Den danske it-udvikler og partner i det københavnske app-udviklingshus Shape Ole Gammelgaard har frigivet en app med navnet ‘Postboks’ på open source-communitiet Github. Appen synkroniserer dokumenter fra din e-Boks og direkte til en mappe på din MAC, uden at du først behøver logge ind med NemID.
Appen er ikke godkendt af e-Boks, og Ole Gammelgaard gør da også tydeligt opmærksom på over for Version2 og på sin Twitter-profil, at brugen af appen er på eget ansvar. Ikke desto mindre er appen blevet taget godt imod af følgerne på Ole Gammelgaards Twitter-profil og på siden Macbay, hvor nyheden også er lagt op.
Bare for sjov
Det er over halvandet år siden, at Ole Gammelgaard udviklede appen. Egentlig var den bare tænkt til at være til ham selv.
»Jeg lavede den bare for sjov, fordi jeg selv savnede, at mine e-Boks beskeder blev videresendt til min computer,« fortæller han.
Men appen blev hurtigt populær blandt venner. Ole Gammelgaard besluttede sig derfor for at gøre den lidt pænere og lægge den ud som et open source-projekt.
»Det er superfedt at se, at så mange andre også har fundet den brugbar og har været inde på Github og lavet ‘pull request’ på projektet. Det betyder, at der blive videreudviklet og lavet forbedringer på det,« fastslår han.
Virker også i Sverige
Ole Gammelgaard har ikke kendskab til at nogen har skrevet Postboksen om til pc, men det kan nemt lade sig gøre, fortæller han.
Appen fungerer som en menubar-applikation, der kører i baggrunden på computeren og tjekker e-Boks-API´en en gang i timen.
»Efter at Postboks-appen er installeret på en computeren, skal du hente og indtaste en aktiverings-kode mage til den, du skal bruge, når du installer e-Boks' mobilapp. Herefter henter Postboks-appen dokumenterne direkte i e-Boks via API´en fra e-Boks' mobilapp,« forklarer Ole Gammelgaard
På Github kan man hente kildekoden til appen, og på Macbay beskriver brugerne den som lige så sikker som e-Boks' egen app med NemID.
Ifølge brugerne på Twitter virker appen også på den svenske udgave af e-Boks og muligvis også den norske.
Ikke sikker nok for e-Boks
Ole Gammelgaard har været i dialog med e-Boks omkring sin Postboks-app. Men hos e-Boks vil man af sikkerhedsmæssige grunde ikke tilbyde videresendelse af beskeder.
»Vi ser e-Boks som noget andet end en almindelig e-mail-kanal. Mange beskeder i e-Boks indeholder følsomme oplysninger, der ikke egner sig til at blive sendt til Google i stor stil,« siger Erik Abildgaard Knudsen, nordisk produktdirektør hos e-Boks.
Erik Abildgaard Knudsen forklarer, at e-Boks er konstrueret til at være en kanal, hvor der er sikkerhed fra afsender til modtager om, at dokumentet er modtaget, og at der kan sendes følsomme oplysninger. Samtidig er e-Boks mere end bare beskedudveksling, da der også er indbygget underskrift-funktioner m.v.
App for egen regning
På spørgsmålet om, hvad e-Boks tænker om Ole Gammelgaards open source-app, siger Erik Abildgaard Knudsen:
»Det vil jeg meget nødigt tænke alt for meget om. Det må stå for Ole Gammelgaards egen regning. En væsentlig driver for os er at gøre det så godt og sikkert for borgeren som muligt, og derfor tilbyder vi ikke at videresende dokumenter automatisk.«
Det er i dag muligt at videresende dokumenter fra e-Boks. Men der er noget du selv aktivt skal gå ind i din e-Boks og gøre for hvert enkelt dokument, du ønsker at videresende. Erik Abildgaard Knudsen afviser, at e-Boks-systemets log-funktion over brugernes aktivitet har noget med sagen at gøre.
Opdateret: Ordet illegal er ændret til uofficiel i artiklens overskrift, da uofficiel vurderes at dækker artiklens indhold bedre.