Innovationsminister efter svindel med tilskud: Alt skal samles i ét it-system

Illustration: Nadia Fryd
Et fælles tilskudssystem skal allerede fra næste år sikre, at statens tilskudsmilliarder udbetales korrekt.

Der er behov for at rydde op i junglen af systemer, som staten hvert år udbetaler milliarder af tilskudskroner fra.

Sådan lyder det fra minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i kølvandet på den store Britta Nielsen-svindelsag på socialområdet, hvor en tidligere kontorfuldmægtig er mistænkt for at have svindlet med tilskudsmidler gennem 25 år.

Det skriver DR.

Ifølge ministeren bliver pengene i dag udbetalt på et alt for uensartet grundlag, og derfor skal alle statens tilskud næste år samles i ét enkelt it-system.

»Kvaliteten i den statslige tilskudsadministration i dag er simpelthen alt for varierende, og der er både behov for at forbedre it-sikkerheden og for bedre at kunne opdage snyd, fejl og mangler,« siger Sophie Løhde.

En tidligere undersøgelse af hvordan tilskudsområdet kan forbedres, har vist, at der er adskillige systemer til at administrere tilskud, fordi man har lavet nye systemer, hver gang der er kommet en ny tilskudsordning, som de eksisterende systemer ikke kunne passe til.

I dag er statens tilskud fordelt på omkring 440 tilskudspuljer, og det er i alt 39 myndigheder, der står for at administrere og udbetale tilskud. i 2017 blev der udbetalt 13,5 milliarder kroner i tildskudsmidler og flere end 500 medarbejdere målt i årsværk er beskæftiget med statslige tilskud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Bobjerg Juul

Ideen er ganske glimrende, men jeg garantere at der bliver problemer med implementeringen.

Hver styrelse har forskellige særlige egenskaber og at skulle koordinere videreudvikling, fejlrettelser og anden vedligeholdelse på tværs af flere styrelser kan blive sindsygt svært.

 • 3
 • 0
Kenn Nielsen

Burde Sofie Løhde ikke på nuværende tidspunkt have lært af Skat's EFI system, at ideen med at "samle alt i et system" er forkert ?

"Samle alle (stort set) ens ting i et system" giver god mening.

"Samle alt i et system" gør ikke.

Mnjaaa... For den rene er alting rent...

Det giver netop god mening; Et stort system betyder stor leverandør. Stor leverandør, betyder mange penge til at 'smøre' med. Det er snart valg. Dette er en opfordring til "the usual suspects" om at der kan være ekstra indtjening; hvis Venstre bestemmer efter valget. Nudge-nudge, wink-wink.... Valgbidrag af alle slags modtages gerne.

Som nævnt, giver det god mening. At det så er en stupid idé, er desværre ikke på politikeres radar.

K

 • 17
 • 2
Frithiof Andreas Jensen

... det gentagende gange har vist at selv marginal viden ville øge niveauet ....

Men måske er en stabil og dokumenterbar uvidenhed en personlig fordel?

Er der ikke noget med at dokumenterbart bevidste handlinger både kan medföre et ansvar og eventuelt et kedeligt retsligt efterspil, alt imens en total mangel på viden og forstillingsevne er sådan lidt "Meh!?, de gjorde jo hvad de kunne!".

 • 2
 • 1
Anne-Marie Krogsbøll

Ville de gentagne svindelsager med astronomiske beløb, som vi har set de senere år, overhovedet have kunnet lade sig gøre uden digitalisering?

"Etter dataangrepet ler ikke Hydro-kollegene lenger av Jans papirarkiv" https://www.nrk.no/norge/teknologipessimist-ble-helt-etter-dataangrep-1....

http://analogist.dk/valgplakat-2-stem-digitaliseringskritisk/ http://analogist.dk/valgplakat-1-du-maa-godt/​ ​

 • 5
 • 1
Louise Klint

Dette er en opfordring til "the usual suspects" om at der kan være ekstra indtjening; hvis Venstre bestemmer efter valget. Nudge-nudge, wink-wink.... Valgbidrag af alle slags modtages gerne.

Godt set, Kenn Nielsen. Der appelleres (= lefles) heftigt for tiden. Det er snart valg.

Samme minister var også ude at smigre privathospitalerne for nylig, i forbindelse med regeringens sundhedsreform. Udspillet kom i januar og varsler en radikalt ny struktur i sundhedsvæsenet:

Privathospitalerne bliver bragt mere i spil, når vi styrker patienternes rettigheder. Målet er ikke, at flere skal behandles privat, men vi ønsker, at flere patienter skal udredes og behandles hurtigere. Dermed vil flere patienter formentlig opleve at komme i kontakt med det private, hvis det offentlige ikke kan følge med.

Innovations- og tidligere sundhedsminister, Sophie Løhde 17.01.19: https://medwatch.dk/Sygdom___Sundhed/article11130783.ece

Efter den nye struktur styrkes det private erhvervsliv bedre, med offentlige midler, og man kan omsider få gjort kål på de offentlige hospitaler, som man aldrig rigtigt har brudt sig om, selvom man siger noget andet. Samme princip – ”vi vil gerne have at den offentlige sektor skal være så lille som muligt, og det ordner vi ved at give opgaverne/pengene til private aktører” – så jeg også et eksempel på i Deadline forleden.

Regeringen brugte sidste år 4,6 mia. kroner på eksterne konsulenter.

(Heraf, så vidt jeg husker, 1/4 på IT-konsulenter til Skatteministeriet). https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-10/deadline-2019-04-10#!/00:12:53 https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-10/deadline-2019-04-10#!/00:22:33

Keine problem! Det er sådan man ”sparer” i den offentlige sektor, hvis det er op til de liberale.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere