Igen-igen-igen-igen: KL beder justitsministeren om at udsætte fingeraftryk i pas

Forsinkelser presser kommunerne, og derfor beder KL nu justitsministeren om at udsætte implementeringen af fingeraftryk i danske pas et halvt år.

Efter planen skal alt være klappet og klart i landets 98 kommuner 1. oktober.

Men en ekstra forsinkelse på et halvt år kan nu vise sig at ramme den i forvejen mere end to år forsinkede proces med at indføre pas med fingeraftryk i Danmark.

Kommunerne, der har ansvaret for at udstede pas i Danmark, vurderer nemlig, at de ikke har tid nok til at installere de digitale pasløsninger, der passer bedst til kommunens opgaver i borgerservicecentrene.

Det skyldes en række forsinkelser i Rigspolitiets udbudsproces, lyder forklaringen.

Og derfor har kommunernes interesseorganisation, KL, nu sendt et brev til justitsminister Lars Barfoed (K).

Her i beder KL ministeren om at udsætte den aktuelle deadline 1. oktober 2011 til 1. april 2012 - altså seks måneder.

Læs også: Efter 2 års forsinkelse: Fingeraftryk i danske pas fra 1. oktober

»Vi ser os nødsaget til at reagere på en implementeringsplan, der er forhastet og ikke indeholder et reelt frit valg for kommunerne,« siger KL-konsulent Anders Holte til Version2.

De nye, danske biometriske pas skal fremover indeholde to digitale kopier af borgerens fingeraftryk i en chip i passet.

Det er et EU-krav, som skal gøre passene sværere at forfalske.

Fingeraftryksskannerne til opgaven skulle allerede have stået klar til brug i kommunernes borgerservicecentre i juni 2009 ifølge EU-kravet.

På grund af problemer med Rigspolitiets udbudsproces er kommunerne først blevet forpligtet til at kunne optage fingeraftryk til passene per 1. oktober 2011, altså mere end to år senere.

Læs også: Millionspild afværget: Minister skrotter politiets pas-løsning

Nu er KL bekymret for, at den seneste forsinkelse af Rigspolitiets udbud ? annulleringen af en rammeaftale på fingeraftryksskannere hos Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, i februar ? bringer kommunerne i en situation, hvor de i praksis tvinges til vælge Rigspolitiets pasløsning, som udvikles af Siemens.

Læs også: Endnu en SKI-aflysning: Udbud af pasudstyr skæmmet af leverandør-fejl

Rigspolitiets oprindelige og nu skrinlagte udbud med navnet Pas 2.0 lagde op til, at én leverandør ? også dengang Siemens ? skulle levere fikse og færdige 'pas-kiosker' til kommunerne.

Altså komplette løsninger, der både kunne klare optag af fingeraftryk, underskrift og pasfoto af borgeren direkte i borgerservicecenteret.

Rigspolitiets nye udbud, Pas 1.1, er en langt mere skrabet og billigere model, hvor Siemens alene skal levere software til optag af fingeraftryk.

Samtidig står det nu kommunerne frit for at vælge en anden pas-løsning end Rigspolitiets Pas 1.1, så længe den overholder Rigspolitiets krav til hardware og dataudveksling.

Omkring halvdelen af kommunerne har allerede nu valgt en løsning fra leverandøren Scan-Tech, som kan tage pasfoto af borgeren, har digitalt underskriftsfelt og er klar til at blive udvidet med fingeraftryksskanner.

Læs også: Se pas-systemet, Rigspolitiet ikke vil lade kommunerne beholde

Den slags løsninger er KL positiv over for, fordi de bedre understøtter medarbejdernes daglige arbejde i borgerservicecenteret, fremgår det af brevet til Lars Barfoed.

»Der er løsninger i markedet, der understøtter et langt større omfang af digitalisering og blandt andet optager og afsender pasfoto, underskrift og fingeraftryk på én gang. Til glæde for borgeren og til gavn for en effektiv administration,« skriver KL.

Men SKI's annullerede rammeaftale, som skulle give kommunerne mulighed for at indkøbe biometriudstyr og burde være trådt i kraft i februar, skal nu genudbydes og ventes derfor først at træde i kraft 15. august.

Det er for tæt på deadline 1. oktober og betyder ifølge KL, at de kommuner, der endnu ikke har truffet et valg mellem Rigspolitiets og Siemens' løsning eller en egenudviklet løsning, reelt tvinges til at vælge Rigspolitiets.

»Løsningen (alternativet til Rigspolitiets, red.) forudsætter for de største kommuner udbud. Men der kan ikke gennemføres udbud, indgås aftale og implementeres en løsning, der håndterer de tre biometrielementer inden den 1. oktober 2011,« skriver KL i brevet til justitsministeren.

Derfor håber KL nu på, at Lars Barfoed vil skubbe deadline et halvt år.

»Vi har nu sendt brevet til Lars Barfoed og håber på, at han kan se fornuften i at udsætte implementeringsplanen,« siger Anders Holte.

Men processen er jo allerede forsinket mere end to år. Det er vel forståeligt, hvis ministeren og Rigspolitiet ønsker implementeringen gennemført hurtigst muligt?

»Vi ønsker selvfølgelig at hjælpe staten med implementeringen, men det er samtidig vigtigt for os at få lagt op til et frit valg for kommunerne,« siger Anders Holte.

KL mener ikke, at en udsættelse til april 2012 i praksis vil udgøre et problem:

»Implementeringen af de biometriske pas er allerede over to år forsinket, og kun halvdelen af EU-landene lever indtil videre op til EU's krav. Så vi mener ikke, det bør gøre nogen forskel med 3-6 måneder ekstra til kommunerne,« siger Anders Holte.

Der udstedes årligt mellem 600.000 og 700.000 pas i Danmark,
og KL afventer nu svar fra justitsministeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere