Indisk supercomputer fra Yahoo

Yahoo og det indiske firma Tata Sons vil stille verdens fjerdestørste supercomputer gratis til rådighed for indiske forskningslaboratorier.

Yahoo og Computational Research Laboratories (CRL), der er et supercomputer-laboratorie som ejes af det indiske firma Tata Sons, vil stille verdens fjerdestørste supercomputer til rådighed for indiske forskere. Det skriver Yahoo i en pressemeddelelse.

Det sker ved hjælp af programmeringsmiljøet Hadoop, som er udviklet af Apache med bidrag fra Yahoo.

Hadoop er en Java-baseret platform til at udvikle applikationer, som kan afvikles på pc-baserede klyngecomputere, inspireret af Googles infrastruktur og Google-teknologierne MapReduce og Google File System.

Yahoos mål er at få flere udviklere til at arbejde med platformen. Dr. Gautam Shroff, som er medlem af styregruppen bag CRL, fortæller at laboratoriet er i gang med at indlede en dialog med de førende indiske akademiske institutioner om at udføre forskning ved hjælp af "cloud computing," hvor beregninger udføres på klyngecomputere via internettet.

CRL's supercomputer består af 14.400 processorer, 28 terabyte hukommelse og et disk-lager på 140 terabyte. En terabyte er 1000 gigabyte. Systemet har en top-ydelse på 180 teraflops, hvilket er 180.000 millarder operationer per sekund. Den løbende ydelse er på 120 teraflops.

Yahoo har tidligere delt en supercomputer med 4000 processorer med datalogi-forskere på Carnegie Mellon-universitetet. Det satte forskerne i stand til at analysere hundrede millioner websider

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere