Indflydelsesrig investor: Google og Facebook er en trussel mod demokratiet

Illustration: Luleå Data Center
Milliardæren George Soros gik hårdt til techgiganterne, men roste Margrethe Vestager for hendes kamp mod dem, under hans årlige middag i World Economic Forum.

Google og Facebook har alt for stor indflydelse på informationsstrømmene verden over og er desuden »hindringer for innovation«, sagde den indflydelsesrige investor George Soros på World Economic Forum i Davos. Det skriver BBC.

Læs også: Tech-boss: Facebook skal reguleres som tobaksfirmaer

»Magten til at forme folks opmærksomhed er i stigende grad centreret hos ganske få selskaber,« sagde George Soros ifølge BBC.

Læs også: Google prioriterer hastigheden på mobilen

Han mener, at de store tech-selskaber har en ufortjent stor magt, idet de kan lede manges opmærksomhed hen på noget - og væk fra noget andet. George Soros mener desuden, at Google og Facebook reelt set har opnået monopolstatus som henholdsvis søgemaskine og socialt medie.

Svært at gå tilbage

George Soros er Holocaust-overlever, og det er ifølge ham selv en af grundene til, at han i flere omgange har engageret sig i, hvad han selv beskriver som en kamp for »åbne samfund«.

Læs også: Zuckerberg: Facebook skal formindskes for at gøre det betydningsfuldt igen

»Der er en risiko for, at hvis den (informationsfriheden, red.) først tabes, så kan den være svært for folk, der vokser op i denne digitale tidsalder at genvinde den,« siger George Soros.

Læs også: Facebook-aktivist: Privatlivsfolket skal til at få fingeren ud

Hvis vi ikke værner informations- og tankefriheden mod tech-mastodonterne, vil det have vidrækkende politiske konsekvenser, forudser George Soros. Blandt andet mener han, at valget af Donald Trump som den nuværende amerikanske præsident er et resultat af netop de to tech-giganters indflydelse.

Facebook ønskede ikke at udtale sig til BBC, og Google vendte ikke tilbage det britiske medie.

Vestager er deres værste mareridt

Til gengæld er den 87-årige investor optimistisk. Han mener, at især skattelovgivning vil gøre det svært for giganterne at fortsætte uhindret og giver myndighederne en måde at gå til dem på.

Læs også: Rigspolitiet: Dansk børneporno har ligget på Facebooks servere i to år

Og den udvikling bidrager især Margrethe Vestager, den danske EU-kommissær, til, mener han.

»Hun er deres nemesis. Og det er godt, at hun er der, for internetmonopoler har hverken vilje eller grund til at beskytte samfundet mod konsekvenserne af deres egne handlinger.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Ole Stilling

Man kan vist rolig inkludere DR i den klub. DR skal forestille en instutition som på demokratisk vis informerer borgerne, men reel har borgerne ingen mulighed for at påvirke eller kommentere det indhold der bliver sendt.

Der er idag helt anderledes metoder til åbent og ærligt at modtage effektivt feedback fra almindelige borgere end der anvendes. De metoder der anvendes er kun beregnede til at give et falsk indtryk af at DR overhovedet er interesseret i desimination af information til folkes bedste.

 • 7
 • 11
#2 Rune Jensen

Hvis Google eller andre teknologigiganter får en bøde af EU Kalifatet for monopol (eller hvad EU Kalifatet nu finder af undskyldning for en bøde), HVOR havner pengene fra den bøde så? Jeg kan godt tænke mig til, at jeg eller andre private ingen gavn får af de penge - men HVEM gør så?

Det er ikke fordi, jeg mener, at Google ikke er blevet for stor. Men jeg mener ikke, at nogle ikke folkevalgte jihaadi kommunister i bruxelles skal bestemme, hvad firmaer må og ikke må - selv i DK. Det mener jeg sådan set Danmark skal bestemme. OG at en evt. bøde for en forbrydelse i DK skal så gå direkte til danskerne.

Jeg har svært ved efterhånden at se EU Kalifatet som andet end en pengemaskine for marxistisk-islamisk propaganda. Lad os komme ud af det l... hurtigst muligt.

 • 1
 • 15
#3 Rune Jensen

DR er vel efterhånden ved at have udlevet sin rolle? Der går ikke lang tid, så bliver DR ligesom BBC og CNN, et propagandamedie for venstrefløjen, Antifa, islam og feminisme, og så er det spild af kroner på dem.

At køre DR over skattebiletten, som det har været på tale, er en helt ENORMT dårlig idé.

Det vil give politikerlede ud over alle grænser.

Vi er nogle stykker, som helst er fri for venstrefløjspropaganda, og at påtvinge os det for vores egne penge, vil bestemt ikke bringe lykke.

 • 1
 • 14
#4 Simon Rigét

... men reel har borgerne ingen mulighed for at påvirke eller kommentere det indhold der bliver sendt.

Nej, og det har ved Gud heller aldrig været meningen med god journalistik! Det du argumenterer for ville andre kalde "demokratur"

Medier som DR og de gamle aviser, er fra en tid hvor journalistik og information, handlede om at formidle fakta, forholde sig etisk til samfundet, holde magthaverne og flertallet i ørerne og formidle mindretals synspunkter balanceret og i perspektiv. Kun at formidle flertallets synspunkter, er typisk for totalitære samfund.

Den forestilling at alles synspunkter er lige værdige til at blive hørt i medierne er misforståelse af demokrati. Hvis et menneske ikke interesserer sig for hvad der virkeligt er sandt, men hellere lader sig styrer af mavefornemmelser og verdensbilleder der får dem selv til at tage sig godt ud, er det kun deres nærmeste, der kan have noget ud af at høre deres synspunkter. At give disse mennesker medietid, er med til at fordumme befolkningen i almindelighed, og fremme faktaresistens som en samfundstrend.

 • 11
 • 1
#5 Jesper Dahlkild

Det kan sikkert diskuteres til det uendelige om Facebook og Google har gjort noget galt. Men de har om nogen formået at udnytte det ingenmandsland, som er imellem suveræne stater hvor nogen ikke har rent mel i posen.

Tag eksempelvis Apple med en formue over 800 milliarder dollars, som alligevel (eller måske derfor) bruger de ufine metoder som skattely lande og korupte rådgivere som Mossack Fonseca. Eller den meget kendte Dutch/Irish sandwich

Panama papierne - ICIJ.org Double Irish Arrangement - Wikipedia.org

Så man kan vel sige at de suveræne stater, som blev opfundet for 1000 år siden, hvor griske konger gokkede hinanden i nødden og farvede landkortet rødt, måske har udspillet deres roller. Det er i hvert fald det, som de transnationale selskaber udstiller.

Dem der forstår at udnytte skatteregler på tværs af lande, WTO, TTIP og andre frihandelsaftaler er de nye konger. Især hvis du kan være med til at påvirke nyhedsstrømmen til borgere og politikere - eller endnu bedre - hvis du ejer medierne. Men det er jo ikke nogen nyhed, her på Version2.

Moral er godt og dobbelt moral er dobbelt så godt. For vi kunne jo bare lade være med at bruge deres produkter. Jeg er selv slem til at bruge Googles produkter. Men ret skal være ret, og ingen er hævet over loven.

Det er bare trist, at når politikerne endelig forstår alvoren, så dummer de sig igen og igen:

EUs liste over skattely er allerede lavet om. Det er stærkt kritisabelt - DR Nyheder

Om man vil det eller ej, så har disse firmaer kun respekt for os som borgere, når EU deler bøder ud. Så, tak Margrethe fordi du går rundt i store sko og tramper på disse firmaers egoer.

 • 9
 • 0
#6 Rune Jensen

Hvis et menneske ikke interesserer sig for hvad der virkeligt er sandt, men hellere lader sig styrer af mavefornemmelser og verdensbilleder der får dem selv til at tage sig godt ud,

Du beskriver venstrefløjens virtue signaling identitetspolitik ganske godt. "Sandheden" er styret af, hvordan din victimhood status er og hvor mange likes du har. Ikke dine beviser (eller mangel på samme) for dine påstande..

En udspringer af det er 3. bølge feminisme samt #metoo og såmænd også rent voldelige venstrefløjs movements som Antifa, BAMN, BLM.

 • 0
 • 6
#8 Rune Jensen

Så man kan vel sige at de suveræne stater, som blev opfundet for 1000 år siden, hvor griske konger gokkede hinanden i nødden og farvede landkortet rødt, måske har udspillet deres roller.

Har de det?

Hvis Tyskland, med diktatoren Ayathollah Merkel i spidsen kan uddele bøder til Google for ikke at overholde Tysklands regler for "hate speech" (et kunstings elastik-begreb opfundet til at gøre propaganda for marxisme/islam, ligesom "islamofobi"), så kan DK vel også indføre egne regler, som Google skal overholde?

Hvorfor i alverden skulle vi underlægge os Tysklands love, som i dén grad er anti Ytringsfrihed?

https://www.nytimes.com/2017/06/30/business/germany-facebook-google-twit...

"The law reinforces Germany’s position as one of the most aggressive countries in the Western world at forcing companies like Facebook, Google and Twitter to crack down on hate speech and other extremist messaging on their digital platforms.

But the new rules have also raised questions about freedom of expression. Digital and human rights groups, as well as the companies themselves, opposed the law on the grounds that it placed limits on individuals’ right to free expression."

Er det dét, som du mener er godt ved "Globalization"?

 • 0
 • 7
#9 Rune Jensen

Er det dét, som du mener er godt ved "Globalization"?

Det helt sjove er jo, at folk, som er tilhængere af denne form for controlled speech aldrig tror, det kommer til at ramme dem selv.

Hvor historien så viser det stik modsatte.

Læg mærke til, at de her mediemastodonter faktisk forsvarer folks ret til at ytre sig. Det er altså ikke Google, Twitter med videre, man skal klandre, når ens social media content pludselig er_Ikke tilgængeligt_ eller ens konto er nedlagt pga. hatespeech (som ikke er et defineret begreb). Men rent faktisk tilhængerne af denne form for direkte censur, dem, som mener at globalization er fino-dino.

Det understreger, at stater og helt klart i dén grad EU Kalifatet skal holde nalderne fra alt hvad der hedder kontrolleret tale.

Vidste du, at Ytringsfriheden er det eneste forsvar vi har i den danske lovgivning imod diktatur?

 • 0
 • 5
#10 Rune Jensen

"George Soros er Holocaust-overlever og det ifølge ham selv er en af grundene til, at han i flere omgange har engageret sig i hvad han selv beskriver som en kamp for ‘åbne samfund’."

Ens identitet har intet at sige for, om globalisering er godt eller dårligt.

Et budskabs sandhed afgøres af beviser for budskabet selv, og har intet at gøre med budbringeren eller dennes "holdninger".

Det er sørgeligt, at V2 er faldet i så åbenlys en fælde. Men beviser også, at journaliststanden i DK er i ganske elendig forfatning.

https://www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/LogicalFallacies/29/Appe...

 • 0
 • 5
#11 Brian Vraamark

men reel har borgerne ingen mulighed for at påvirke eller kommentere det indhold der bliver sendt.

Er helt enig med Simon Rigét:

Den forestilling at alles synspunkter er lige værdige til at blive hørt i medierne er misforståelse af demokrati.

Version2 kunne jo starte med at fjerne de åndsvage op/ned stemningsknapper. Hvis folk synes noget er forkert, kan de i det mindste gøre alle andre den tjeneste at at fortælle hvorfor. Denne tråd har flere steder hvor der er 12 down-votes, men der er kun 4-5 personer som har skrevet noget!!!

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere