Industri til EU: Få styr på ny ‘Safe Harbour’-aftale

Tusinder af virksomheder er kommet i klemme efter EU-domstol har underkendt omstridt dataaftale. I et åbent brev kræver industri-bosser nu handling fra EU.

Selskaber kommer i nød, EU’s politik bliver fragmenteret og det digitale marked skydes i sænk. Sådan lyder advarslen til EU fra en lang række store industrigrupper, der har grebet pennen i protest mod sidste uges EU-dom, som effektivt underkendte den 15 år gamle ‘Safe Harbour’-aftale.

Det skriver The Register.

Læs også: USA: Vi er dybt skuffede over ‘Safe Harbour’-afgørelse

'Safe Harbour'-aftalen har tilladt amerikanske selskaber at tilgå europæisk data om EU-borgere til trods for, at det i udgangspunktet er ulovligt. Uden aftalen kommer talrige selskaber i alvorlig klemme, fremhæver brevskriverne, der tæller European Publishers Council, US Chamber of Commerce og World Federation of Advertisers.

Afgørelsen har 'fanget tusinder af store og små selskaber uforberedte' og skabt 'betydelig usikkerhed', lyder det fra de 20 organisationer bag brevet, der er rettet til EU-kommissionens præsident Jean-Claude Juncker.

Læs også: Efter Prism: Safe Harbour-aftalen skal for EU-domstolen

Brevet advarer om, at afgørelsen kan føre til forskellige politikker på tværs af EU, hvilket 'risikerer en fragmentering af EU’s fælles tilgang til internationale dataoverførsler og hæmmer EU’s muligheder for at udvikle et samlet digitalt marked'.

Nu håber industri-grupperne, at EU vil sætte tempo på forhandlinger med USA og hurtigst muligt få lavet en ny og forbedret 'Safe Harbour'-aftale, fastslår protestbrevet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Pedersen

Enig.. Det er som at stå på dagen hvor nummerplade-skruer blev indført og sige "Vi kendte ikke noget til det her?" trods at alle medier har plapret om dem i 2 år...

Desuden hvis man brokker sig over den dom, så er man som et firma jeg ikke ønsker at handle med. Det var jo netop i privatlivets ånd og for borgernes skyld at EU gik ind i det her. Første reelle handling der kan mærkes efter Snowden kom frem.

"Jamen, det er AAAAALT for dyrt at rykke til EU."

Oddsne er de allerede kører VPS eller Cloud. Ryk til Amazon eller DigitalOcean i Frankfurt / Amsterdam. Problem solved.

 • 4
 • 0
#3 Thomas Jensen

Henrik: Det er mere komplekst end du lige udtrykker - specielt hvis det er en SaaS løsning man har købt.

At der så ingen undskyldning er for at henholdsvis staten og private virksomheder nærmest har ignoreret persondata loven igennem de sidste 20 år er så noget helt andet.

 • 2
 • 0
#4 Bent Jensen

"specielt hvis det er en SaaS løsning man har købt" bare synd, som de andre skriver rettidig omhu.

Den nemmeste og sikkert også billigste løsning på sigt. Få styr på data, og hent dem hjem til EU. En ny aftale, holder kun til USA bryder den meget hurtigt igen

 • 3
 • 0
#6 Tim Carstensen

Er det de samme industrier som der skrives om andetsteds her på Version2? "Fire ud af ti danske fremstillingsvirksomheder er på begynderstadiet med it i produktionen, viser ny rapport fra Teknologisk Institut. Alt for mange har ingen sporing, intet dataflow mellem maskinerne eller til lageret og ingen dataintegration til salget."

Så kan mam om ikke andet forstå konteksten for de som måtte mener at det er EU som er gal på den.

Tim

 • 1
 • 0
#7 Anne-Marie Krogsbøll

Hvor mange af disse personoplysninger er overhovedet lovligt indsamlede?

Og igen: "'Safe Harbour'-aftalen har tilladt amerikanske selskaber at tilgå europæisk data om EU-borgere til trods for, at det i udgangspunktet er ulovligt."

??????

Gælder det også danske persondata? Det ser det ud til her: http://www.ft.dk/samling/20131/almdel/eru/spm/284/svar/1128808/1358634.pdf

Har det danske folketing vedtaget en lov, der som udgangspunkt er ulovlig? Eller er det en "bivirkning" ved EU, som er kommet ind ad bagvejen, uden at nogen rigtigt har opdaget det?

Jeg forstår simpelthen ikke mere, hvad man fra politisk side overhovedet mener med "persondatasikkerhed".

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere