Ingen nye CPR-numre til danskerne efter CSC-hacking

20. juni 2013 kl. 10:3814
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager mener ikke, der er grund til, at danskerne skal have nye CPR-numre som følge af hackingen af politiets systemer hos CSC.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til trods for, at hackere sandsynligvis har haft adgang til alle de CPR-numre, som findes i politiets kørekortsregister, så er det ikke tilstrækkelig grund til, at alle danskere skal have udstedt et nyt CPR-nummer. Det oplyser økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager ifølge et svar til Enhedslistens Stine Brix.

»Jeg har som ansvarlig for CPR-systemet iværksat en undersøgelse af, om der er grund til at tage yderligere forholdsregler for CPR-systemet. Jeg mener dog ikke, at der er grundlag for at overveje at tildele nye personnumre som følge af hackerangrebet,« skriver Margrethe Vestager i sit svar.

Margrethe Vestager understreger, at det i stedet er vigtigt at sørge for, at personnummeret ikke er en autentificering, men blot én oplysning, som kan indgå i identifikationen af en person.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg mener, at problemer med misbrug af andre personers identitet bedst løses ved, at både offentlige og private er opmærksomme på, at et personnummer kan indgå som et af momenterne til at identificere en person, men at det ikke er en pinkode, og derfor aldrig kan stå alene,« skriver Margrethe Vestager.

Samtidig påpeger hun, at lovgivningen i dag kun giver mulighed for at ændre et CPR-nummer, hvis der er tale om en fejl i nummeret.

Til efteråret vil regeringen ifølge Margrethe Vestager fremsætte forslag til ændring af CPR-loven, så der i særlige tilfælde åbnes for, at en person, der har været udsat for identitetstyveri, kan få tildelt et nyt CPR-nummer.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den fre, 06/21/2013 - 08:59

Det har Fru Vestager selv, som var blevet ramt, mon ikke så loven var blevet ændret ASAP og "damen" blevet udstyret med et nyt nummer?

7
20. juni 2013 kl. 12:22

Kan version2 ikke presse lidt på for at få disse politiske fjantehoveder, såsom M.Vestager i denne sag, med ind i debatten. De fleste version2 læsere kan jo godt se det forskruede i hendes forslag. Det ville blive noget mere interessant hvis vi kunne få lov at debattere med hende selv. Det kunne også være hun kunne lære noget, eller (i sjældnere tilfælde) at vi kunne lære noget :)

8
20. juni 2013 kl. 15:03

Selvfølgelig er det ulovligt at frigive personfølsomme oplysninger som CPR nummer eller adresse på andre personer uden deres tilladelse.

9
20. juni 2013 kl. 15:19

Er det rimeligt at kalde selve CPR-nummeret for personfølsom data? Er problemet ikke at CPR-nummeret er blevet brugt som kode til personfølsom data!

10
20. juni 2013 kl. 15:44

Er det rimeligt at kalde selve CPR-nummeret for personfølsom data?

Ja, det er det så længe definitionen i loven er som den er.

Er problemet ikke at CPR-nummeret er blevet brugt som kode til personfølsom data!

Det var det som var den oprindelige ide og det er det som er i div. love.

Hele konceptet var forkert, men det forkerte koncept er blevet indarbejdet i lovgivningen og i de systemer som bruges.

11
20. juni 2013 kl. 17:02

Det var vel ikke forkert før PC-en blev opfundet?

5
20. juni 2013 kl. 11:32

Jeg foreslår at man sætter alle kræfter ind og får etableret alle de lån, ydelser og telefonabo. som over hovedet muligt med Margrethes CPR-nummer - så er vi sikre på at CPR-numre nedgraderes til det de er, hurtigst muligt.

4
20. juni 2013 kl. 11:21

Margrethe Vestager understreger, at det i stedet er vigtigt at sørge for, at personnummeret ikke er en autentificering, men blot én oplysning, som kan indgå i identifikationen af en person.

Så må vi jo kunne få Søren Louv-Jansen frikendt i en fart. Margrethe.. Ordner du ikke lige den i en ruf?

3
20. juni 2013 kl. 11:19

Nedgrader nu det CPR nummer, så det ikke kan bruges til at optage lån, og andre ting. Det kan da for pokker ikke være så svært. Det kunne bare vedtages ved lov, og så var mange problemer løst. Når det så aligevel går galt, så burde det også vedtages ved lov, at regninger og andet der dukker op, som man ikke er ansvarlig for, nemt kan afvises. Evt. et register hvor der står at man har fået snuppet sit CPR nummer.

Her er det så at i RKI, eller hvad i nu hedder nu om dage, skal komme på banen med hjælp. Man kan nemt blive registreret som dårlig betaler, så må det også være nemt at blive registreret, som CPR misbrugt, så tyven ikke kan optage lån. Der bliver checket i RKI inden man kan optage lån, så den burde ligge lige til højrebenet. Mvh, Erik.

14
20. juni 2013 kl. 20:51

Nedgrader nu det CPR nummer, så det ikke kan bruges til at optage lån, og andre ting.

Vi har aftalefrihed i Danmark, så hvis et finansieringsselskab er villig til at give en person 25000 kroner kontant i hånden blot fordi vedkommende kan oplyse et CPR nummer, kan staten ikke gøre noget ved det.

Men hvis finansieringsselskabet vil have 25000 + renter m.v. tilbage fra NN, skal finansieringsselskabet kunne dokumentere at der reelt er indgået en aftale med NN. Det er ikke nok at de har fået oplyst NN's CPR nummer.

2
20. juni 2013 kl. 11:02

Til efteråret vil regeringen ifølge Margrethe Vestager fremsætte forslag til ændring af CPR-loven, så der i særlige tilfælde åbnes for, at en person, der har været udsat for identitetstyveri, kan få tildelt et nyt CPR-nummer.

DET ER IKKE GODT NOK!!! Hvis loven alligevel ændres så gør det RIGTIGT!

1
20. juni 2013 kl. 10:53

Margrethe Vestager understreger, at det i stedet er vigtigt at sørge for, at personnummeret ikke er en autentificering, men blot én oplysning, som kan indgå i identifikationen af en person.

Så er der vel ikke rigtigt andet at gøre end at offentliggøre alle disse ID-numre hurtigst muligt? Så længe man bliver ved med at have "en lille smule" hemmelighedskræmmeri omkring CPR-nummeret, vil nogen finde på at benytte det til mere end blot identifikation. Lad os få en service, hvor vi kan slå navne op og få CPR retur. Skulle der så opstå sager, hvor en systemejer har lade nogen oprette bindende aftaler med et offentligt kendt ID-nummer, burde juraen efterfølgende være helt klar.

Hvordan man så sikrer autenticitet, er den enkelte systemejerns problem.

PS: sidste ciffer i Margrethe Vestagers ID-nummer er "8". :-)