Illegalt datacenter i tidligere Nato-bunker lukket efter omfattende politiaktion

1. oktober 2019 kl. 12:004
Illegalt datacenter i tidligere Nato-bunker lukket efter omfattende politiaktion
Illustration: Virrage Images/Bigstock.
Har været under efterforskning i Tyskland i fem år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Store politistyrker gennemførte fredag i sidste uge en aktion mod en tidligere Nato-bunker i den lille by Traben-Trarbach i det vestlige Tyskland.

Bunkeren, som har gået under navnet ‘Cyberbunkeren’, har været tilholdssted for et datacenter tilhørende en hostingleverandør, der beskrives som en ‘bulletproof hoster’.

Darknet-tjenester

Hostingleverandøren var efter sigende vært for en række illegale undergrundstjenester, formentlig de fleste på det, som kaldes for Darknet.

De tyske myndigheder oplyser i en pressemeddelelse at i hvert fald hjemmesiderne Cannabis Road, Wall Street Marked, Fraudsters og Flight Vamp 2.0 var kunder hos hostingleverandøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Specielt Wall Street Marked anses for at være en virkelig stor markedsplads.

Flight Vamp 2.0 antages at være den største svenske Darknet-markedsplads. De svenske myndigheder efterforsker denne virksomhed.

Flere af tjenesterne har stået for formidling af narkotikatransaktioner, andre har været involveret i distribution af falske dokumenter og ulovligt indhold, blandt andet misbrug af børn, ifølge det tyske politis pressemeddelelse. Den oplyser også, at en server i datacenteret blev desuden brugt i et angreb mod cirka 1 million bredbåndsroutere i slutningen af november 2016.

Serverne var spredt ud over bunkerens fem underetager.

13 personer under anklage

Syv personer blev efter sigende arresteret i forbindelse med aktionen mod bunkeren. Fire er hollændere, to er tyske, mens den sidste person er fra Bulgarien. I alt er 13 personer i alderen 20 til 59 år anklaget i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tyske myndigheder oplyser, at flere hundrede personer fra politiet indtil nu har deltaget i aktionen og forarbejdet, som har været i gang i næsten fem år.

Ifølge blandt andet Frankfurter Allgemeine Zeitung har også specialenheden GSG 9 været involveret i arbejdet.

Enorm mængde bevismateriale

I aktionen, som blev koordineret med politiet i flere af Tysklands nabolande, blev der blandt andet beslaglagt omkring 200 servere, skriftlige dokumenter, en række lagringsmedier, mobiltelefoner og en større mængde kontanter.

Materialet er enormt, og det forventes, at det vil tage flere år at gennemgå det hele.

Dette skulle være første gang, de tyske myndigheder har valgt at slå ned på et datacenter og ikke bare på de enkelte illegale tjenester, som blev leveret derfra.

Til Frankfurter Allgemeine Zeitung siger Jürgen Brauer, lederen for statsadvokatembedet i Koblenz, at det at drive et datacenter i sig selv ikke er ulovligt, selv om kunderne foretager illegal virksomhed på serverne. Derfor skal myndighederne i dette tilfælde bevise, at de anklagede personer kendte til den illegale virksomhed og desuden bidrog til den.

Artiklen er fra digi.no, hvor du kan se billeder af aktionen og anlægget i billedgalleriet øverst i artiklen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. oktober 2019 kl. 17:58

Det er jo blevet så populært at lave hostingcentre af cloud-typen, hvor alene kreditkort (og mail-adresse) er adgang til at have en server. Sådanne servere kan naturligvis bruges til hvad som helst - lovlige eller ulovlige aktiviteter.

Når man ikke kan få lov til at oprette en bankkonto uden at fortælle hvad man skal bruge den til, hvor pengene kommer fra, etc. så har jeg svært ved at se den nuværende situation fortsætte på cloud siden.

3
2. oktober 2019 kl. 13:06

Det er jo blevet så populært at lave hostingcentre af cloud-typen, hvor alene kreditkort (og mail-adresse) er adgang til at have en server. Sådanne servere kan naturligvis bruges til hvad som helst - lovlige eller ulovlige aktiviteter.

Så hvis man accepterer at cloud er kommet for at blive (og vi altså ikke skal kræve Amazon eller Google eller ... lukket), så kan vi ikke stille krav til at hosting-udbyderen er bekendt med servernes aktivitet.

Men vi kan stille krav til, at hosting-udbyderen agerer hurtigt, hvis myndigheder har et berettiget ønske om at få adgang til indholdet af en server. Så en dommerkendelse bør efter min mening være en tilstrækkelig adgangsbillet til, at hostingudbyderen giver myndighederne hvad de måtte have brug for. At nogle piratstater så har et system, hvor dommerkendelser skrives med ført hånd, kan kun argumentere for, at disse stater ikke kan tiltros kunders data (jeg tænker bl.a. på Microsofts vægring ved at aflevere data til de amerikanske myndigheder).

Efter at data er udleveret skal hostingudbyderen naturligvis give deres kunder besked om, hvad der er sket og hvorfor. Og denne praksis skal være beskrevet i den aftale, hostingudbyderen præsenterer deres kunder for.

Vi kan også stille krav til, at hosting-udbyderen hurtigt blokkerer internet-forbindelsen for en server - igen forudsat at der er begrundet mistanke om ulovlige aktiviteter.

Et springende punkt kan være hvilken lovgivning, der skal afgøre om en aktivitet er ulovlig eller ej. Hvis en hjemmeside er på kinesisk og at de kinesiske myndigheder finder aktiviteten ulovlig - skal det så accepteres i Brazilien eller i Danmark?

1
1. oktober 2019 kl. 13:15

De har jo endeligt bare lukket en konkurant til google, youtube, facebook, amazon og microsoft.

Der finders der langt mere ilegal materiale, dog procentvis mindre. Men hvis vi bruger lovgivning i hele verden, så dog en ganske stor del.

I principet burde dem som arbejde med og ved server vel ikke videre hvad der befinder sig på dem ?