Indere om Facebooks gratis-internet: »En dødbringende kombination der vil føre til total mangel på frihed«

En lang række indiske forskere, undervisere og entreprenører anklager Facebooks gratis internet for at være både usikkert og hæmme frihed og netneutralitet.

Umiddelbart lyder løftet om gratis internet tillokkende. Men det mener en større gruppe af indiske forskere, undervisere og entreprenører i Indien ikke.

I et åbent brev til de indiske myndigheder kritiserer mere end 50 underskrivere fra de største indiske universiteter Facebooks gratis internet-initiativ, ‘Free Basics by Facebook’. Det skriver DR Nyheder.

Læs også: Kritikken af Facebooks gratis-internet vokser

Kritikken går på, at Free Basics kun vil give inderne adgang til et begrænset udvalg af tjenesterne på internettet og dermed hæmme befolkningens muligheder for frit at opsøge information.

»At tillade et privat selskab at definere hvad der er "grundlæggende" for indiske internetbrugere, at kontrollere hvad forskellig slags indhold skal koste, og at få adgang til det personlige indhold, der er skabt og brugt af millioner af indere, er en dødbringende kombination, som vil føre til total mangel på frihed i forhold til indernes brug af internettet,« står der i brevet.

De indiske telemyndigheder har sat en deadline for indsigelser mod Free Basics den 7. januar. Herefter vil myndighederne tage en endelig beslutning om, hvorvidt tjenesten skal være tilladt i landet.

Internettet bliver leveret via solcelledrevne ubemandede fly, som Facebook har udviklet. Flyene kommunikerer med hinanden via en særlig laser, der tillader dataoverførsler på op til 10 Gb/s.

Læs også: Facebook har bygget bombefly-lignende internet-drone

Manglende kryptering

Et andet kritikpunkt mod Facebooks gratis internet går på tjenestens manglende kryptering.

»Siden Facebook kan tilgå ukrypteret indhold fra brugernes 'basale' services, må vi enten betragte sundheds-apps som værende 'ikke basale' eller risikere at afgive alle inderes sundhedsoplysninger til Facebook. Enten må vi betragte bank-apps som værende 'ikke basale' eller risikere at blotlægge alle inderes finansielle informationer til Facebook,« skriver de indiske underskrivere ifølge DR.

Facebook har over en længere tidsperiode kørt reklamekampagner for Free Basics-tjenesten i Indien på nettet, i TV og gennem avisannoncer. Selskabet har også opfordret indere til at lægge pres på myndighederne om at tillade tjenesten ved at sende emails til dem.

Facebook-stifteren Mark Zuckerbergs modargument mod kritikken er, at Free Basics kun er en basis-ydelse på linje med biblioteker, hospitaler osv.

»Vi har samlinger af gratis 'basale' bøger. De kaldes biblioteker. De indeholder ikke alle bøger, men de er med til at gøre verden bedre,« siger han og fortsætter:

»Vi har gratis 'basale' sundhedsydelser. Offentlige hospitaler tilbyder ikke enhver behandling, men redder stadig liv.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
Yoel Caspersen Blogger

Så lad være med at bruge det?

Disclaimer: Som ISP er der risiko for, at mine holdninger på området er farvet. Tag mine udsagn med et gran salt.

Personligt kan jeg sagtens forstå, hvis Indien frabeder sig håndsrækningen fra Facebook.

Sagen er, at det vil give Facebook en voldsom fordel i forhold til andre internetbaserede virksomheder og derved gøre det endnu sværere for nye virksomheder at få fodfæste på det indiske marked. Som et udviklingsland har Indien i allerhøjeste grad brug for, at lokale virksomheder har en chance, og derfor mener jeg, det er forståeligt, hvis de vælger at takke nej til Facebooks gratis netværk.

Jeg er ikke tilhænger af protektionisme, men som minimum må det være et lands ret at kræve, at adgangen til markedet skal være baseret på lige vilkår. Netneutralitet er vigtigt for forbrugerne - også i et udviklingsland.

Havde Facebook valgt at give gratis adgang til hele internettet, kunne man med rette tale om et ærværdigt filantropisk projekt, men det her ligner mere et forsøg på at få en dominerende position på et marked i vækst.

Sammenligningen med et bibliotek er desuden helt hen i skoven. Havde Facebook nøjedes med at tilbyde adgang til Wikipedia.org, kunne analogien have været passende, men det er næppe sandsynligt, at befolkningens uddannelsesniveau hæves synderligt af gratis adgang til Facebook.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017