Inkognito-tilstand på vej til Google Maps – brugerne bliver dog stadig sporet

28. oktober 2019 kl. 05:032
Inkognito-tilstand på vej til Google Maps – brugerne bliver dog stadig sporet
Illustration: Google.
Google Maps får inkognito-tilstand, der skal gøre det muligt for brugere at anonymisere aktivitet. Alligevel vil Google fortsat være i stand til at vide, hvor folk er, og hvad de søger efter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En såkaldt inkognito-tilstand er på vej til Google Maps. Inkognito kendes allerede fra Chrome-browseren, hvor blandt andet indtastninger i browserens adressefelt ikke bliver gemt. Lignende funktionalitet findes til andre browsere.

Inkognito-tilstand til Maps skal gøre det muligt for brugeren at anonymisere aktivitet og afbryde personaliseringen af indhold.

Trods navnet så er det dog langtfra alle aktiviteter, der bliver anonymiseret ved at slå inkognito-mode til, når kort-appen er i brug på en mobil enhed. Version2 har talt med product manager hos Google Maps Marlo McGriff om, hvad der er op og ned i i forhold til inkognito-funktionen, der er på vej til de danske mobiltelefoner.

Han forklarer, at mens søgeresultater ikke får indflydelse på ens fremtidige præferencer, og brugerens præcise geografiske placering ikke registreres under inkognito-mode, vil Google stadig kunne identificere ens overordnede placering, ligesom virksomheden vil kende til ens søgeaktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Placeringstjenester fungerer stadig på enheden under inkognito, så du stadigvæk kan finde din placering i Google Maps. Det eneste, inkognito slår fra, er placeringsrapporter, hvilket er en tjeneste, der hører under 'Location History'. Intet andet er påvirket,« siger Marlo McGriff til Version2.

'Location History' er den ene ud af to funktioner, der giver Google mulighed for at lokalisere brugerens enhed.

'Web and App Activity' er den anden relevante funktion i denne sammenhæng. Og denne funktion er fortsat aktiveret, selvom brugeren benytter sig af inkognito-tilstand.

De to funktioner

Location History: registrerer aktivt enhedens præcise geografiske placering.

Web and App Activity: Dokumenterer og lagrer din søgehistorik med timestamps for søgninger på den mobile enhed. Kan danne et overordnet overblik over, hvor enheden befinder sig.

Begge funktioner benyttes til at analysere brugerens præferencer og til at personalisere den enkelte brugerens indhold fremadrettet. Begge kan ligeledes slås til og fra manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor meget ved Google Maps om en bruger, der eksempelvis leder efter et sted at drikke kaffe i København, hvis de har slået 'Location History' fra, men fortsat har 'Web and App Activity' slået til?

»Med ‘Web and App Activity' vil vi kun kunne forstå, at du er et eller andet sted i København, og at du har søgt efter en café. Hver søgning vil derudover have et timestamp, men det vil være omfanget af vores forståelse af din adfærd« siger Marlo McGriff.

Marlo McGriff fortæller derudover, at inkognito-tilstand ikke laver om på, hvordan din aktivitet på Google Maps anvendes og gemmes af internetudbydere, andre applikationer, stemmesøgning eller andre Google-tjenester.

Brugeren har mulighed for manuelt at slå ‘Web and App Activity’ fra på telefonen, men det er altså ikke noget, der sker, bare fordi inkognito-tilstand anvendes.

Den almindelige brugers forståelse

Med henholdsvis ‘Location History’, ‘Web and App Activity’ og inkognito-tilstand til Google Maps er der i udgangspunktet flere måder at tilrettelægge graden af ønsket geografisk sporing og personaliseret indhold på, når man bevæger sig rundt med en telefon i lommen.

Bliv medlem af Version2's udviklernetværk

Version2s nye netværk for udviklere er for IT-professionelle, som vil styrke egne kompetencer, sparre med nogle af branchens dygtigste folk og deltage i netværksmøder med relevante speakers.

Netværket mødes fysisk 5 gange årligt, til en spændende dag med indlæg fra én keynote, samt 1-2 sponsorer, hvor alle indlæg tager afsæt i specifikke og aktuelle emner/cases.

Derudover vil deltagerne i netværket kunne mødes online, på vores Meetup gruppe, hvor der er skabt rum til vidensdeling, debatter samt deling præsentationer fra de fysiske netværkmøder.

Næste møde 30. oktober: Azure infrastruktur for udviklere

Læs mere her.

Men de mange muligheder kan for nogle skabe forvirring, hvilket en historie hos Associated Press tidligere på året vidnede om.

Her blev ‘Location History’ i Google Maps kritiseret for at være misvisende, fordi en telefon med ‘Location History’ slået fra fortsat i en eller anden grad dokumenterer brugerens adfærd og placering via ‘Web and App Activity’.

Hos Google har man dog fuld tiltro til, at selv de mest almindelige brugere med den mest forventelige tekniske kunnen er i stand til at forstå, hvad de vælger, fravælger og har af muligheder, når de benytter Google Maps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mener Marlo McGriff.

Tror du, at almindelige brugere forstår forskellen mellem 'Location History' og 'Web and App Activity'?

»Jeg er absolut overbevist om, at en almindelig person er i stand til at skelne mellem Location History og Web and App Activity. Vi kigger altid efter muligheder for at forbedre vores produkter og skabe klarhed,« siger Marlo McGriff.

Ifølge Google vil inkognito-tilstand til Google Maps være klar til Android i løbet af oktober, mens IOS-brugere får samme muligheder kort efter.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. oktober 2019 kl. 08:33

incognito mode

"Incognito mode" giver kun en effekt, hvis der er tale om en delt installation, som f.eks. hvis man ikke stoler på, at biblioteket får ryddet ordentligt op, inden de giver maskinen og browseren videre til den næste bruger.

... et godt eksempel på, hvordan big tech løbende forsøger at bilde os ind at vi kan være private på deres tjenester.

Ja. Det er efterhånden mit indtryk at de er mindre troværdige end brugtbilsforhandlere eller ejendomsmæglere, og det er ikke fordi, at jeg begyndt at stole mere på sidstnævnte to kategorier.

Lad os lige tage udtalelsen fra product manager hos Google Maps Marlo McGriff fra artiklen en gang til:

»Jeg er absolut overbevist om, at en almindelig person er i stand til at skelne mellem Location History og Web and App Activity. Vi kigger altid efter muligheder for at forbedre vores produkter og skabe klarhed,« siger Marlo McGriff.

Så siger vi det. Selvom der nok er tale om en sælgers anprisning af eget produkt, så er det imho stadig en eftertanke eller to værd for alle os andre.

Google betaler sig dog til at være standardsøgemaskine ...

I den forbindelse har jeg hørt omtalt, at "søgeforslag" fra "adresselinjen" giver mulighed for at udbyderen af de valgte søgemaskine kan følge med i alt, hvad vi skriver i adresselinjen uanset om vi fortryder eller ej, herunder hele indholdet af en https adresse. Jeg ville tænke mig godt om, både i valget af søgemaskine, og i valget af om der skal laves "søgeforslag" fra "adresselinjen".

Men ellers vil jeg mene, at netop vores position-historik er langt mere problematisk, og det gælder ikke kun Google Maps, men alle de apps mv. som er et problem. Tænk bare på fitness-trackere, som uforvarende afslørede hemmelige militærbaser.

1
28. oktober 2019 kl. 07:53

Go historie og et godt eksempel på, hvordan big tech løbende forsøger at bilde os ind at vi kan være private på deres tjenester. Tænk bare på hvad 'privatlivsindstillinger' har fået folk til at afgive af intime oplysninger. ditto med incognito mode, som man dog kan have noget mere tillid til i Firefox end Chrome

Efterhånden er der kommet rigtig gode alternativer og fremfor Chrome kan vi bruge Firefox, Safari, Brave og Cliqz (der dog giver dig personaliserede reklamer selv om du er anonymiseret og ikke profileret).

Google betaler sig dog til at være standardsøgemaskine i Firefox, Safari og Cliqz så der skal man selv installere en søgemaskine som ikke tracker og profilerer dig