Alvorlige sårbarheder i 16 forskellige modeller af hjerteimplantater gør det muligt for en angriber at få fuld kontrol med implantatet – så meget kontrol, at det er muligt at forårsage et hjerteanfald.
Det er konklusionen i en advarsel fra det amerikanske Homeland Security. Implantaterne fra Medtronic har ikke engang indbygget den mest fundamentale sikkerhed. Millioner af brugere formodes derfor at være sårbare over for sikkerhedshullerne.
Det skriver The Hacker News.
En 'cardioverter defibrilator' er en slags pacemaker, men typisk er den lidt større og har mulighed for også at fungere som defibrillator, også kendt som en hjertestarter, hvis hjertet går helt i stå.
Selve implantatet sidder oftest under nøglebenet, mens kabler med elektroder er opereret ind til hjertet. Implantatet skal kunne betjenes, uden at man kan nå ind til det rent fysisk, hvilket sker ved hjælp af radiobølger.
Styringen sker med et apparat, som Medtronic også udvikler og sælger. Det giver blandt andet mulighed for, at sundhedspersonalet kan justere på implantatet og få data ud om driften, uden at man behøver foretage endnu en operation.
Implantatet kan tilgås med en afstand på op til seks meter. Desværre er denne kontakt mellem omverden og implantat bare ikke særlig sikker.
Det var sikkerhedsforskere fra Clever Security, som opdagede sikkerhedshullerne. Deres undersøgelser viste fejl, som ifølge det amerikanske Homeland Security kan udnyttes af hackere.
»Succeesfuld udnyttelse af disse svagheder kan gøre det muligt for en angriber, der er er tæt på, at få adgang til et af de omfattede produkter og at påvirke, generere, modificere eller opsnappe radiofrekvens (RF) kommunikationen for Medtronics privatejede Conexus telemetry-system. Det kan potentielt påvirke produktets funktionalitet eller/og give adgang til følsom, transmitteret data,« advarer den amerikanske sikkerhedstjeneste
It-sikkerhedsmessen Infosecurity Denmark 2019 byder på mere end 110 seminarer og cases, 25 udvalgte keynotes og 80 udstillere. To dage med masser af faglig viden og netværk d. 1. og 2. maj i Øksnehallen i København. Konferenceprogrammet dækker compliance, cybercrime, IoT, nye teknologier som AI og blockchain samt data og cloud og giver et unikt indblik i de nyeste it-sikkerhedsmæssige udfordringer på et højt fagligt niveau. Du bliver også opdateret om både de nyeste tekniske landvindinger fra spydspidsforskere og får indblik i aktuelle trusselsbilleder fra nogle af verdens bedste rådgivere. Læs mere om Version2 Data & Cloud Expo, der afholdes sammen med Infosecurity Denmark
Manglende sikkerhed
Ifølge en advarsel udsendt af Medtronic er over 20 produkter omfattet af sikkerhedshullerne, heraf 16 implantater. Desuden er instrumenter til at aflæse og programmere implantaterne også omfattet. De kører alle med en protokol kaldet Conexus Radio Frequency Telemetry Protocol, og det er her, fejlen ligger.
I implantaterne er der eksempelvis intet tjek for, om der er manipuleret med data, og systemet laver heller ikke nogen for for kontrol af, om apparatet, som hjerteimplantatet modtager ordrer fra, er godkendt eller autentisk. Eller sagt med andre ord: Hjertestarteren har stort set ingen sikkerhed overhovedet. Dermed er det muligt at sende data til implantatet, som kan slå patienten ihjel.
Undersøgelsen viser også, at der heller ikke er kryptering på de indopererede implantater, og dermed er det muligt for en angriber, som fysisk er tæt på implantatet, at opsnappe data fra det. Det kræver blot, at Conexus telemetri-systemet er aktiveret.
Så vidt vides er sikkerhedsbristen endnu ikke blevet udnyttet, og ifølge Medtronic er virksomhedens pacemakere ikke omfattet af sikkerhedshullet, ligesom deres CareLink Express-monitorer og CareLink Encore-indstillingsværktøjer heller ikke er det. Virksomheden arbejder på at sikre de mange Conexus-aparater.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.