Indsamling til ultimativ Ubuntu-telefon ligner fiasko

23 kommentarer.  Hop til debatten
Crowdfunding-projektet, der skal gøres smartphonen Ubuntu Edge til virkelighed, er verdens mest ambitiøse indsamling af sin art. Måske endda lidt for ambitiøs, viser de nye beregninger.
9. august 2013 kl. 14:07
errorÆldre end 30 dage

Den ambitiøse crowdfunding, der skal finansiere produktionen af Ubuntus kommende smartphone 'Edge', ser ud til at være kommet i modvind. Det skriver The Verge.

Som man har kunnet læse her på siden, søsatte Canonical, der ejer Ubuntu, for et par uger siden verdens hidtil største crowdfunding-projekt. Hvis firmaet kan samle 32 millioner dollars ind i løbet af en måned, så vil de iværksætte produktionen af den omtalte smartphone, der blandt andet skal kunne dublere som desktop-pc.

Projektet satte hurtigt sejl, og der blev hevet næsten 3,5 millioner dollars i land i løbet af det første døgn.

Men siden da er bidragene stilnet noget af, og med to uger tilbage mangler der stadig mere end 23 millioner dollars (133 millioner kroner). Det ser altså noget usikkert ud, om den omtalte smartphone kommer i produktion. Og i sidste uge skrev The Guardian da også, at konsulenter fra analyseinstituttet Open Analytics dømte Edge’en ude.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
11. august 2013 kl. 13:11

@Nikolai Brøgger

Jeg er ret enig i, at det nemt kunne gå som med OpenMoko, og at vi bør tage ved lære af fordums lidt naive open source ventures; men da Canonical allerede har lanceret Ubuntu Phone, tror jeg faktisk, de har langt den vigtigste ingrediens søsat til projektet.

Med OS'et parat (eller i hvert fald rigtig godt på vej), virker det hele en del mere realistisk. Og som du siger, er der rigtig mange, der er trætte af forretningsmodellerne hos iOS og Android, så mon ikke der faktisk ligger en rigtig stor mulighed for en mere åben platform?

Mozilla/Firefox har også lanceret en smartphone: http://www.geeksphone.com/

20
9. august 2013 kl. 23:01

Jeg er den største fan af Linux, man kan finde. Jeg har også været meget stor fan af Cannonical og Ubuntu.

Men jeg har i løbet af de sidste versioner af Ubuntu set mit klippesolide arbejds hest OS blive forvandlet til et bleeding edge test lab for nye og spændende ideer. Hvoraf en ret stor del ikke er faldet specielt heldigt ud.

Jeg er bange for, at en telefon fra Cannonical meget let kunne ende på samme led.

21
11. august 2013 kl. 12:01

Jeg er den største fan af Linux, man kan finde. Jeg har også været meget stor fan af Cannonical og Ubuntu.</p>
<p>Men jeg har i løbet af de sidste versioner af Ubuntu set mit klippesolide arbejds hest OS blive forvandlet til et bleeding edge test lab for nye og spændende ideer. Hvoraf en ret stor del ikke er faldet specielt heldigt ud.</p>
<p>Jeg er bange for, at en telefon fra Cannonical meget let kunne ende på samme led.

Jeg kan godt følge dig langt hen af vejen, det begyndte at blive for meget for mig med Unity. Men det gode ved Ubuntu er at de har et økosystem om sig med søsterdistributioner til forskellige segmenter ( såvel officielle og uofficielle ). Selv skiftede jeg fra standard Ubuntu til Lubuntu da det mere matcher mine behov/ønsker.

Denne her telefon er meget spændende, netop fordi at den vil kunne konsolidere platforme: der vil ikke være brug for både en telefon og en pc/bærbar. Det vil være én device til "personal computing" i mange brugerscenarier og det har flere perspektiver.

18
9. august 2013 kl. 20:55

Hvis Mark Shuttleworth har råd til at betale 100 mio $ for en tur i rummet, mon så ikke han slutter af med at dække det sidste der mangler, for at projektet kan gå i luften? Han er ligesom allin på sin platform alligevel.

Hvis jeg havde så mange penge ville jeg gøre det.

14
9. august 2013 kl. 16:43

Og hvad sker der med de penge man evt har doneret hvis et projekt ikke bliver til noget?

12
9. august 2013 kl. 15:54

Tja...

Alle vil jo gerne genopfinde og erstatte Android - men toget er kørt. For længst. Mark og Ubuntu Edge/Mobile er 5 år bag kurven i at opdage hvor fremtiden ligger. Hallo! Toget er kørt, Mark! Du var for sent ude... Android, IOS og Phone har kritisk masse og milliarder af dollars bag sig. Ja, ikke alle hardware producenter synes det fedt at være i lommen på Goggle på grund af produktdifferentiering og lavere profit, men det er nu engang tingenes tilstand når man kommer for sent til festen. Samsung/Nokia/Intel/HTC har alle forsøgt med deres egen software, og de har alle indset at kampen er tabt - "Kritisk masse" og "Økosystem" er ligesom nøgleordene her. At håbe på et gennembrud på software siden på det her tidspunkt, er ligeså tåbeligt som at forsøge at vippe Windows af pinden i midten af 1990. Det kommer ikke til at ske. Der bliver ikke nogen "convergence" som Mark Shuttleworth håber på.

Men, siger nogle så, og Mark understreger det i marketingsvideoen, det her er et hardware projekt og en test ballon for producenterne. Til det kan man sige at $32M er et alt for lille beløb at forsøge sig med. Det koster hundredevis af millioner at få en ordentlig telefon på markedet. Også selvom man håber at købe alle delene som legoklodser og samarbejder med andre selskaber. Men, okay, det er jo ikke så slemt for dem når man primært risikerer andres folks penge. Og noget skal man jo forsøge med, når man nu som Mark (endelig) kan se at ens styresystem Ubuntu ikke længere vokser i udbredelse. Som det fremgår af præsentationen, så er et af hovedargumenterne, "cutting edge hardware" og "to be ahead of the curve". Ja, det er ganske rimeligt at tro på at dette crowdfunding kan tiltrække denne her slags penge fra Linux og Ubuntu communities. Det består af en masse af os nørder som køber på "whitepapers" og "hardware specs". Det ser fint ud på papiret, og det kan sandsynligvis få enthusiasterne til lommerne. Men der er også en foretningside. Det er naivt at tro på at $32M rækker til mere end "Yet another average failed device with average specs by the launch date" når de store og allerede meget erfarne virksomheder poster milliader af dollars i at være "ahead of the curve on the hardware side when a new phone is launched". Store virksomheder (især Apple og Samsung) har enorm pricing power og kan i høj udstrækning diktere komponentprisen og produktionsprisen. Det har Canonical ikke. De kommer derfor til at "betale ved kasse 1" for både komponenterne men også at få produceret og samlet Edge telefonen. Hvad sker når eksempelvis Foxconn og Flextronics står med millionordre fra de store virksomheder, samtidigt med at de skal have nogle tusinder Edge på samlebåndet? De fravælger naturligvis det lave volume og betaler eventuelt en mindre bod for forsinkelserne på Edge telefonen.

Mine forudsigelser går i retning af:

  • Crowdfunding experimentet lykkedes og en masse Linux enthusiaster ser frem til lanceringen med glæde og begejstring

  • Canonical opdager at $32M er nok til en fis og en hornlygte (i.e. "en middelmådig telefon målt på materialer, hardware, samling).

  • Projektet bliver forsinket gentagne gange, så når telefonen endelig er i hænderne på deltagerne i crowdfunding experimentet, så er den allerede forældet på hardware siden. Desuden opdager de at medens det er lidt sjovt at eksperimentere med Ubuntu så er at Android faktisk er det eneste som er værd at bruge på daglig basis. De står nu med en halv-forældet telefon som ikke udmærker sig fra andre telefoner (udover de 2-3 uger hvor det er lidt sjovt at eksperimentere med noget andre en Phone, IOS og Android).

  • Nogle hundrede telefoner går i stykker. Support og infrastruktur er ikke eksisterende. Og så finder Canonical og deres partnere ud af det ikke er rentabelt at reparere eller ombytte telefonerne.

  • 6 måneder efter den forsinkede lancering, lægger de skuffede teknologi enthusiaster deres ind i skabet, hvor den får selskab af en forældet netbook, en tidlig robotstøvsuger, den bærbare dvd-afspiller, popkorn-, brød- og sodavandsmaskinerne, USB kaffekrus varmeren, samt andre sjove og innovative gadgets, som også "så godt ud på papiret".

Jeg har ikke noget problem med at Mark Shuttleworth og Canonical ikke lærer af andres fejltagelser. Det er ikke videre kløgtigt, men det er deres eget problem. Men jeg synes det er betænkeligt med de udsigter han stiller til rådighed, og jeg er ikke begejstret for udsigterne til at skuffe med endnu et stort men naivt crowdfunding projekt. Crowdfunding er en fantastik idé med mange solstrålehistorier, men når projekterne når et vidst omfang (målt i tid og penge), så kan man blive bekymret for at ikke alle bidragsydere har tilstrækkeligt med indsigt i om projektet er realistisk. Forhåbentligt får de højt-flyvende fiaskoer, dog ikke afgørende indflydelse på opfattelse af crowdfunding, mere generelt, som en god financieringsmulighed for de lidt skæve projekter.

13
9. august 2013 kl. 16:19

Samsung/Nokia/Intel/HTC har alle forsøgt med deres egen software, og de har alle indset at kampen er tabt - "Kritisk masse" og "Økosystem" er ligesom nøgleordene her. At håbe på et gennembrud på software siden på det her tidspunkt, er ligeså tåbeligt som at forsøge at vippe Windows af pinden i midten af 1990.

Du går lidt galt i byen her. Ubuntu Edge satser netop på at være en god Android-telefon, med en Ubuntu desktop via en app, således at det hele ikke hænger på om dual-boot til Ubuntu Mobile kan flytte mere end nogle få nørder. Jeg er såmænd også skeptisk overfor om projektet hænger sammen, men om ikke andet kunne det blive en ok Android telefon, som ikke behøver skuffe-parkering.

16
9. august 2013 kl. 16:47

Vi får jo se om telefonen ender i skuffen (som en skuffelse) eller ej.

A) Husk nu på, der er absolut intet af værdi, i det her Edge projekt for Canonical og Mark Shuttleworth, hvis ikke de med (stærk) hardware, kan vise at Ubuntu er en software platform for mobile computing. Det her projekt eksisterer ikke og er ikke sat i vandet for vores blå øjne's skyld ;)

B) Det er ikke første gang at Ubuntu forsøger at komme ind på markedet. De har prøvet før. Og de har fejlet. Der er ikke nogle seriøse deltagere i mobile computing som tager Ubuntu alvorligt. Jeg følger branchen tæt pga arbejde og jeg ved at Canonical tidligere har været på "tiggergang" blandt producenterne for at give deres platform en chance. Og Canonical har haft meget begrænset success. Der var ikke mange som tog dem seriøst dengang (da ideen, endda, så bedre ud før den stærke konsolidering af platformer i 2012). Og der er endnu færre som tager dem seriøst nu. Der er grunde til det. Nogle af dem har jeg oplistet. Derfor er crowdfunding projektet nok sidste chance for Canonical. Men havde de gået på dørene i 2007 havde verden måske (og sandsynligvis) set anderledes ud. Derfor min kommentar om, at de har forpasset chancen (men de er for desperate og/eller tåbelige til ikke at indse det).

Canonicals bedste chance for consumer market penetration er stadig at blive opkøbt af en hardware producent som har fået nok af Androids dominans, Google's politik m.h.t. til Android, samt platformfragmentering, og som er ved at få endnu koldere fødder af Motoral Moto X telefonen. Men det ser stadigt dunklere ud for Ubuntus fremtid her. Vi har set så mange som har prøvet og fejlet. Nogle med RIGTIGT MANGE penge bag sig (Nokia, Intel, HTC, Samsung) med deres egne varianter. Nogle forsøger at gøre Android mindre generisk, med blandt men primært dårligt resultat. Nogle har stadig ideen om at de presse Androids markedsandel ud, læs f.eks. op om "Tizen" hvis du ikke kender til det allerede. Det kan DE måske, men det kan Canonical ikke.

Det her marked handler om software, og ikke om hardware. Og selv HVIS det handlede om hardware, så er der ingen grund til at et rimeligt naivt projekt til under $100M skulle have en jordisk chance for at slå de store og vertikalt integrede producenter i deres eget favorit disciplin; at producere en high-end mobiletelefon med den hurtigste processor, gode materialer, et innovativt design, til en overkommelig pris (med eller uden, en profitmargin på 0%).

17
9. august 2013 kl. 17:42

hvis ikke de med (stærk) hardware, kan vise at Ubuntu er en software platform for mobile computing.

Det er jo utvivlsomt den primære dagsorden. Og Mark Shuttleworth vil da afgjort ærgre sig (hvis det lykkedes at få projektet i luften) over "bare" at levere en Android mobil. Det var dog en god idé at sikre sig at købere med skepsis overfor om Ubuntu Mobile lykkedes, kan sige at de dog har en lidt speciel Android telefon. Altså at de ikke behøver afskrive det som en "filantropisk" investering. Med forholdsvis standardiserede hardware komponenter, bliver marketing dog en helt central disciplin, hvor Samsung her tæver HTC, Sony, LG, osv, også uden at det kan siges at være bedre hardware. En Ubuntu mobil ville her kunne siges at have crowdsourcet marketing som "sin" vej ind på markedet.

Men den sandsynlige udvej er jo at de om et par uger siger "den gik ikke", og fortsætter med strategien om at kunne re-installere hardware fra etablerede producenter med Ubuntu Mobile. Så kan nogle få nørder hygge sig i en lille niche her, ligesom med Linux på desktop.

Den langt største udbredelse af Linux i hænderne på forbrugere vil fortsat ske fra Google, via Android (og forresten det voksende Chrome OS).

7
9. august 2013 kl. 15:25

Husk lige at imodsætning til kickstarter får firma'erne på indiegogo udbetalt beløbet selv om de ikke når deres mål.

Så at de har indsamlet et rekord stort beløb er da en kæmpe sejr og ikke en fiasko.

Målet var måske lige lovligt optimistisk, men det gør det da ikke til en fiasko.

11
9. august 2013 kl. 15:48

Målet var måske lige lovligt optimistisk, men det gør det da ikke til en fiasko.

Fiasko eller succes må defineres ud fra målsætningen, og derfor skal der ske noget helt exceptionelt til sidst for at det ikke bliver en solid fiasko.

En mulighed kunne være at Mark Shuttleworth vælger at kaste sine egne penge i projektet, således at det alligevel ikke bliver crowdfunding, men at denne side reelt blot fungerer som en slags markedsføring.

8
9. august 2013 kl. 15:37

Jeg synes også det er ret flot at de trods alt har rundet $9.000.000, men må lige rette dig. Denne kampagne er en "fixed funding", så pengene bliver givet tilbage hvis målet ikke nåes.

Alt information står på www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

10
9. august 2013 kl. 15:44

hvis du læser det med småt på indiegogo's "ubuntu edge" indsamling.

"Fixed Funding

This campaign will only receive funds if at least $32,000,000 is raised by its deadline. Funding duration: July 22, 2013 - August 21, 2013 (11:59pm PT)."

9
9. august 2013 kl. 15:44

Ja, det har så også lige fundet ud af.

Godt nok optimistisk målsætning.

Ser ud til at de kan nå halvdelen af deres mål.

6
9. august 2013 kl. 15:20

Pga. min kærlig til Ubuntu og Linux håber jeg projektet går igennem. Jeg krydser fingre for at den milliardære Mark Shuttleworth smider lidt håndøre efter den til aller sidst!

Det kunne være fedt at have sådan en lækker telefon, men jeg har ikke lige lyst til at smide 700$ for et produkt jeg får til maj.

3
9. august 2013 kl. 14:52

.. kan man så ikke beslutte sig for om man vil bruge kroner eller dollars, og så være konsekvent!!!!!

2
9. august 2013 kl. 14:32

Jeg havde ellers lige glædet mig til at have en unik telefon produceret af high end materialer og med high end specs, og samtidig støtte et styresystem som jeg synes er spændende. Jeg må nøjes med at installere systemet på min gode gamle telefon.

Men når man nu skal være en del af en fiasko, så er jeg glad for at det er denne fiasko og ikke fx. denne: http://delimiter.com.au/2012/11/12/qld-may-ditch-1-2bn-health-payroll-project-start-again/

1
9. august 2013 kl. 14:20

Det er ikke ualmindeligt for crowdfunding, at der kommer en kraftig slutspurt. Der er mange "lurkers", der gerne ser, at projektet bliver til noget, men som ikke selv vil putte penge i det, hvis det ikke er nødvendigt. Når projektet så i 11. time mangler penge, spytter de alligevel noget i det. Jeg kunne godt forestille mig, at en Ubuntu-telefon netop er et projekt, hvor der kan være mange sådanne "lurkers".

4
9. august 2013 kl. 15:00

Ja, men når de mangler 20 millioner ud af 30, så er selv en slutspurt ret usandsynligt. Den slags indsamlinger her er normalt for noget mindre beløb.