen yderligere i vejret, så den begynder at minde om DRAM.

De to forskellige områder, som er beskrevet ovenfor, giver begge et løft af ydeevnen. Hvor den første er den mest effektive til for eksempel databaseløsninger, kræver den også, at der foretages ændringer i arkitekturen, mens den sidstnævnte løsning formodentlig giver et lidt mindre løft til ydeevnen, men til gengæld kræver den ikke ændringer i de eksisterende applikationer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere