Ingeniører: Ingen grund til at corona-overvåge private områder

Illustration: josefkubes, BigStock
Ingeniørerne mener også, at en ekstraordinær dataindsamling er fin nok, hvis den er tidsbegrænset.

Det er helt i orden, at Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut får ekstra data fra teleselskaberne for at skabe et overblik over coronakrisens omfang. Det mener Ingeniørforeningen i Danmarks (IDA) medlemmer jævnfør en rundspørge, IDA har lavet blandt medlemmerne.

Men samtidig udviser medlemmerne en skepsis og tilbageholdenhed. Kun ti procent af respondenterne svarer eksempelvis, at man bør videregive information om danskernes bevægelser, når de er på privat område, som det ellers er tilfældet med overvågningen i dag.

Og næsten halvdelen af de adspurgte stoler ikke på, at de mange lognings-data bliver slettet, når krisen er ovre.

»Vi har stor forståelse for, at det kræver særlige tiltag at håndtere en pandemi, som den vi oplever nu. De må ikke bare blive en del af en ny hverdag, når pandemien er overstået,« siger Jørn Guldberg, der er medlem i Rådet for Digital Sikkerhed og er IDA’s it-sikkerhedsekspert.

Skal anonymiseres

Den forståelse afspejles konkret i, at 65 procent af respondenterne i undersøgelsen svarer, at videregivelsen af teledata til sundhedsmyndighederne er ok, hvis de er anonymiserede.

Ikke desto mindre mener 27 procent ikke, at sundhedsmyndighederne bør have de teledata, teleselskaberne allerede indsamler og loggede inden coronakrisen.

»Det er i alles interesse, at vi får inddæmmet smittespredning i forbindelse med corona-udbruddet, og det kan give god mening, at sundhedsmyndighederne får mulighed for at se udviklingen i vores bevægelsesmønstre i forbindelse med de restriktioner, vi alle har levet under den seneste måned, og i takt med at samfundet lukkes op skridt for skridt. Men det skal også være det eneste formål med overvågningen,« siger Jan Guldberg.

Efterlyser klar udløbsdato

Derudover efterlyser IDA-medlemmerne en klar udløbsdato for, hvornår teleselskaberne ikke længere skal sende logningsdata videre til sundhedsmyndighederne i Danmark.

Og sådan en er der ikke i skrivende stund. For mens sundhedsmyndighederne lover anonymitet for den enkelte borger, er der ikke formuleret en skarp bagkant for dataoverleveringen.

»Oplysningerne vil således ikke kunne anvendes til at træffe foranstaltninger rettet mod enkeltpersoner. Samtidig vil delingen være begrænset til alene at kunne finde sted i den periode, hvor ovennævnte indsats opretholdes.«

Således fremgår det af det brev fra den 19 marts, hvor Statens Serum Institut (SSI) beder Teleindustrien, der organiserer de danske teleselskaber, om de indsamlede logningsdata.

Men lige nu ved ingen, hvor længe der egentlig er tale om, og der er derfor ikke tale om den klare tidsafgrænsning, ingeniørerne efterspørger i rundspørgen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere