Ildsjæle lærer børnepirater at kode

29. november 2013 kl. 16:199
Ildsjæle lærer børnepirater at kode
Illustration: Johannes T. Hansen.
En håndfud ildsjæle er ved at skabe en kodeklub for børn i København.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Man kan undre sig over, at det ikke er mere almindeligt. Men På Aalborg Universitet i Sydhavnen i København blev der i går i al stilhed afholdt en pilotaften for en ny kodeklub “Coding Pirates”, hvis erklærede mål er, at få børn i alderen 8-16 til at lære at programmere og dermed blive "it-kreative". Der blev leget med KODU Game Lab, Raspberry Pi, Kinect til pc, Scratch og LEGO Mindstorms.

»Målet er, at skabe et bæredygtigt ugentligt fritidstilbud fra januar for børn og en forældre«, oplyser Martin Exner, der sammen med Christian Hjorth Lund er initiativtager til arrangementet. Martin Exner er uddannet lærer og Cand.it fra Aalborg Universitet i Sydhavnen i København, hvor pilotforsøget blev afholdt. Christian Hjorth Lund er grundlægger af Basidia, der arbejder med nye koncepter til børn og uddannelse. Med sig til kurset havde de et par venner; en gammel studiekamerat og en bror, der er ved at læse til ingeniør. De Raspberry Pies, der blev arbejde på var udlånt af en anden kammerat Michael Bang.


(Foto: Johannes T. Hansen)

Og således kom de i gang med det spæde pilotforsøg, hvor der var forventet fem forsøgskaniner, hvilket blev til 12 i sidste ende samt mindst lige så mange afvist pga. af pladsmangel og mangel på undervisere og udstyr. Åbningen var ikke annonceret ud over i en twitterbesked.

»Vil du være kreativ eller forbruger af it?« spørger Martin Exner. »Kodning er adgangsbilletten til at være kreativ med it. Så når du har knækket koden kan du bygge med programstumper som med lego. Problemet er at de færreste børn lærer at kode.« Det vil Coding Pirates ændre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kurset er opbygget i tre trin. Først arbejder ungerne med visuel programmering, derefter interaktive flowcharts og endelig konventionel programmering.

Se: videoreportage fra dagen

Remote video URL

Hvor mange, der bliver plads til, når de åbner dørene til januar afhænger af mange ting. Hvor skal vi være, kan vi få sponsorer og kan vi skaffe undervisere, siger Martin Exner

Han vil rigtig gerne i kontakt med folk med viden og interesse om kodning og undervisning af børn. Han håber at kunne involvere folkeskolelærere og studerende fra universiteter, og endelig gerne nogle fra Version2s læserkreds.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se en video her hvor Martin Exner forklarer om projektet

Remote video URL

Hvis du har noget at byde ind med til projektet kan du skrive til denne mailadresse: kontakt@codingpirates.dk

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
3. december 2013 kl. 22:45

Det lyder som et virkelig fedt projekt, I er i gang med, og jeg er helt enig med nogle af indlæggene ovenfor - jo flere projekter af lignende og forskellig art, som beskæftiger sig med børn/unge og programmering, jo bedre! Tillykke med projektet. Vi har også en drøm om i det nye år tage fat på bl.a. Raspberry Pies, og det kunne være super spændende for os at erfaringsudveksle med jer. Personligt bor jeg i Valby og vil meget gerne komme forbi en aften, hvis det kan lade sig gøre, når I er kommet godt i gang. Mange hilsner Eva (Initiativtager og projektleder på Egedal CoderDojo ;-)

8
4. december 2013 kl. 10:45

Hej Eva. Det finder vi bare ud af! Har læst Egedals medielæringsstrategi, godt at se at der er handling bag ordene :)

9
5. december 2013 kl. 16:29

Fedt - jeg vil glæde mig til at besøge jer :-))

Mht. Egedals Medielæringsstrategi, så er CoderDojoen egentlig ikke en del af den, men et privat initiativ - faktisk egentlig fordi jeg som lærer oplevede, at medielæringen primært udmøntedes i ipads og apps. Jeg har absolut intet imod ipads - er faktisk rigtig glad for den del - problemet er bare, hvis der ikke samtidig arbejdes med de bagvedliggende lag og teknologier - og det har jeg ikke indtryk af, at der gøres ret mange steder desværre. (Klart nok i øvrigt, da mange lærere med en helt anden faglig baggrund simpelthen ikke føler sig ordentligt klædt på til at undervise i dette, og altså...forårets forløb med lockout osv. har jo nok ikke ansporet ret mange til at yde en masse gratis timer til at sætte sig ind i så stort og komplekst et felt + der er jo også en del andre ting at skulle bruge ekstra ressourcer på i skolerne det kommende års tid, så mon ikke, det nogle steder kan have lange udsigter mht. at få inkorporeret programmering også?)

Jeg er absolut ikke fan af skolereformen, men lige netop på dette felt rummer den jo mulighed for samarbejde med andre aktører, så skolerne kan tilføres den nødvendige IT-ekspertise. Jeg kan dog godt forestille mig (især pga. ovenstående), at diverse medielæringsstrategier ret hurtigt bliver overhalet inden om af projekter som jeres og vores og alle de andre rundt omkring, som på forskellig vis udvikler måder at arbejde med undervisning og programmering i samarbejde med professionelle aktører...spændende, hvor den så ender henne på skolerne :-)

6
2. december 2013 kl. 08:53

Vi er enormt glade for den store interesse der er for Coding Pirates og feltet af kodeklubber generelt! - mon ikke der er plads til os alle? ;-) Vi vil gerne være andet end en "lær-at-kode"-klub, men et sted hvor man får lov at være it-kreativ - se evt. den nederste video i artiklen, der forklarer de teoretiske overvejelser bag konceptet. Hvis man har lyst til at være med (både som elev eller som underviser) så kontakt os på kontakt@codingpirates.dk :) Vi holder et webmøde for de interesserede i slutningen af denne uge.

2
29. november 2013 kl. 22:29

I Egedal er vi allerede igang! Her startede Danmarks første CoderDojo for en måned siden...men det har Version2 ikke gidet skrive om. Måske fordi det ikke ligger i København?

Alle børn i alderen 8-18 er velkomne hver tirsdag fra 18.30 til 21.00 i Klub Hampen på Hampelandskolen i Ølstykke. Læs mere på vores hjemmeside: https://sites.google.com/site/egedalcoderdojo/

5
1. december 2013 kl. 10:25

Super fedt initiativ og at der nu kommer flere som f.eks. codepirates er bare bedre for hele koder miljøet, kan være en regulær "renaissance" for "computer klubberne" den gang 48kb ram var stort nok til at kode 3D spil som Ant Attack i :) og Jetset Willy var sublimt...

Ja ja Ant Attack var pseudo 3D, men vil gerne se nogen gøre det lige så småt i dag ;) Men det fede var computer bladene, sprængfyldt med programmer som man troligt kunne sidde og smide ind på sin computer og pludselig forstå hvordan pokker man fik den sprite til at hoppe rundt eller generere 3D labyrither lige indtil mor hev stikket ud fordi hun skulle støvsuge... og nej havde ikke gemt på båndet endnu 3000 liniers kode... det skal siges at der blev altid spurgt til om der måtte støvsuges efterfølgende :) og der blev tastet ind på nyt. Så husk at lære ungerne backup, backup and backup og så lige lidt mere backup...

Anyway held og lykke til jer i Egedal og ...Aalborg/Aarhus/Kbh... og resten af det ganske land der måtte føle sig inspireret og til codepirates og Egedal CoderDojo - husk at holde nogle godt publicerede erfamøder, minimum et par gange om året og inviter andre med spirende aspirationer til at igangsætte lignende initiativer med!

4
30. november 2013 kl. 17:07

Misundelse er en grim ting Rikke og gavner ikke omtalen af det I har kørende i Egedal. Desuden ER I da blevet omtalt på folkeskolen.dk :) begge dele er gode initiativer - godt der endeligt sker noget. Held og lykke!

3
30. november 2013 kl. 13:37

Fedt der er flere initiativer af den type, der er brug for det. Men det var da godt nok en mavesur udlægning at komme med.